TARTIŞILAN MADDE GERİ ÇEKİLDİ

Beyanname süresinde itiraz sesleri karşılık buldu

Yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyanname verme ve ödeme sürelerinin birer ay öne çekilmesine ilişkin düzenleme, tekliften çıkarıldı.

 Şükrü Erdem

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Kararın olumlu olduğunu belirten Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Mustafakemalpaşa Temsilcisi İlker Turhan, bu değişikliğin vergi mükellefleri ve meslek mensuplarını oldukça rahatlattığını söyledi.

Meclis Genel Kurulunda, Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk bölümünde yer alan maddeler kabul edildi. Teklifte ikinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmelere geçildi. Teklifin tartışılan ve itiraz seslerinin yükseldiği önemli bir maddesinde geri adım atıldı.

4.3 milyon gelir vergisi 966 bini kurumlar vergisi olmak üzere 5.2 milyon mükellefi yakından ilgilendiren beyanname verme ve ödeme sürelerinde değişiklik öngörülüyordu.

Yasa teklifiyle geçici vergi dönemi sayısının üçe indirilerek yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyan ve ödeme sürelerinin birer ay öne çekilmesine ilişkin düzenlemeye, mali müşavirlerin yanı sıra siyasilerden de itirazlar gelmişti.

‘BİR YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ’

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Mustafakemalpaşa Temsilcisi İlker Turhan, teklifin geri çekilmesiyle bir yanlıştan dönüldüğünü dile getirdi.

Turhan; “Bir ayda tek bir işletme için 17 tane beyan ve bildirim vermek zorunda kalan mali müşavirler, normalde bu bildirimleri bile zorlukla yetiştiriyor. Sürenin bir ay geriye çekilmesi ise durumu içinden çıkılmaz bir hale getirecekti. İtirazlar karşılık buldu ve yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyanname verme ve ödeme sürelerinin birer ay öne çekilmesine ilişkin düzenleme, Kanun Teklifinin TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi sırasında tekliften çıkarıldı. Bu beyannameler eskiden olduğu gibi yine Mart ve Nisan aylarında verilecek” dedi.

Etiketler

mustafakemalpasagzt