İki kızıl geyiği idari yargı kurtardı

Bursa 1. İdare ve Sakarya 2. İdare mahkemeleri, Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü’nce Bilecik ve İnegöl’de bulunan devlet avlaklarındaki 2 geyiğin av turizmi kapsamında avlanması için açılan ihalelerin yürütmesini durdurdu.

Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’nca ihalelerin yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle iki mahkemede ayrı ayrı dava açtı. Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Aslı Evke Yetkin, Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Dilruba Uslu Cihan ve komisyon üyelerince açılan davalarda, Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü’nce 2886 sayılı Devlet İhale Kanunun 35/a ve Döner Sermayeli Kuruluşlar İhale Yönetmeliğinin 29/a maddesi uyarınca kapalı teklif usulü ile 13.09.2022 tarihinde gerçekleştirilen, kızıl geyik (Cervus Elaphus) türü hakkında İnegöl Devlet Avlağı’nda 1 adet; Bilecik’e bağlı Köşk Devlet Avlağı sahasında da 1 adet kızıl geyik avlama ihalesinin, idarenin savunması alınmadan yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Kızıl geyiğin Kara Avcılığı Kanunu’na istinaden Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen koruma altına alınan yaban hayvanları memeliler listesinde bulunduğu, yine Bern Sözleşmesi’nin “korunan fauna türleri” başlıklı listede yer aldığı, bunlara göre belirlenen hayvanların korunmaları için yasal ve idari önlemlerin alınması ve bu amaçla avlanmalara ilişkin düzenlemelerin popülasyonlarının varlığını tehlikeye düşürmeyecek şekilde yapılması gerekliliğinin vurgulandığı, öncelikle av dışı yöntemlerin denenmesi gerektiği, davalı idarece kapsamlı, somut, bilimsel ve teknik verilerle hareket edilmesi gerektiği dolayısıyla hukuka ve mevzuata aykırı olduğu ileri sürüldü.

Her iki mahkeme de, talebi haklı buldu ve “yaban hayvanlarının sayılarına, avlanacakları sahalara ve avlanmanın sonuçlarına ilişkin somut ihale açısından (ihale konusu alan ve yaban hayvanı özelinde) davalı idare tarafından, yeterli nitelikte bilimsel, somut ve kapsamlı araştırma ve tespitler, etüt ve envanter çalışmaları yapıldığı ortaya konulmaksızın gerçekleştirilen dava konusu ihalede açıkça hukuka aykırılık bulunduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır” denilerek iki geyiğin avlanmasına ilişkin ihale kararının yürütmesini durdurdu.

Etiketler

mustafakemalpasagzt