Göletteki kuraklık tedirgin ediyor

BUSKİ’nin Yalıntaş Göleti’nde kapalı kanal sistemini hayata geçireceği bildirildi.

Mustafakemalpaşa’ya 5 km. uzaklıktaki Yalıntaş Göleti, kurak geçen kış mevsimiyle birlikte kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

 Şükrü Erdem

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

90’lı yıllarda tarımsal sulama amacıyla Bursa İl Özel İdaresi tarafından yapılmasının ardından 2014 yılında BUSKİ’ye devredilen 20 bin hektarlık Yalıntaş Göleti’nde bu günlerde tehlike çanları çalıyor.

Yaz mevsiminde debisi düşen gölette, kış aylarında da beklenen yağışların olmaması nedeniyle su seviyesinde büyük bir azalma yaşandı.

Olta balıkçılığı ve sulama amaçlı kullanılan Yalıntaş Göleti’nde gözler önüne serilen kuraklık, bölgede tarımsal üretimle uğraşan çiftçileri de tedirgin etti.   

‘Kapalı sisteme geçilecek’

Yalıntaş Mahalle Muhtarı Seyfettin Karanfil; “ Köylümüz bu göletten tarla sulaması yapıyor.

Kuraklık böyle giderse yakın zamanda burada su kalmayacak. Bu durumdan hem çiftçimiz hem de su canlıları olumsuz etkilenecek” dedi.

Muhtar Karanfil, göletten Yalıntaş ile birlikte Tatkavaklı ve Lütfiye mahallelerinin bir kısmının da faydalandığını belirterek; “ 2 yıl öncesine kadar böyle bir sıkıntı yoktu. Maaalesf son yıllarda ülke genelinde olduğu gibi bizlerde kuraklık yaşıyoruz Bursa Büyükşehir Belediyesi yakın bir zamanda göleti açık kanal sisteminden kapalı sisteme geçirecek projenin ihalesini gerçekleştirdi. Gölete 3 km’lik bir hat yapılacak. 1 Şubat itibariyle projenin başlaması planlıyor. Bu proje tamamlandığında göletteki su sorunu büyük ölçüde giderilecek” diye konuştu.

Etiketler

mustafakemalpasagzt