Eğitim-İş,ten Sert Tepki

EĞİTİM-İŞ Mustafakemalpaşa’dan sert tepki

Öğretmen banka promosyonlarında enflasyonun yükselmesi, alım gücünün düşmesi ve son bir yılda maaşlarda meydana gelen artışla birlikte banka maaş promosyon tutarlarının güncellenmesi gündeme gelmiş ve İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri yeni promosyon ihaleleri yapmaya başlamıştı.

 Şükrü Erdem

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Ancak Türkiye’nin farklı yerlerinde yapılan ihalelerde, bankalar tarafından verilen teklif ve ihale rakamları, eğitim çalışanlarının beklentilerini karşılamaktan uzak kalmıştı. Bursa’da da bu doğrultuda merkez ve ilçelerinde son dönemde maaş promosyon ihaleleri yapılmış bankalarca verilen teklifler öğretmenlerin memnun edecek rakamın yanına dahi yaklaşamamıştır.

Giderek düşen promosyon ödemeleri öğretmenlerin tepkisini çekmeye devam ederken sözleşmelerin feshedilmesi durumunda bir ilçede ödenen tutarın kalan ay kadarı geri ödenecekken, kimi ilçelerde ödenen promosyonun tamamı, kimi ilçelerde de hem promosyonun tamamı hem de yasal faizi ceza olarak ödenecek şekilde anlaşmalar yapılmıştır.

“İhalenin revize edilmesi gerekmekte”

Konuyla ilgili konuşan Eğitim-İş Mustafakemalpaşa Temsilcilik Başkanı Cem Erdoğrul şu ifadelere yer verdi: “Mustafakemalpaşa’da geçtiğimiz yıllarda 3.150 TL promosyon ihalesine imza atılmıştır. Hala bu anlaşma devam etmektedir ve bitmesine bir yıl daha vardır. Eğer ihale iptal edilirse, 2 yıl önce alınmış 3.150 TL promosyon bedeline karşın 4.500 TL ihale iptal cezasıyla karşı karşıya kalıyoruz. Ancak geçmişte yapılan promosyon anlaşmasının günümüz koşullarıyla uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Bu anlaşmanın revize edilmesi gerekmektedir.”

En az üç maaş ödenmeli”

“Biz Türkiye Eğitim-İŞ Sendikası olarak yaptığımız araştırmalar sonucunda Türk Ticaret Kanunu’na göre geçmişte Mustafakemalpaşa’da yapılan anlaşmanın artan enflasyon sebebiyle mücbir sebep değerlendirileceği görüşündeyiz. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ihaleye dava açması gerekmekte ya da yeni bir ihale yapılarak öğretmenlerin hak ettiği promosyon ödemelerinin alması sağlanmasıdır. Yeni yapılacak promosyon anlaşmasında bedel en az üç öğretmen maaşı kadar olmalıdır, bu öğretmenlerin en doğal hakkıdır. Sendikamızın yetkili olduğu Edirne Keşan promosyon ihalelerinde henüz zam farklarının oluşmadığı ağustos ayında 3 yıllık peşin 25.250 TL’ye imza atılmıştır. Bu promosyon bedelleri lütuf değil, eğitim emekçilerinin hakkıdır. Mustafakemalpaşa’da promosyon sorunun çözülmesi için başta İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, yetkili sendika Eğitim-Bir-Sen ve tüm sendikaları sorumluluk almaya davet ediyoruz.” dedi.

Etiketler

mustafakemalpasagzt