4. Uluslararası Türk Gazeteciler Forumu Kazakistan’da yapıldı

Türk Gazeteciler Vakfı’nın kuruluşunun 10. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde 4. Uluslararası Türk Gazetecileri Medya Forumu Almatı’da gerçekleştirildi. Dünya Yabancı Basın Birliği (WFPA) Başkanı ve Türk Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziya Bissenova’nın önderliğinde düzenlenen 4. Uluslararası Türk Gazeteciler Forumu, “Medya ve Turizm İşbirliği” başlığı altında tertiplendi.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Medya forumunun görkemli açılışına, Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Evren Müderrisoğlu,  Türk Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziya Bissenova, Chevron şirketinin dış iletişim danışmanı Ainur Sagynbayovna, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Enformasyon Bakanlığı Medya Alanında Temsilcisi Nurbibi Jeken, Siyaset Dairesi Devlet Politikası Oluşturma Dairesi Başkanı Aidar Esenbekov, Türkiye’den Avrasya Kültür ve Spor İş Birliği Derneği Başkanı Ahmet Tüzün, Mercan TV Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arslan, Almanya’dan Öztürk gazetesinin  sahibi Adnan Öztürk, İngiltere’den Avrupa gazetesinin sahibi Vatan Öz, KKTC’den Orhan Hasanoğlu katıldı.

Türk Dili konuşan Gazeteciler Vakfı’nın 10’uncu yılı dolayısıyla Naziya Bissenova,’ya teşekkür  plaketleri verildi.  Medya forumu YouTube ve Facebook üzerinden canlı yayınlandı. Forumun açılışını Başkan Naziya Bissenova gerçekleştirdi.

Kazakistan’ın Almatı şehrinde 11-12 Kasım’da yapılan medya forumuna özel olarak gelen konuklar arasında Özbekistan’daki Halyk Suzi gazetesi Genel Sekreteri Nurlan Usmanov, İngiltere’deki Avrupa Media Başkanı Vatan Öz, Almanya’da Öztürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Adnan Öztürk, Türkiye’den Avrasya Kültür ve Spor İş Birliği Başkanı Ahmet Tüzün, Mercan TV Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arslan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Orhan Hasanoğlu ve çok sayıda basın mensubu vardı.

Konuşmacılar; Jeopolitik durum ve Türk ülkelerinde medya… Türk ülkelerinin tarihi ve kültürel bağlarından hareketle işbirliği olanakları… Türk ülkelerinin doğal ve kültürel zenginliklerinin turizmde değerlendirilmesi… Spor turizmi ve Türk Dünyası… gibi konularda sunum yaptı.

Basın heyeti Kazakistan Milli Al Farabi Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni de ziyaret ederek görüşmelerde bulundu.

BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

Avrasya Kültür ve Spor İş Birliği Derneği Başkanı Ahmet Tüzün, Spor Turizmi ve Türk Dünyası konulu sunumunda şunları söyledi:

“Büyük Türk coğrafyasındaki doğal turizm potansiyelini harekete geçirmek ve kâra dönüştürmek için; çağdaş bir sistemle donatılarak, ateşlenmesi gereken alanlardan biri “spor turizmi”dir. Bunun için öncelikle Türk ülkeleri arasında TDT (Türk Devletleri Teşkilatı) çatısı altında ortak bir yapılanmaya gidilmelidir.  Bütün doğal güzelliklerimizi ve kültürel zenginliklerimizi  önce birbirimize sonra da bütün dünyaya tanıtmak ve sunmak için, birlikte hareket etmeliyiz. Birlikten kuvvet doğar.

Biz önce kendi büyük coğrafyamızı ve bütün güzelliklerimizi birbirimize tanıtmalı ve sunmalıyız. Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Türkiye ve kadim Türk varlığının eşsiz güzelliklerine sahip diğer bütün bölgelerimizi yakından tanımalı, birbirimize gelip gitmeli ve daha sonra bütün dünyaya tanıtmalıyız.

Spor turizmi alanında başarıyla atılması gereken üç temel adım var: sağlam altyapı, güçlü tanıtım, kaliteli hizmet.

Dünya Göçebe Oyunlarını ve Türk Dünyasının doğal güzelliklerini, Türkiye’de gazetelerde, televizyonlarda, uluslararası toplantılarda anlattım ve tanıttım.  Bu çalışmaları Türk ülkeleri gazetecileri olarak birlikte yapmamız halinde daha başarılı olacağız.

