Hayvanlarda solunum hastalığına dikkat !

Mustafakemalpaşalı Veteriner Hekim Burak Çelik, büyük ve küçükbaş hayvanlarda kış aylarında görülen hastalıklar hakkında yetiştiricilere önemli bilgiler verdi.

Özellikle havaların soğuması ile hayvanlarda görülen hastalıkların başında ‘solunum sistemi hastalığı’ geldiğini söyleyen Burak Çelik; “ Hava değişikliklerinin çok olduğu dönemlerde hayvanların bulunduğu ortamları sık sık değiştirmemek ve bağışıklık sistemlerini kuvvetli tutmalarına yardımcı olmak gerekir” diyerek vitamin ve mineral desteğine dikkat çekti.

 Şükrü Erdem

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Hayvanlarda solunum sistemi hastalıklarının yılın her mevsimi görüldüğünü ifade eden Çelik;

“ Fakat özellikle gece ile gündüz arası sıcaklık farklılıklarının arttığı dönemlerde bu hastalık daha fazla ortaya çıkar. Hayvanların solunum sistemlerinde fırsatçı olarak yaşayan bakteriler ve virüsler, bu dönemlerde hayvanların bağışıklık sisteminin zayıflaması dolayısıyla potejen hale geçerek, hastalık oluşturmaya başlamaktadır. Burada ki en önemli faktör, sıcaklık değişimlerinin hayvanın homeostasis dediğimiz hayvanın dengeli olan sağlık ve bağışıklık sisteminde değişikliğe ve dengenin bozulmasına neden olmasıdır. Bozulan denge, aktif olan bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve fırsatçı bakterilerin aktif patojen hale geçmesine sebep olmaktadır. Burada en çok dikkat edilmesi gereken husus, özellikle hava değişikliklerinin çok olduğu dönemlerde hayvanlarımızın bulunduğu ortamları sık sık değiştirmemek ve bağışıklık sistemlerini kuvvetli tutmalarına yardımcı olmak gerekir. Bulunduğu ortam açısından rüzgar almayacak, yani cereyana maruz kalmayacak, altları ise kuru ve temiz olacak. Bunun  dışında soğuktan çok etkilenmez ama aşırı sıcaklık hayvanda strese neden olarak bağışıklık sistemini zayıflatabilir” diye konuştu.

VİTAMİN TAKVİYESİ, AŞI UYGULAMASI

Hayvanlardaki bağışıklık sistemini kuvvetlendirecek konuların başında vitamin ve mineral ihtiyacı geldiğini kaydeden Veteriner Hekim Burak Çelik; “Eğer vitamin ve mineral madde eksiklikleri vücutta meydana gelirse, bağışıklık sistemi bu eksikliğe bağlı olarak tam manası ile işlevini yapamayacaktır. Diğer bir önemli madde ise veteriner hekimlere danışılarak solunum sistemi ile ilgili aşıların yapılmasıdır” dedi.

Etiketler

mustafakemalpasagzt