KIRSAL DÖNÜŞÜMDE KURA GÜNÜ

MUSTAFAKEMALPAŞA’NIN 132. MAHALLESİ KARYAĞMAZ’DA EVLER TESLİM EDİLİYOR

Geçmişi 600 yıl geriye dayanan ve 1940’lı yıllarda bağlı olduğu Mustafakemalpaşa’dan Balıkesir Dursunbey’e nakledilen orman köyü Karyağmaz’ın tekrar Mustafakemalpaşa’ya taşınması için geri sayım başladı. Yerinden kalkınması mümkün görülmeyen köylerin taşınmasına ilişkin Haziran 2010’da alınan Bakanlar Kurulu kararı kapsamında Karyağmaz Mahallesi, Mustafakemalpaşa’nın Yalıntaş Mahallesi sınırları içine nakledildi.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Türkiye tarihinde bir ilke imza atılan taşınma kararı sonrası, 4 yıllık inşaat çalışmalarının ardından 700 dönümlük arazide yeni nesil yerleşim modeli ortaya çıktı. Proje kapsamında, 404 konut, 1 köy konağı, 42 adet ahır (Tip 1), 58 adet ahır (Tip 2), 1 adet 3 blok kapasiteli 16 derslikli okul (400 öğrenci), 1 adet cami ve şadırvan, yol, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatı tamamlandı.

‘KARYAĞMAZ KÜLTÜR VADİSİ OLACAK’

Taşınma projesinin mimarı olan AK Parti 22. ve 23. Dönem Balıkesir Milletvekili Dr. Ali Osman Sali, Karyağmaz’da hak sahipleri için bugün saat 14.00’da kura çekimi yapılacağını söyledi.

‘Kırsal dönüşüm’ adını verdiği projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yatay mimari’ vizyonuna uygun olarak hayata geçirildiğine dikkat çeken Sali; “Terk edilen Karyağmaz bölgesi, doğal hayatın gelişimine ve orman ekonomisine ciddi katkı sağlayacak. Bunun karşılığında Yalıntaş’taki bozuk orman alanı ve çöplük olarak bilinen yer ise iskân amacıyla kullanılması neticesinde devlet kamu hizmeti altyapı maliyetlerinden kurtuldu. Eski yerleşim yerinde binlerce dekarlık bir blok orman alanına sahip olan devlet, bunun neticesinde büyük bir kazanç elde etti. Yeni Karyağmaz ise sadece bir iskân yeri olmayıp aynı zamanda külliyesi ve okuluyla bir külttür vadisi olacak” dedi.

AK Parti 22. ve 23. Dönem Balıkesir Milletvekili Dr. Ali Osman Sali, parlamentoda bunduğu süre içinde memleketi Karyağmaz’ın taşınması kararına öncülük etti.

Haziran ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu Başkanlığı görevine atanan Ali Osman Sali, tarım ve hayvancılığın azalması sonucu geçim derdine düşen Karyağmazlılar’ın talebi üzerine bu konuda TBMM’de kanun çalışmaları yürüttü.

Bu kapsamda, kamuoyunda ‘2B Yasası’ olarak bilinen ‘Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’ 26 Nisan 2012’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

404 KONUT SAHİPLERİNİ BULUYOR

Bakanlar Kurulu kararı ile Haziran 2010’da Karyağmaz’ın 58 kilometre mesafede bulunan Mustafakemalpaşa’ya bağlı Yalıntaş’a taşınması kararlaştırıldı. Bu gelişmenin ardından da nakil için Kayabaşı mevkiinde bulunan bölge, orman alanı statüsünden çıkarılarak Hazine’ye devredildi.

Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü teknik elemanlarınca hazırlanan uygulama projelerinin ardından 26 Ocak 2017 tarihinde mahallenin nakline yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan ihaleyi Ankara merkezli Demars ve Yidem İnşaat kazandı. Altyapı, sosyal donatı ve bina inşaatları 89,5 milyon TL’ye ihale edildi.  26 Mart’ta yapılan yer tesliminin ardından yeni mahalleyi kurmak için çalışmalarına başlayan firma tarafından, 4 yılın sonunda proje kapsamında 700 dönümlük arazide 404 konut, 1 köy konağı,

42 adet ahır (Tip 1), 58 adet ahır (Tip 2), 1 adet 3 blok kapasiteli 16 derslikli okul (400 öğrenci), 1 adet cami ve şadırvan, yol, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatı tamamlandı. 164 m2’lik 2 katlı 3+1 bahçeli konutlar, bugün Karyağmaz Külliyesi’nde noter huzurunda yapılacak kura çekimi sonrası hak sahiplerine teslim edilecek.

‘TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK’

Eski Devlet Personel Başkanı ve Milletvekili Dr. Ali Osman Sali, Karyağmaz’ın taşınması sonrası hukuken Balıkesir Dursunbey’e bağlı bir yerleşim yerinin kalmadığını söyledi.

Karyağmaz’daki 6 bin 500 dönümlük bina ve arazinin Orman Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldığını ifade eden Sali; “Bunun karşılığında Yalıntaş’taki rezerv alanları da dâhil 700 dönümlük bozuk orman alanı ve çöplük olarak nitelenen bölge, iskân amacıyla kullanıma açıldı. Devlet, kamu hizmeti altyapı maliyetlerinden kurtuldu. Bu pilot proje, kırsal dönüşüm adına Türkiye’ye örnek olacak. Önümüzdeki yıllarda birçok köyün bu şekilde nakli gündeme gelebilir. Yeni nesil yerleşim modeli olarak planlanan Karyağmaz, sadece bir iskân yeri olmayıp kültür vadisidir. Bu hedefle mahalle sakinlerinin desteği ile 10 milyon TL’lik maliyetle bir külliye inşa edildi. Külliye aracılığıyla gençlerin yetişmesi ve kültür aktarımı için bir vasat oluşturulacak. Gayrimenkullerin bedeli, değer takası sistemine göre mahsup edilecek. Anahtar tesliminden itibaren 20 yılda eşit taksitler halinde devlete ödenecek” dedi.

MUSTAFAKEMALPAŞA’NIN 132. MAHALLESİ

Karyağmaz’da nüfusa kayıtlı 3 bin 500 kişi bulunuyor.

Balıkesir kent merkezine yaklaşık 110, Dursunbey’e ise 35 kilometre uzaklıkta bulunan Karyağmaz, taşınma sonrası Mustafakemalpaşa’ya sadece 2 kilometre mesafede olacak. Bursa’nın hizmet alanı en büyük bölgelerinden biri olan Mustafakemalpaşa’nın 132. mahallesi olacak Karyağmaz’ın naklinin ardından ulaşım, eğitim, sağlık hizmeti ve çalışma hayatı kolaylaşacak.

Etiketler

mustafakemalpasagzt