İSTİKLAL MARŞI’NIN KABULÜNÜN 102. YILI

Mustafakemalpaşa’da, İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ‘Milli Marş’ olarak kabulünün 102. yıldönümü etkinliklerle kutlanırken, bağımsızlık mısralarının sahibi ‘Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’da anıldı.

TOKİ Ayasbey Anadolu Lisesi’nin hazırladığı programda, Mehmet Akif Ersoy’un yaşamı ve ‘Kahraman Ordumuza’ ithaf edilen İstiklal Marşı’nın yazılış süreci ‘Adım Adım İstiklale’ isimli gösteriyle sahnelendi.

 Şükrü Erdem

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa Kaymakamlığı himayesinde, ‘Yüreklerde Akif Dillerde Hürriyet’ temasıyla düzenlenen ‘12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’ programı,

TOKİ Ayasbey Anadolu Lisesi tarafından hazırlandı.

Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu’ndaki törene; Kaymakam Ahmet Altıntaş, Belediye Başkan Yardımcısı Ersin Ekici, Cumhuriyet Savcısı Samet Pala, Jandarma Komutan Vekili J. Tğm. Faruk Cihad Ateş, Uludağ Üniversitesi MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öz, Milli Eğitim Müdürü Veysel Çalık, Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Sabri Tekin, Emniyet Müdürü Rıza Dinç, siyasi parti ve STK temsilcilerinin yanı sıra kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

TOKİ Ayasbey Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri Ebru Çalışan ve Ömer Karataş’ın sunumunu yaptığı program, gazete tasarımı ve resim sergisinin açılışıyla başladı.

‘İSTİKLAL MARŞI’NDA MİLLETİN RUHU VE İDEALLERİ VAR’

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan

TOKİ Ayasbey Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Aysun Bedir, Türk Milleti’nin ruhunu ve ideallerini yansıtan İstiklal Marşı’nın, Alparslan’ın Anadolu’yu vatan kılan azminin, Haçlı Ordusu’nu durduran Kılıçarslan’ın imanının, Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi’nin halis niyetinin ve Fatih Sultan Mehmet’in en büyük rüyalarının izlerini taşıdığını vurguladı.

Aysun Bedir konuşmasında; “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, İstiklal Marşı ile ilgili düşüncelerini, ‘Bu marş bizim inkılabımızı, inkılabımızın ruhunu anlatır. Bunu ne unutmak ne de unutturmak lazımdır’ cümleleriyle anlatmıştır. Milletimize, İstiklal Marşı’nı armağan eden şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, bu kıymetli topraklar üzerinde güven ve huzur içinde yaşamımıza vesile olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve vatan uğruna canını feda eden aziz şehitlerimizi saygı ve minnetle yâd ediyorum. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın ama Mehmet Akif Ersoy’lar hep olsun” ifadelerini kullandı.

Törende daha sonra Mustafakemalpaşa Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği Liseler Arası Şiir Yazma Yarışması’nda ‘İstiklal Marşımız’ isimli eseriyle 1. olan Mustafakemalpaşa Anadolu Lisesi öğrencisi Ender Kısa ve Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Akif’in Sözü, Cumhuriyet’in 100’ü konulu kompozisyon yarışmasında ‘Mehmet Akiflerin Yüz Yılı’ isimli eseri ile 1.’lik kazanan Mustafakemalpaşa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Zeynep Konağ eserlerini okudu.

‘ADIM ADIM İSTİKLALE’

TOKİ Ayasbey Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Adım Adım İstiklale’ isimli gösterinin sahnelediği program büyük alkış aldı. İstiklal Marşı’nın 102 yıl önce TBMM’de kabul edildiği günün tekrar yaşatıldığı gösteri beğeni kazandı.

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma Yarışması’nda Mustafakemalpaşa 1’si olan Akşemsettin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Kader Macit’in ‘İstiklal Marşı’nı okuduğu tören, ‘12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’ dolayısıyla düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödüllerin verilmesiyle tamamlandı.

‘MEHMET AKİFLERİN YÜZ YILI’NA BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Akif’in Sözü Cumhuriyetin 100’ü’ konulu Kompozisyon Yarışması’nda; Mustafakemalpaşa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden ‘Mehmet Akiflerin Yüz Yılı’ isimli eseri ile Zeynep Konağ,  Mustafakemalpaşa Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği İlkokullar Arası Gazete Tasarımı Yarışması’nda Yunus Emre İlkokulu’ndan ‘Asır Gazetesi’ ile Asrın Başaran,  Ortaokullar Arası Resim Yarışması’nda; Yalıntaş İmam Hatip Ortaokulu’ndan Ecrin Çoban ve Liseler Arası Şiir Yarışması’nda; Mustafakemalpaşa Anadolu Lisesi’nden ‘İstiklal Marşımız’ isimli eseri ile Ender Kısa 1.’lik ödülü almaya hak kazandı.

2.’LİK ÖDÜLLERİ

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Akif’in Sözü Cumhuriyetin 100’ü’ konulu Kompozisyon Yarışması’nda; Züferbey İmam Hatip Ortaokulu’ndan ‘Ebedi Marş’  isimli eseri ile Nazlı Yılmaz,  Mustafakemalpaşa Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği İlkokullar Arası Gazete Tasarımı Yarışması’nda; Devecikonağı İlkokulu’ndan ‘Cennet Vatan Gazetesi’ ile Nisanur Uslu,

Ortaokullar Arası Resim Yarışması’nda; Devecikonağı Ortaokulu’ndan Gülsenem Güleç, Liseler Arası Şiir Yarışması’nda; Mustafakemalpaşa Anadolu Lisesi’den ‘İstiklal Marşımız ve Mehmet Akif’ isimli eseri ile Nazlı Atasoy 2.’lik ödülü aldı.

3.’LÜK ÖDÜLLERİ

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘Akif’in Sözü Cumhuriyetin 100’ü’ konulu Kompozisyon Yarışması’nda; Lalaşahinpaşa Ortaokulu’ndan ‘Bağımsızlığın Yazarı Mehmet Akif’ isimli eseri ile Çağatay Candır,  Mustafakemalpaşa Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği İlkokullar Arası Gazete Tasarımı Yarışması’nda; Mevlana İlkokulu’ndan ‘Diriliş Gazetesi’ ile Elifsu Demirel,

Ortaokullar Arası Resim Yarışması’nda; Tepecik Şehit Ali Üzel Ortaokulu’ndan Merve Edincik,

Liseler Arası Şiir Yarışması’nda; Sedat Karan Anadolu Lisesi’nden ‘İstiklalin Sesi’ isimli eseri ile Gaye Kula 3.’lük ödülü almaya hak kazandı.

İSTİKLAL MARŞI’NI GÜZEL OKUMA YARIŞMASI

Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Liseler Arası İstiklal Marşı’nı Güzel Okuma Yarışması’nda; Akşemsettin Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nden Kader Macit 1.’lik ödülü

Mustafakemalpaşa Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Efecan ABİK 2.’lik ödülü, İbrahim Önal Fen Lisesi’nden Betül Artuç ve Mustafakemalpaşa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Nisanur Çakır ise 3.’lük ödülü elde etti.

 

 

 

Etiketler

mustafakemalpasagzt