Geçmişten Günümüze Kuşbazlık

Günümüzde güvercinler temsil ettikleri simge olan “barış” ile anılsalar da geçmişte iletişim aracı olarak kullanılırdı. Güvercinler, Yunan ve Roma mitolojisinde oldukça sık görülür. Dinsel inanışta da güvercinlerin farklı yeri vardır. Üç büyük dinde de güvercin kendini gösterir.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Güvercinle ilgili ilk dinsel bilgiler Tevrat’ta yer alır. Nuh Peygamber, tufanın dinip dinmediğini anlamak için bir güvercin uçurur. Güvercinin ağzında yaşamın sürdüğünü müjdeleyen bir zeytin dalıyla dönmesi, güvercinin evrensel barış simgesi olmasına yol açmıştır. Benzer biçimde güvercinin Hristiyanlıkta da önemli bir yeri vardır. İncil’de vaftiz edilen Hz. İsa’nın başına “Kutsal Ruh”un beyaz bir güvercin olarak konduğu anlatılır. Bu nedenle güvercin Kutsal Ruh’un temsilcisidir. İslamiyet’te ise Hz. Muhammed’in Sevr Dağı’nda sığındığı mağaranın girişinin örümcekler tarafından ağla kapatıldığı, bir güvercinin de orada yuva yaptığı aktarılır. Güvercinlerle insanoğlunun dostluğu çok eskilere dayanır. Belki de bu yüzdendir ki geçmişte birçok binada kuş evleri yapılmıştır.

Güvercinleri yetiştiren, eğiten kuşbazlar ise hep görmezden gelindi. Oysa tarihte çok rastlarız kuşbazlara… Kuşbazlar padişahların av kuşlarını yetiştirirlerdi. Sarayın önemli görevlilerinden biri olan kuşbazlar şimdi çatılarda, balkonlarda, evlerde bu geleneği sürdürmeye çalışıyorlar. Bugün bu geleneği sürdüren Öz Mustafakemalpaşa Güvercin Severler Derneği’nin kapısını çaldık.

2019 yılında dernek başkanı olarak göreve gelen Caner Kale her çarşamba ve cumartesi akşamları dernekte düzenlenen mezata; Bursa, Karacabey, Bandırma, Gönen, Susurluk, Balıkesir, Akhisar, İzmir, İstanbul başta olmak üzere pek çok il ve ilçeden katılım olduğunu söyledi.

“Kelebek” büyük ilgi görüyor

Bursa’nın “Kelebek” cinsi güvercinine rağbetin çok olduğunu söyleyen Kale “Güvercin beslemek insanları kötü olan alışkanlıklardan uzak tutar. İnsanları birbirine yaklaştırır, kocaman bir aile haline getirir. En basit örnekle yolda aracım arızalansa, benim ilk aklıma gelen kuşbaz arkadaşlarımdan bu işi yapan kişi olur. Bunun yanı sıra mezatlarda maddi ihtiyacı olanlar için bir güvercinin fiyatının ederinden 3-4 kat fazlasına satıldığına defalarca şahit oldum. Yardımlaşmanın bizler için önemi büyük. 260 civarı üyemiz var ve biz her gün daha da çoğalan bir aileyiz.” dedi.

Düzenlenen festival ve etkinliklere de değinen Caner Kale “Belediyemizin katkılarıyla festivaller düzenliyoruz. Bu vesile ile civar illerden ve ilçelerden gelenler hem ilçemizi tanımış oluyor hem de bir bardak çay içse, yemek yese ilçe esnafına getirisi oluyor. Güvercin barıştan ziyade insanlar arasında bir gönül köprüsü kuruyor. Mezat ve festivallerde tanışan güvercin severler çoğu zaman iş konusunda birbirlerine faydalı oluyor. Mezat çok sayıda insanı bir araya getiriyor Bizler de diğer il ve ilçelere gidip festival ve mezatlara katılım sağlıyor ve her geçen gün çoğalıyoruz. Bu geniş aile, maddi ve manevi kazanç olduğu gibi, siyasetçiler için de güçlü bir aile aslında. Gelenek ve göreneklerimizin yaşatıldığı, kan bağı olmasa da can bağı ile birbirlerine sımsıkı bağlanmış güzel dostlukların kurulduğu güvercin severler ailesi olarak aramıza katılmak isteyen tüm arkadaşlara da çağrı yapıyorum.” diye konuştu.

Etiketler

mustafakemalpasagzt