‘ÇİFTÇİ ÜRETTİĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR’

S.S Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karahasanoğlu, Olağan Mali Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; “Tohumu, gübreyi, ilacı, mazotu ve birçok şeyi ortaklarımıza sağlarken kooperatif olarak çok zorlandık. Öyle bir yıl yaşadık ki; firmalar her malzemenin fiyatına gün içinde zam yapar oldu. Çiftçilerimizin en az derecede etkilenmesi için çalıştık, en iyi hizmeti vermeye gayret ettik” dedi.

S.S Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin Olağan Mali Genel Kurulu yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Genel Kurul’da dikkat çeken bir konuşma yapan Kooperatif Başkanı Hasan Karahasanoğlu, devletten ve herhangi bir kuruluştan tek kuruş almadan tüm bölgelerde birçok tesis yaptıklarını söylerken; “ Bu sene çiftçinin değerinin anlaşıldığını düşünüyorum. Biz üretmezsek dünya aç kalır dedik, bu sene gördük, yaşadık. İnşallah çiftçiye hak ettiği değer verilir” dedi.

Susurluk’a bağlı Okçugöl Mağazası’nda gerçekleştirilen Olağan Mali Kurul’un başkanlığını Levent Karaalp üstlenirken, Mustafa Atıl başkan yardımcısı, Arif Özbek ile Özkan Gürkök de kâtip üye olarak görev aldı. Selim Sarucan ve Kudret Özden’inde oy toplayıcısı olduğu mali genel kurulda konuşma yapan S.S. Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hasan Karahasanoğlu; “Her geçen sene bir önceki seneyi aratıyor” dedi.

‘TEK KURUŞ ALMADAN TESİS YAPTIK’

Karahasanoğlu yaptığı konuşmada; “2021 faaliyet yılında kısıtlı imkânlarımıza rağmen ortaklarımıza toplam 411 milyon TL tutarında 45 bin ton kimyevi gübre, 16 bin ton yem ve küspe, 2.700 ton mazot, 320 bin metre sulama borusu, 150 milyon metre damla sulama hortumu ve ihtiyaç duyduğunuz her türlü malzemeyi temin ederek uygun ödeme koşulları ile peşinatsız dağıttık. Göreve geldiğimizden bu yana her sene kooperatifimize büyük değerler kattık. Devletten ve herhangi bir kuruluştan tek kuruş almadan tüm bölgelerimizde birçok tesis yaptık. Bugüne kadar birlik ve beraberlikle herkese yokluktan nerelere gelinebileceğini gösterdik. Her şeyin fiyatının katlanarak zamlandığı bu zor ekonomik şartlarda 15 mağazamızla hizmetlerimizi arttırmaya gayret ettik, gayret edeceğiz. Etkisini bu yıl daha fazla hissettiğimiz zorlu ekonomik koşullarda, koronavirüs salgını zamanında sizlere sürekli hizmet verdik. Tohumu, gübreyi, ilacı, mazotu ve birçok şeyi sizlere sağlarken kooperatif olarak çok zorlandık, öyle bir yıl yaşadık ki; firmalar her malzemenin fiyatına gün içinde zam yapar oldu, çiftçilerimizin en az derecede etkilenmesi için çalıştık, ortaklarımıza en iyi hizmeti vermeye gayret ettik” dedi.

‘ÇİFTÇİ GEÇİMİNİ SAĞLAYAMIYOR’

“Tüm tarımsal girdilere, gübreye, mazota, tohuma, hayvan yemine, işçiliğe, her şeye zam gelirken biz çiftçiler zamların altında ezildik” diye konuşan Karahasanoğlu, tarımsal girdilere %300’ü aşan zamların geldiğini, çiftçinin ürettiğinin karşılığını alamadığını kaydetti.

Kooperatif Başkanı Hasan Karahasanoğlu, sözlerini şöyle tamamladı; “Çiftçi geçimini sağlayamıyor. Çiftçi her sene zorluklarla üretim yapıyor. Her geçen sene bir önceki seneyi aratıyor. Bu sene çiftçinin değerinin anlaşıldığını düşünüyorum. Biz üretmezsek dünya aç kalır dedik, bu sene gördük, yaşadık. Haberleri takip ediyoruz, tüm dünya Ukrayna’dan tahıl koridorunun açılmasını bekledi yani dünya Ukrayna’dan gelecek tahıla muhtaç kaldı. Türkiye’nin öncülüğünde sevkiyat sağlandı. Tahıl sıkıntısı bu sene için giderildi, peki gelecek yıllarda ne olacak? Bizim önceliğimiz Türkiye, bu yüzden biz çiftçiler olarak üretmeliyiz, üretmemiz için de kazanmamız gerekli. Gıda fiyatları artıyor ama biz yine kazamıyoruz, çünkü kazandığımız mazota, gübreye, ilaca gidiyor. İnşallah çiftçiye hak ettiği değer verilir, sıkıntılar giderilir de inşallah çiftçi üzülmez. Biz çiftçilere nakit para desteği yapılmasını değil, çiftçilerin ürünlerinden para kazanmasını istiyoruz, mazotun ve gübrenin fiyatlarının düşürülmesini, fiyatı aşırı yükselen gübrenin sübvanse edilmesini, çiftçiye ucuz mazot verilmesini istiyoruz. Hükümetimizden, milletvekillerimizden bu konuda destek bekliyoruz. Ülkemiz bir tarım ülkesi, toprağında bereket var. Vatandaşlarımız başka ülkelerin ürünleriyle değil bizim ürünlerimizle doysun. Buğday, mısır, pirinç, hububat, et ilahtı yapılmasın, biz üretiriz, biz bize yeteriz. Yeter ki üretebilelim, tarımsal girdi fiyatları tarlaları ekmeye engel olmasın. Bize destek olduğunuz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Sözlerime son verirken bizlere her konuda yardımlarıyla destek olan haklarımızın korunmasını sağlayan Pankobirlik Genel Müdürlüğü’ne, kooperatifimizin tüm personeline teşekkür eder, 2022 yılının sağlık içinde bol ve bereketli bir yıl olarak geçmesini diler, yönetim kurulu arkadaşlarım adına hepinizi saygıyla selamlarım.”

Etiketler

mustafakemalpasagzt