80 MİLYON EURO’DAN PAYINIZI ALIN’

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen ve 2011 yılından beri uygulanan IPARD I ve IPARD II Programı kapsamındaki kırsal kalkınma hibe desteklerinin büyük ilgi görmesinin ardından, IPARD III Programı 2024 yılı itibarıyla yaygınlaştırıldı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa Koordinatörlüğü tarafından kırsal alanda yapılacak yatırımlara ilişkin verilen hibe destekleri hakkında Mustafakemalpaşa’da bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

VERGİ MUAFİYETLİ %70 HİBE

Mustafakemalpaşa’da 13 yıldır süt hayvancılığından tatlı üretim tesisine, broyler tavukçuluktan makine parkları ve yenilenebilir enerjiye kadar 141 milyon TL tutarındaki 83 adet projeye 60 milyon TL’lik hibe desteği verilirken, 81 ilde uygulanacak IPARD III Programı bu yılki bütçeyi 80 milyon Euro olarak belirledi. Proje başvuruları 27 Eylül’e kadar sürecek, kabul edilenlere %70’e kadar vergi muafiyetli hibe sağlanacak.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa Koordinatörlüğü tarafından kırsal alanda yapılacak yatırımlara ilişkin verilen hibe destekleri hakkında Mustafakemalpaşa’da bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Çiftçilik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme tedbirlerinin masaya yatırıldığı Öğretmenevindeki toplantıya, AK Parti Başkanı Mutlu Turgut, Tarım ve Orman Müdür Vekili Kamil Dinçer Usul, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydemir, kooperatif ve birlik başkanlarının yanı sıra muhtarlar ve üreticiler katıldı.

83 PROJEYE 60 MİLYON TL’LİK DESTEK

Bilgilendirme toplantısında konuşan TKDK İletişim Uzmanı Ferit Güner, en çok hibe desteği alan ilçelerin başında gelen Mustafakemalpaşa’da bu güne kadar süt hayvancılığından tatlı üretim tesisine, broyler tavukçuluktan makine parkları ve yenilenebilir enerjiye kadar 141 milyon TL tutarındaki 83 adet projeye 60 milyon TL’lik hibe desteği verildiğini söyledi.

BAŞVURULAR 27 EYLÜL’E KADAR SÜRECEK

Güner; “Türkiye-Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen ve 2011 yılından beri uygulanan IPARD I ve IPARD II Programı kapsamındaki hibe desteklerinin büyük ilgi görmesinin ardından, ‘Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme’ başlığı ile duyurulan IPARD III Programı 2024 yılı itibarıyla 81 ile yaygınlaştırıldı. IPARD III Programı 2. Başvuru Çağrı İlanı kapsamında kırsal alanda yapılacak yapım işleri, makine ekipman ve hizmet alımı yatırımlarına %60-70 oranında hibe desteği sağlanacak. Toplam destek bütçesi 80 milyon Euro olarak belirlenen kırsal kalkınma, hayvancılık ve işletme alanlarındaki proje başvuruları 27 Eylül’e kadar devam edecek” ifadelerini kullandı.

VERGİ MUAFİYETİ

Baz hibe oranın %60 olduğunu hatırlatan Ferit Güner; “Uygun harcama tutarı en az 5 bin Euro, en fazla 500 bin Euro olacak. 40 yaş altına veya organik tarım sertifikası olanlara artı %10, atık madde toplama ve atık yönetimine ilişkin harcamalar içinse ilave %10 hibe verilecek. Yatırım harcamalarına ve hibe desteğinde de vergi muafiyeti uygulanacak” diye konuştu.

BAŞVURU KRİTERLERİ

Başvuru sahiplerine ilişkin uygunluk kriterlerini sıralayan Güner; “Başvuru sahibi 18 yaşından büyük, 65 yaşından küçük olmalıdır. Gerçek kişi, tüzel kişi ve üretici örgütü olmalıdır. Ziraat Odaları hariç kamu tüzel kişilikleri ve kamu hissesi %25’ten fazla olan tüzel kişilikler başvuru yapamaz. Vadesi geçmiş vergi borcu ve SGK prim borcu olmamalıdır. Yatırımlar kısal alanda olmalıdır. Adli sicil kaydı bulunmamalı, 1 yıllık mesleki deneyim ve ilgili alanlarda diploma veya sertifika sahibi olmalıdır. Küçük ölçekli işletme sınırları aşılmamalı, kiralanmış mülk üzerindeki yatımlarda, en az 10 yıllık süre ile kiralanmış olması durumunda uygundur” dedi.

AVANTAJLI BAŞVURU YAPIN’

IPARD Programı sıralama kriterlerine ilişkinde bilgiler veren Güner, kişinin eşi veya kızı üzerinden proje başvurusunda bulunmasının yanı sıra şirket kurup dışarıdan yetkili ataması durumlarında avantajlar kazanacağına dikkat çekerken, Mustafakemalpaşa’da faaliyet gösteren 46 adet kooperatif ve birliğe de çağrı yaptı.

DESTEKLENEN ALANLAR

Toplantıda katılımcıların sorularını da yanıtlayan TKDK İletişim Uzmanı Ferit Güner, desteklenen alanlar arasında bulunan; bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi, arıcılık ve arı ürünleri, zanaatkarlık, et işleme ve mısır kurutma gibi gıda ürünleri ile sabun ve biyo-yakıt gibi gıda olmayan ürünleri kapsayan katma değerli ürünler, kırsal turizm, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji hakkında kapasite kriterlerini de içeren bir sunum yaptı.

 

Etiketler

mustafakemalpasagzt