ÇELTİK ÜRETİMİ ARTMALI’

Karacabey’de düzenlenen Çeltik Hasat Şenliğinde konuşan Bursa Tarım ve Orman Müdürü

Hamit Aygül, dünya genelinde artan nüfusa oranla Türkiye’de çeltik üretiminin yüzde 50 oranında artması gerektiğini söyledi.

 Şükrü Erdem

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

2020 TÜİK verilerine göre Bursa’nın 18.015 ton çeltik üretim ile ülke genelinde 8. sırada yer aldığını söyleyen Aygül; “Karacabey, 22.600  da alanda 16.356 ton çeltik  üretimi ile Bursa’nın

% 90,8’ini, ülkemizin ise % 1,7’sini karşılıyor. Geçtiğimiz yıl Mustafakemalpaşa’da ise 94 da alanda 66 ton çeltik üretimi gerçekleştirildi” dedi.

Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Karacabey’de Çeltik Hasat Şenliği düzenlendi.

Yolağzı Mahallesinde gerçekleştirilen etkinliğe; Bursa Tarım ve Orman Müdürü

Hamit Aygül’ün yanı sıra AK Parti Karacabey Başkanı Ertem İşcan, Karacabey Fide Fidan Test Merkezi Müdürü Muhsin Sümer, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan, Karacabey Tarım ve Orman Müdürü Davut Aytek, Kar-Çel İşletme Sahibi Yücel Alp’in yanı sıra üreticiler katıldı.

‘TALEBİ KARŞILAMAK İÇİN ÜRETİM YÜZDE 50 ARTMALI’

Hasat Şenliğinde konuşan Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül; “Çeltik dünya nüfusunun yaklaşık yarıdan fazlasının besin kaynağı olarak yararlandığı en önemli ürünlerden biridir. Çeltik, dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekilişi gerçekleştirilen tarımsal üründür. Dünya genelindeki nüfus artış hızı bu oranda devam ettiği takdirde 2030 yılında talebi karşılamak için çeltik üretiminin tüm Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de % 50 oranında artırılması gerekmektedir. Çeltik üretimi bakımından dünyada önde gelen ülkeler; Çin, Hindistan, Endonezya, Bangladeş ve Vietnam’dır. Çeltik üretimi ülkemizde de uzun yıllardır üretilmektedir. Zeytin ile birlikte kendine ait kanunu olan ve mevzuatla düzenlenmiş ender ürünlerden biri de çeltiktir. Sulama suyu sağlama olanaklarına bağlı olarak ülkemizin bütün coğrafi bölgelerinde, yaklaşık 35 ilde ekilmektedir. Edirne, Balıkesir, Çorum, Samsun, Sinop ve Kastamonu çeltik ekimi bakımından ilk sıralarda yer almaktadır” dedi. 

MUSTAFAKEMALPAŞA’DA 66 TON

2020 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye’de 1.253.980 da alanda 980.000 ton çeltik üretildiğini kaydeden Aygül, şöyle konuştu; “ Bursa, 24.934 da alanda 18.015 ton üretim ile 8. sırada yer almaktadır. Dünya’da ABD, Çin ve Tayland’ın üretimindeki azalış nedeniyle 161 milyon hektar alanda çeltik ekilmiş olup üretim  2019-2020 sezonunda bir önceki yıla göre 1 milyon ton azalarak 499 milyon ton seviyesine gerilemiştir. TMO Hububat Sektörü Raporu göre dünya verim ortalaması 460 kg/da iken Bursa’da verim ortalaması 723 kg/da olarak dünya ortalaması üzerinde verime sahiptir.

Üretim, ağırlıklı olarak Karacabey, Orhangazi, Yenişehir ve Mustafakemalpaşa’da yapılmaktadır. Karacabey, 22.600  da alanda 16.356 ton (110 ruhsatlı üretici) çeltik  üretimi ile Bursa’da

% 90,8’ini, ülkemizin ise % 1,7’sini karşılamakta olup, 2020 yılı üretim sezonunda Orhangazi’de 1.590 da alanda 1.196 ton (30 ruhsatlı üretici), Yenişehir’de 650 da alanda 397 ton (1 ruhsatlı üretici) ve Mustafakemalpaşa’da ise 94 da alanda 66 ton (1 ruhsatlı üretici) çeltik üretimi gerçekleşmiştir.

Nisan-Mayıs aylarında ekim yapılmakta olup Eylül-Ekim aylarında hasat edilmektedir. Bursa’da en çok Baldo, Cameo ve Osmancık çeşidi ekilmektedir. Artan nüfusa bağlı olarak su talebi gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle su kaynakları yönetimi giderek önem kazanmaktadır. Tüm dünyada ve Türkiye’ de tarım; su kaynaklarının en fazla kullanıldığı sektördür. Buna göre su kaynakları yönetiminde başarı sağlanması tarımda suyun etkin yönetimine bağlıdır. Çeltik tarımında en kısıtlayıcı faktör sulama suyunun sağlanması ve yönetimidir. Yoğun su ihtiyacı ve uygulamada yapılan hatalar birim alanda aşırı su kullanımı doğurmaktadır. Ülkemizde çeltiğin bitki su tüketimi iklim koşullarına göre 810-1.625 mm arasında değişmektedir. Bununla beraber uygulamada sulamadaki kayıplardan dolayı bu miktarın çok daha üzerinde su tüketildiği tahmin edilmektedir. Esasen, çeltik üretiminde 1 kg ürün için 1000-1200 litre suyun yeterli olduğu ancak uygulamada bu miktarın 4000-5000 litreye ulaştığı belirtilmektedir. Bu sebeple sürdürülebilir bir tarıma katkı sağlamak amacıyla önümüzdeki yıllarda oluşabilecek su kıtlığı riskine karşı İlimizde damlama sulamayla çeltik üretimini teşvik etmek amacıyla Bakanlığımıza %75 hibeli projemizin başvurusu İl Müdürlüğümüz tarafından yapılmıştır. Çeltik üretiminde verimi artırmak ve su kaynaklarını ekonomik olarak kullanmak açısından gelişen teknolojiye uyum sağlamalıyız. Bu kapsamda yapılacak destekleme projelerine başvurmanız ve uygulamanız önem arz etmektedir. Ayrıca imkanları elverişli olan üreticilerimizin, destek olsun veya olmasın, mutlaka damla sulamaya geçmesinde yarar bulunmaktadır.”

Etiketler

mustafakemalpasagzt