ORGAN BAĞIŞINDA LİDER DEĞİŞMİYOR

Organ bağışında uzun yıllardır Türkiye liderliğini elinde bulunduran ve dünyanın gelişmiş birçok ülkesini geride bırakan Bursa bölgesinin bu başarısında emeği geçenler düzenlenen program ile onurlandırıldı.

Bursa Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz’ın bölgenin kendisine en yakın bölgeye göre yüzde 40 farkla önde olduğunu belirttiği programda, 1995-2000 yılları arası Mustafakemalpaşa’da görev yapan ve organ naklinde Türkiye’nin öncü tıp insanlarından biri olan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Timur Didinen’de unutulmadı.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Bursa Sağlık Müdürlüğü, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Bursa Şehir Hastanesi’nde Bölge Koordinasyon Toplantısı düzenledi.

Programa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Bursa Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, Balıkesir Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, Bilecik Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, Çanakkale Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Yalova Sağlık Müdürü Dr. Emrah Eray ile bölgenin organ nakil koordinatörleri ve sağlık çalışanları katıldı.

Programda geçtiğimiz aylarda vefat eden Çekirge Devlet Hastanesi’nin rekortmen Organ Nakil Koordinatörü Uzm. Dr. Timur Didinen anılırken, Bursa bölgesinin organ bağışı istatistikleri katılımcılarla paylaşıldı. Ayrıca uzun yıllardır zirveyi bırakmayan bölgenin bu başarıyı sağlamasında emeği geçenlere teşekkür belgesi takdim edildi.

‘BÖLGEMİZ, YÜZDE 40 FARKLA İLERİDE’

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bursa Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, organ bağışında Bursa’nın; Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Düzce, Yalova illerinin katılımıyla bölge durumunda olduğu bilgisini verdi. Bursa bölgesinin organ naklinde yaklaşık 10 yıldır liderliği elinde bulundurduğuna dikkat çeken Dr. Yavuzyılmaz; “Bölgemiz, Türkiye ortalamasının açık ara üzerinde yer alırken, kendisine en yakın bölgeye göre yüzde 40 farkla bayrağı taşıyor. Bölgemiz ayrıca beyin ölümü tespiti ve bunların donör hale gelmesine de öncülük ediyor” dedi.

Pandemi nedeniyle beyin ölümü tespitleri ve donör çıkarımı sayılarında biraz geriye gidildiğini dile getiren Dr. Yavuzyılmaz; “Bu sebeple bu işin tüm paydaşlarına ‘Haydi yeniden eskinin çok daha üstüne çıkma zamanı’ diyorum. Bu konuda da yapılan gayretleri gördüğümden bunun çok daha üzerine çıkacağımızı düşünüyorum. Başta bölge il müdürlerimiz olmak üzere organ bağışı için okul, askeriye, sokak, pazaryeri vatandaşın olduğu her yere giderek, farkındalık oluşturan, bu sürece katkı sunanlara teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

UZM. DR. DİDİNEN’E VEFA

 

Çekirge Devlet Hastanesi’nde uzun yıllar organ nakil koordinatörlüğü görevini yürüten ve geçtiğimiz aylarda organ nakli beklerken vefat eden Uzm. Dr. Timur Didinen’i unutmayan Dr. Yavuzyılmaz; “Timur hocamız, gecesini gündüzüne veren bu konuya mesai harcayan meslektaşımızdı. Maalesef kendisini de böbrek yetmezliğine bağlı sorunlardan dolayı kaybettik. Hasta yatağında dâhil olmak üzere bu konuya harcamış, birçok cana dokunmuş bir büyüğümüzdü. Bugünkü programımızı da onun anısına düzenleyerek, onun aziz hatırasına da bir nebze olsun dokunalım istedik” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE ORGAN NAKLİNDE İLERİDE’

Önemli gün ve haftalar içerisinde Organ Bağışı Haftası’nın özel bir yeri olduğunu dile getiren Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy ise; “Çünkü bir insana hayat veriyorsunuz. Bir yandan üzücü, bir yandan sevindirici bir olay. Bu kültürel bir süreçtir, bu süreci yavaş yavaş geliştireceğiz. Ayrıca Türk doktorlarını takdir etmek lazım. Organ nakli konusunda çok ilerlediler. Bu haftanın yükü ve adı da ağır bir hafta. Bir organ veriyorsunuz, belki bir çocuğun, dünyayı kurtaracak bir insanı kurtarıyorsunuz” diye konuştu.

BAŞARIDA EMEĞİ OLANLARA TEŞEKKÜR BELGESİ

Program bölge nakil koordinatörlerinin sunumuyla devam etti. Daha sonra Bursa bölgesinde organ nakli olarak hayata tutunan vatandaşlar, kürsüde nakil sürecinde yaşadıklarını katılımcılarla paylaştı. Program sonunda Bursa bölgesini organ bağışında zirvede yer almasında emeği geçen kişilere teşekkür belgesi takdim edilirken, organ nakli konulu karikatür yarışmasına ait eserlerden oluşan serginin de açılışı yapıldı.

Programda ayrıca Bursa Sağlık Müdürlüğü ve Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü arasında organ sağlığının korunması, geliştirilmesi ve farkındalık oluşturulması amacıyla eğitimde iş birliği protokolü imzalandı.

 

Etiketler

mustafakemalpasagzt