OTİZMDE FARKINDALIK ARTMALI’

Mustafakemalpaşa Otizm Derneği Başkanı Selda Özel, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, toplumda hala otizm hakkında yanlış anlaşılmaların ve önyargıların bulunduğunu söylerken bu durumun otizmli bireylerin toplumsal hayatta ayrımcılığa maruz kalmalarına neden olduğun altını çizdi.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa’da 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında düzenlenen birçok etkinliğe katılan otizmli çocuklar gönüllerince eğlendi.

Deprem bölgesinde hayatını kaybeden otizmli çocuklara dikkat çekmek için gökyüzüne balon salan otizmli bireyler,  Büyük Mustafakemalpaşaspor Futbol Okulu ile Süngü Spor Tesisi’nde özel bir maç yaptı. Renkli aktivitelerle günün tadını çıkaran çocuklar, pasta keserek bu özel günü kutladı.

ÖNYARGILAR OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Mustafakemalpaşa Otizm Derneği Başkanı Selda Özel,  2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’nde yaptığı açıklamada; “Her yıl 2 Nisan tarihi, dünya genelinde otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin farkındalığını artırmak, onları anlamak ve desteklemek için kutlanmaktadır. Otizm spektrum bozukluğu, sosyal etkileşimde zorluklar, tekrarlayıcı davranışlar ve sınırlı ilgi alanları ile karakterize edilen bir nöro-gelişimsel bozukluktur. Bununla birlikte, her otizmli kişi farklı özelliklere sahip olduğundan, otizmin spektrumunda farklı düzeylerde etkilenebilirler. Bu nedenle, otizm hakkında bilgi sahibi olmak ve otizmli bireylerin ihtiyaçlarını anlamak son derece önemlidir.

Ne yazık ki, toplumumuzda hala otizm hakkında yanlış anlaşılmalar ve önyargılar var. Bu, otizmli bireylerin toplumsal hayatta ayrımcılığa maruz kalmalarına neden olabilir. Bu nedenle, Dünya Otizm Farkındalık Günü’nün önemi büyüktür. Bugün, otizmli bireyleri anlamak ve onlara destek olmak için bir fırsattır. Otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi ise erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitimdir. Erken tanı ve ardından her çocuğun özelliklerine göre verilecek doğru bir eğitimle otizmli çocukların hayatlarında büyük fark yaratmak ve onları sağlıklı gelişim gösteren yaşıtları ile birlikte aynı okulda okuyacak seviyeye getirmek mümkün olabiliyor” dedi.

FARKLILIKLAR GÜÇLÜ KILAR’

Özel; “Mustafakemalpaşa Otizm Derneği olarak farkındalık oluşturmak hem de üyelerimizin ve çocuklarımızın gerekli eğitimleri almalarına katkı sağlamaktayız. Peki, toplum olarak bizler ne yapabiliriz? Otizmli bireylere karşı anlayışlı, sabırlı ve saygılı olabiliriz. Onların farklılıklarını kabul edebilir, onlarla arkadaşlık kurabilir ve onların güçlü yönlerini takdir edebiliriz. Aynı zamanda, otizm hakkında daha fazla bilgi edinerek, otizmli bireylere karşı önyargıları azaltabiliriz. Otizm farkındalığı, sadece bugün değil, her gün önemlidir. Bizler, otizmli bireyleri anlamak ve desteklemek için elimizden geleni yapmalıyız. Unutmayalım ki, herkesin farklılıkları vardır ve bu farklılıklar toplumumuzu daha güçlü ve zengin kılar” ifadelerini kullandı.

Etiketler

mustafakemalpasagzt