Genel bütçeden engellilere ayrılan pay yüzde 1.6

3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü nedeniyle basın açıklaması yapan Bursa Barosu Engelli Hakları Komisyonu Başkanı Av. İdil Değirmencioğlu, genel bütçeden engellilerin yaşam standardını yükseltmek için ayrılan payın sadece yüzde 1.6 olduğuna dikkat çekerek “Engelli kişilerin haklarını teslim etme taahhüdü sadece bir adalet meselesi değildir; ortak bir geleceğe yatırımdır” dedi.

Bursa Barosu Başkanlığı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasına Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, Sayman Av. Özge Yılmaz Türker ve komisyon üyesi avukatlar katıldı.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Değirmencioğlu, “3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü, herkesi engellilik sorunları hakkında bilinçlendirmeye teşvik ediyor ve erişilebilir bir toplumun faydalarına dikkat çekiyor. Türkiye’de en az 8.5 milyon engelli kişi yaşamaktadır. Bugün ülkemizde yaşayan milyonlarca engelli vatandaşımız başta eğitim, çalışma hayatı, ulaşım ve sağlık olmak üzere birçok alanda hayata özgürce katılamıyor. Sorunlarına kalıcı çözümler getirilemiyor ve her geçen gün bu sorunlar çığ gibi büyüyor. Bu sebeple engellilerin ve ailelerinin sorunlarına kalıcı ve yapısal çözümler getirilmesi çok önemlidir” dedi.

Değirmencioğlu şöyle konuştu:

“Toplumsal yaşama katılımın önündeki engelleri kaldırmak ve engelli insanların sahip olduğu potansiyeli ortaya çıkarmak için yeterli kaynak ve uzmanlığı bu konuya yönlendirmek bizlerin sorumluluğundadır.

Sağlık, rehabilitasyon, destek, eğitim ve istihdama erişimleri ve başarılı olmaları için onlara fırsat yaratmalı ve ortam düzenlemesi yapmamız gerekmektedir. Fakat Milyonlarca engelli eğitim, sağlık ve erişilebilirlik gibi yaşamsal haklara ulaşamazken; Türkiye’de merkezi bütçenin sadece yüzde 1,6’sı engellilere yönelik çalışmalara tahsis edilmiştir. Ayrılan bütçenin engellilerin ve ailelerinin toplam nüfus içerisindeki varlığı ve erişilebilirlik için yapılması gereken çalışmalar ile orantılı olmadığı aşikardır.

Engelli kişilerin haklarını gerçekleştirme taahhüdü sadece bir adalet meselesi değildir; ortak bir geleceğe yatırımdır. Engelliliğe ve engelli bireylere olan bakışımızı değiştirmeli ve birlik bilinci ile hareket etmeliyiz.

Bursa Barosu Engelli Hakları Komisyonu olarak 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, birlikte ‘Eşit Hayat Hakkı’ mücadelesi verdiğimiz engelli meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu bildiriyor ve herkesi bu konuda farkındalığa davet ediyoruz.”

Etiketler

mustafakemalpasagzt