KABULBABA’DAN ‘ŞİMŞEK’ GEÇTİ

Kırkpınar derecesi elinden alınan Cengizhan Şimşek, ilk kez güreştiği Kabulbaba’da zirveye çıktı.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa Kabulbaba Mahallesi’nde bu yıl 347.’si düzenlenen ‘Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin en büyüğü, Antalyalı güreşçi Cengizhan Şimşek oldu

661. Edirne-Kırkpınar Güreşleri’nde geçtiğimiz yıl kazandığı başpehlivanlık derecesi, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu kararı ile ‘istenilen sürelerde doping testi vermemesi gerekçesiyle’ elinden alınan Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Güreş Kulübü’nden Cengizhan Şimşek, 30 Haziran’daki Kabulbaba Güreşleri’nden üç gün önce hak mahrumiyeti cezasını tamamlayarak çıktığı er meydanında rüzgar gibi esti.

14 başpehlivan arasından sıyrılan 27 yaşındaki başarılı güreşçi, Kirmasti Kervan AVM sahibi Niyazi Dal’ın güreş ağalığını üstlendiği 347. Kabulbaba Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı kazandı.

Mustafakemalpaşa’nın en eski er meydanı kabul edilen Kabulbaba Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin 347.’si, Kurban Bayramı’nın 3. günü düzenlendi.

Çifte bayramın yaşandığı Kabulbaba er meydanının 30 Haziran’daki 347.’si randevusu, sezonun 27., Marmara Bölgesi’nin 14. ve Bursa’nın 2. güreşleri olarak kayıtları geçti. Mezarlık ziyareti, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan güreşlerde gün boyu katılımcılara etli pirinç pilavı, irmik helvası, meşrubat, meyve ve çerez ikram edildi.

Ata sporuna verdiği desteklerle tanınan Kirmasti Kervan AVM sahibi Niyazi Dal’ın Kırkpınar usulü kıran kırana geçen güreşlerin ağalığını üstlendiği Kabulbaba dualı çayırında, Hüseyin Tokat başkanlığındaki tertip komitesinde ise Ali Azar, Fevzi Ülker, Hüseyin İnci, Ali Ferik ve Murat Karani yer aldı.

KABULBABA KIRKPINAR’I ARATMADI

13 boyda, 14’ü başpehlivan olmak üzere 250 güreşçinin kispet giydiği güreşlerde kıran kırana geçen mücadeleler yaşandı.

Cengizhan Şimşek, Mustafa Doğan Özkaya, Kaan Kaya, Güngör Ekin, Yalçın Üncül, Ali Rıza Kaya, Süleyman Başar, Fatih Koyuncu, Hasan Zeybek, Mustafa Kemal Karaboğa, Ertuğrul Dağdeviren, Mecit Yıldırım, Tanju Gemici ve Ali Yanatma gibi er meydanının önemli başpehlivanları Kabulbaba’da boy gösterdi. Peşrevleriyle er meydanına çıkan güreşçilere seyirciler sevgi gösterilerinde bulunurken; cazgırlar Sebahattin, Osman ve Bülent, 4 tur boyunca pehlivanları salavatlayarak okudukları manilerle güreşlere renk kattı.

ŞİMŞEK-DAĞDEVİREN FİNALİ NEFESLERİ KESTİ

15.10’da ilk tur kurasıyla başlayan ve 18.30’da biten baş güreşleri yaklaşık 3 saat 20 dakika sürdü.

Binlerce güreş severin heyecanla takip ettiği müsabakalarda başpehlivanlık final heyecanı, Antalya-Serik’ten Cengizhan Şimşek ve Balıkesir-Susurluk’tan Ertuğrul Dağdeviren arasında yaşandı. 1. turda Mustafa Doğan Özkaya’yı yenen, 2. turu maç yapmadan geçiren Cengizhan Şimşek, 3. turda Kaan Kaya’yı saf dışı ederek başpehlivanlık unvan mücadelesine adını yazdırdı. Ertuğrul Dağdeviren ise ilk turda Mecit Yıldırım’ı, 2. turda geçtiğimiz yılın Kabulbaba Başpehlivanı Yalçın Üncül’ü, 3. turda ise Hasan Zeybek’in sırtını yere getirerek finale yükseldi.

KABULBABA’NIN EN BÜYÜĞÜ CENGİZHAN ŞİMŞEK

Hakem İbrahim Paşa’nın yönettiği, 11 dakika süren final müsabakasında rakibi Ertuğrul Dağdeviren’i paça kazık ile yenen Cengizhan Şimşek, 347. Kabulbaba Yağlı Güreşleri’nde başpehlivanlığı kazandı.

Bu sene ilk başpehlivanlığını elde eden Şimşek, 7-8-9 Temmuz’da yapılacak 662. Tarihi Kırkpınar Güreşleri öncesi moral kazandı. Geçtiğimiz yıl  başpehlivanlık altın kemeri elinden alınarak Mustafa Taş’a verilen Antalyalı güreşçi, bu hafta sonu gerçekleştirilecek Kırkpınar’ın en büyük favorisi olduğunu gösterdi.

Güreş alanını dolduran seyircilerden büyük destek gören Başpehlivan Cengizhan Şimşek, güreş severlerin ilgisini karşılıksız bırakmayarak bol bol fotoğraf çekindi.

Geçtiğimiz yıl başaltında birincilik kürsüsüne çıkan Mustafakemalpaşaspor Belediye Kulübü’nün Çaltılıbüklü güreşçisi Okan Yavaş, bu yıl da aynı boyda 13 başaltı güreşçisi arasında zirvede yer aldı.

Belediyespor’dan Ömer Naci Minik-2 boyunda birinci, Alper Kav ise Minik-1 boyunda ikincilik kazandı.

GÜREŞ AĞASI BİR KEZ DAHA NİYAZİ DAL

Boylarında ilk 4’e giren pehlivanlara madalya ve para ödülleri protokol tarafından verildi.

2024 yılı Kabulbaba güreş ağalığı için yapılan ihaleyi ise 130 bin TL ile bir kez daha Kirmasti Kervan AVM sahibi iş insanı Niyazi Dal kazandı. Kabulbaba’daki güreş ağalığını üst üste üçüncü kez üstlenen Niyazi Dal, tüm güreşçilere ve güreş severlere teşekkür etti.

52 GÜREŞÇİYE MADALYA VE PARA ÖDÜLÜ

347. Kabulbaba Yağlı Güreş Şampiyonası’nda dereceye giren pehlivanlar şöyle sıralandı;

BAŞPEHLİVAN; 1.Cengizhan Şimşek (Antalya-Serik), 2.Ertuğrul Dağdeviren (Balıkesir-Susurluk

Etiketler

mustafakemalpasagzt