BURSA BÖLGESİ ORGAN NAKLİNDE LİDER

Bursa, Balıkesir, Yalova, Çanakkale, Bilecik ve Düzce’den oluşan ve Türkiye’nin 9 bölgesinden biri olan Bursa bölgesi, organ bağışında 9 yıldır üst üste Türkiye liderliğini elinde bulundururken, bu konuda dünyanın önde gelen ülkelerinin istatistiklerini de yakalıyor.

Bursa Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, her yıl organ bağışına dikkat çekmek ve organ nakli olmayı bekleyen binlerce hastaya umut olabilmesi için farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanan 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu.

 Şükrü Erdem

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bağlı olarak 5 böbrek nakli, 3 karaciğer nakli, 3 göz bankası ve 9 kornea nakli merkezi ile organ bağışı çalışmalarının sürdürüldüğünü bildiren

Dr. Yavuzyılmaz; “Son 5 yılda koordinasyon merkezimize bağlı nakil merkezlerinde 485 canlı vericiden, 537 kadavra vericiden olmak üzere toplam 1022 böbrek nakli, 158 canlı vericiden,

253 kadavra vericiden olmak üzere toplam 411 karaciğer nakli ve 436 hastamıza da kornea nakli yapılarak, toplamda 1.869 hastamıza yeniden yaşam umudu olundu” şeklinde konuştu.

2020 yılında pmp oranının yanında tüm bölgeler arasında en fazla donör bildirimi yapan bölge olarak dikkat çeken Bursa bölgesi, bunun yanı sıra aile izni alma oranı ile de birinciliği göğüslemeye devam ediyor.

Bursa bölgesinde kadavradan organ nakillerinin dünya ortalamasına yakın olduğu bilgisini veren Dr. Yavuzyılmaz; “Dünyanın diğer ülkelerinde organ nakillerinin % 80’i kadavradan yapılmaktayken, ülkemizde 2019 yılı böbrek nakillerin sadece % 20’si, karaciğer nakillerinin %24’ü kadavradan yapılmıştır. Bölgemizde ise 2019 yılında yapılan böbrek nakillerin % 60’ı, karaciğer nakillerinin %70’i kadavradan yapılmıştır. Yaşanan pandemiyle birlikte kadavra bağış oranları azalmasına rağmen bölgemizde son 5 yılda yapılan toplam nakillerin %50-60’ı kadavran yapılmaya devam etmektedir. Yapılan bağış çalışmaları özellikle bu hastalarımızın hayata tutunmasına vesile olabilmek adına yapılmaktadır” dedi.

‘BURSA BÖLGESİNDE AİLE İZNİ ORANI % 39’

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de organ ve doku bekleyen hasta sayısının her geçen gün artmakta olduğuna dikkat çeken Dr. Yavuzyılmaz açıklamalarına şöyle devam etti;

Bekleme listelerine bakıldığında tüm Türkiye de 1 Kasım 2021 itibariyle 20.905 kişi böbrek,1.715 kişi karaciğer, 952 kişi kalp, 68 kişi akciğer, 283 kişi pankreas ve 1.301 kişide kornea nakli olmak için beklemektedir. Bursa Bölgesinde ise 1.363 kişi böbrek, 209 kişi karaciğer, 10 kişi kornea beklemektedir. Türkiye’deki organ bekleme listelerine her yıl 3500 ile 4000 hasta eklenmekte iken son dönem organ yetmezliği olup nakil olma şansı yakalayamayan birçok hasta hayatını kaybederek bekleme listelerinden çıkmaktadır. Bizim bölgemizde ki nakil merkezlerine kayıtlı hastalar biraz olsun daha şanslılar. Çünkü beyin ölümü gerçekleşen vakalardan aile izin alma oranı Türkiye ortalaması % 22 iken Bursa Bölgesinde aile izni oranı % 39’tur. Ayrıca bu yılda bölgemizde bildirilen donör sayısı, ülkemizde bildirilen tüm donörlerin %25’ini oluşturmaktadır. Bu da Bursa Bölgesi halkının yardımseverliğini ve organ bağışı konusundaki duyarlılığını göstermektedir. Çok sevdikleri yakınlarını kaybettikleri en acılı anlarında başka hastalara umut olabilmeyi düşünmek takdir edilmesi gereken çok yüce bir davranıştır.”

‘ORGAN BAĞIŞININ ARTMASI GEREKİYOR’

Dr. Yavuzyılmaz açıklamalarını şu sözlerle tamamladı; “Organ nakli bekleyen hastalarımızın nakil olabilmesi için organ gerekiyor. Organda, bağış ile temin ediliyor. Bu nedenle organ nakli için toplumsal farkındalık ve toplumsal dayanışma önemli. Sağlık Bakanlığımızın öncülük ettiği çalışmalarla, ilimizde ve bölgemizde organ bağışının arttırılması ve geliştirilmesi için faaliyet gösteren dernek ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının katkıları ve medyanın desteğiyle kadavradan organ nakli oranlarının arttırmayı hedefliyoruz Yerel medya ve sosyal medyayı ağırlıklı kullanarak bu mecralarda oluşturmaya çalışacağız. Yine yerel medya temsilcilerimizden ise ricamız organ bağışı bilincini arttıran haberler ve programlar konusunda bize destek olmalarıdır.”

Etiketler

mustafakemalpasagzt