Dünya insanları Türk ülkelerine sadece spor için değil aynı zamanda bir kültür ve medeniyeti tanımak için gelecektir. Başta Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere büyük Türk coğrafyasının doğal zenginlikleri , “spor turizmi” için son derece elverişlidir. Kardeş ülkelerin bu alanda işbirliğine gitmeleri, ekonomik ve kültürel bakımdan bizi daha güçlü hale getirecektir.

Türk dünyasının turizm bakımından büyük bir potansiyele sahip olduğu görülmektedir. Coğrafi güzellikleri, tarihi eserleri ve köklü kültürel birikimleriyle Türk ülkeleri önemli avantajları bünyesinde barındırmaktadır. Sistemi doğru kurarak; yetişmiş insan gücü ve modern tesisleşmeye öncelik verilmesiyle birlikte, vize ve bürokratik işlemlerde de çağdaş standartların elde edilmesine öncelik verilmelidir…

Türk Dünyası’nın işbirliğinde ve bütünleşmesinde turizm, başı çeken unsurlardan biri haline gelebilir. Bunda da iletişim, basın ve tanıtım en büyük rolü olacaktır. Öncelikle Türk ülkeleri arasında basının birlikte hareket etmesini sağlayacak bir organizasyona ve kuruluşa önemle ihtiyaç vardır. Kurulacak Türk Dünyası Basın İş  Birliği, ülke organizasyonlarının basın ve tanıtımı konusunda büyük vazife görecektir.

Hem ülkelerimizde yapılacak uluslararası spor organizasyonlarını en iyi şekilde dünyaya tanıtmak ve hem de Türk ülkelerinin spor turizmine yönelik faydalı çalışmalar yapmak için ülkelerimizin iletişim ve basın mensuplarının bir araya gelerek kuracağı Türk Dünyası Basın İş Birliği, uluslararası  etkinliklerimizi tanıtmak, spor turizmi zenginliklerimizi bütün dünyaya en iyi şekilde göstermek adına faydalı çalışmalar yapacaktır. Bu yüzden ülkelerimiz arasında Türk Dünyası Basın İş Birliği kurulmasını öneriyorum. Çünkü, bütün dünyada başarının yolu «tanıtım»dan geçiyor.

Büyük Türk coğrafyasında her ülke kendi başına çalışmalar yapıyor. Biz, «ortak akılla» büyük organizasyonlarda iş birliği, tanıtımda iş birliği, uygulamada iş birliği yaparsak; Birlikte büyür, birlikte kazanırız. Önce kendi güzelliklerimizi ve zenginliklerimizi kendimiz daha iyi görecek ve değerlendireceğiz. Sonra bütün bunları dünyaya en iyi şekilde tanıtacağız ve sunacağız. Ülkelerimiz arasında yapacağımız İş birliği (Turizmde, kültürde, sporda…) Türk dünyasında spor turizmini hak ettiği yere taşıyacaktır.

Sonuç olarak, spor turizmini tetikleyen unsurların başında «kültürle desteklenen» büyük spor organizasyonlarının  geldiğini söyleyebiliriz. Türk Dünyası olarak biz bunu başarabilirsek, büyük bir endüstri haline getireceğimiz spor turizminin kazanımlarından hep birlikte istifade edebiliriz.”

ÖDÜLLER VERİLDİ

Etkinliğe özel olarak davet edilen seçkin konuklar, uluslararası forumun, dünyanın dört bir yanından medya temsilcilerini bir araya getirerek önemli konuları ve gelecek stratejilerini tartışma imkanı verdiğini vurguladı.  Türk Gazeteciler Vakfı, Naziya Bisenova tarafından 2014 yılında kuruldu.

  1. Uluslararası Türk Gazeteciler Medya Forumu kapsamında Türk Gazeteciler Vakfı’nın organizasyonu ve Chevron şirketinin sponsorluğunda “Toplum – Toplumun Aynası 2024” yarışmasının ve Türk Gazeteciler Vakfı’nın Chevron sponsorluğunda düzenlediği “Özgür Konuşma” – 2024 yarışmasının kazananları oldu. Kazananlara ödülleri ve belgeleri törenle verildi.

Türk Gazeteciler Vakfı’nın V Uluslararası Medya Forumu 2025 yılında, Avrupa Birliği’nin başkenti Brüksel’de düzenlenecek.

Etiketler

mustafakemalpasagzt