OSB’YE YENİ ATIK SU ARITMA TESİSİ
Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde 13 yıldır faaliyete bulunan atıksu artıma tesisi için kapasite artırımına gidilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gönderilen fizibilite çalışmasının olumlu görüldüğü ve kredisinin alındığı yeni atıksu artıma tesisi, su geri kazanımı ve çamur kurutma faaliyetlerini de kapsayacak şekilde 4000 m3/gün+4000m3/gün olarak planlandı. MKP OSB yönetiminin ‘Yeşil OSB’ hedefiyle ortaya koyduğu gayretler sanayiciler tarafından desteklenirken, yeni tesis için yürütülen kamulaştırma işlemeleri de hızlandı.
OSB’DEKİ FAAL FİRMALARIN ATIK SULARI
2023 YILINDA %90 (599.507 M3) VERİMLE ARITILDI
Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni atıksu artıma tesisinin yapımı için planlanan kamulaştırma işlemeleri hız kazandı.
2011 yılında faaliyete başlayan atıksu arıtma tesisi, bölgede faaliyette olan 45 adet firmanın atık sularını %90 verimle arıtarak alıcı ortama deşarj ederken, Yeşil OSB hedefi doğrultusunda MKP OSB yönetimince gösterilen gayret ve çabalar, sanayicilerden de destek görüyor. Kapasitesi 2.000 m3/gün olan tesis 7/24 çalışırken, 2023 yılında 599.507 m3 su arıtıldı. Çevre mevzuatı kapsamında gerekli yükümlülükler yerine getirilerek, Eylül-2023 tarihinde ‘Çevre İzin Belgesi’ yenilendi.
ENERJİ TEŞVİK GERİ ÖDEMESİ ALINDI
2023 yılında Bursa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından alınan denetim numunelerinde ve 15 günde bir akredite laboratuvar tarafından alınan iç denetim numunelerinde; Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği deşarj parametrelerine aykırı bir olumsuzluk gözlenmedi. Yapılan denetimlerde olumsuzluk olmaması neticesinde 2022 yılına ait elektrik tüketimlerinin %50’si olarak hesaplanan 290.269,79 TL’lik enerji teşvik bedeli geri ödemesi MKP OSB’ye yapıldı.
ARITMA ÇAMURU DAHİ BERTARAF EDİLDİ
Devreye alındığı günden itibaren tesiste bakım onarım ve revizyon çalışmaları devam ederken,
2023 yılında tesiste oluşan arıtma çamuru dahil tüm atıklar lisanslı firmalarca bertaraf ettirildi.
Çevre danışmanlık hizmeti alınan DNGÇEV Danışmanlık firması ile 6 ay süre ile sözleşme yenilendi.
Kaynakların verimli kullanılmasını sağlayarak madde ve enerji kayıplarının yaşanmaması amacıyla sıfır atık yönetimi kapsamında Aralık-2020 tarihinde Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden
‘Sıfır Atık Belgesi’ alındı.
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün 02.07.2021 tarihli ‘Marmara Bölgesi’nde bulunan Atıksu Arıtma Tesislerinin Gerçek Zamanlı İzlenmesi’ konulu genelgesine istinaden online ölçüm cihazı kurulurken, atıksu arıtma tesisi Bakanlık tarafından 7/24 online izlenmeye devam diyor.
BAKANLIK DESTEKLİ YENİ ATIKSU ARITMA TESİSİ
Marmara Deniz Havzası’nda yaşanan müsilaj kirliliği ve deşarj standartlarına getirilen kısıtlamalar başta olmak üzere OSB’nin büyümesi, yeni yatırımcıların işletmelerini devreye almaları ve gelecek dönemleri göz önüne alan MKP OSB yönetimi, mevcut atıksu arıtma tesisinin yetersiz kalacağı öngörüsüyle kapasite artışı kararı aldı.
Zaruri hale gelen yeni tesiste kapasite, 4000 m3/gün+4000m3/gün olarak planlandı. Yeni arıtma tesisi ayrıca su geri kazanımı ve çamur kurutma faaliyetlerini de kapsayacak. Proje için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na gönderilen fizibilite çalışması olumlu görülerek, 2023 yılı yatırım programına girmeye hak kazandı. 3 yılı ödemesiz 10 yıl ödemeli olacak şekilde 200 milyon TL’lik kredi geçen sene alındı.
Proje için tasarım çalışması yapılarak, uygulamaya geçilecek. MKP OSB’nin 15. Genel Kurulu’nda açıklanan 2023 Yılı Faaliyet Raporu’na göre, yeni atıksu artıma tesisinin yapılması planlanan 193 ada1,2,3,4 ve 5 nolu parsellerde kamulaştırma işlemlerinin sürdüğü belirtildi.
1990 yılında 60 hektar alanda kurulan ve 2024 yılı itibariyle 307 hektar alana ulaşan OSB’de mevcut alandaki 62 parselde 45 firma faal, 15’i inşaat halinde, 2’sinin de üzerinde hukuki işlem bulunuyor.
- kuruluş yılında OSB’deki firmalar 2.600 kişiye istihdam sağlıyor.