TARİHİ KESTELEK KALESİ TÜBİTAK’TA YARIŞACAK

TÜBİTAK’ta daha önce ulusal başarılar kazanan Mustafakemalpaşa Kız İmam Hatip Lisesi ve Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu yenileri için kolları sıvadı.

Mustafakemalpaşa’da zaman zaman restorasyon ihtiyacı ile gündeme gelmesine rağmen bu güne kadar herhangi bir somut adım atılmayan Kestelek Kalesi, TÜBİTAK Araştırma Projesi’ne konu oldu. Projeleriyle her yıl ayrı bir başarı hikâyesi yazan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi bu yılki TÜBİTAK Yarışması için tarihi kaleyi mercek altına aldı.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

TARİHİ KALEYİ ‘DEDEKTİF’ GİBİ İNCELEDİLER

Kalenin mevcut durumunun üzüntüyle karşılanması ve restorasyon beklentisi, projenin çıkış noktası olurken, dedektif gibi çalışan öğrenciler, yüzlerce yıllık kültürel mirası tarih ekosistemine dahil etti. Araştırma ekibi, tarihi eser hakkında prototip ve görsellerle desteklenen, coğrafi, mimari ve tarihi bilgilerin toplandığı detaylı bir ön hazırlık yaptı.

Gençleri gözlem yapmaya teşvik etmek ve belirlenen temalar ile ilişkilendirilen özgün fikirleri araştırma projesine dönüştürmek amacıyla düzenlenen ‘TÜBİTAK 2204/B Ortaokullar Araştırma Projesi Yarışması’ için tanıtım çalışmaları başladı. Mustafakemalpaşa Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu, bu yıl 19’ncusu düzenlenecek yarışmada, 11. yüzyıldan kalma Bizans eseri ‘Kestel Kalesi Projesi’ ile boy gösterecek.

KALE HAKKINDA KAPSAMLI BİR PROJE HAZIRLADI

TÜBİTAK’ta, Türkiye birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü dereceleri bulunan okul, Mustafakemalpaşa’ya 23 km uzaklıktaki kırsal Kestelek Mahallesi’nde 30 dönümlük alan üzerinde kurulu kalenin tarihine ilişkin hazırladıkları kapsamlı projeyi yarışmaya sunacak.

İngilizce Öğretmeni Serkan Zengin’in danışmanlığında 9’ncu sınıf öğrencileri Sümeyye Tosun ve Rabia Zengin’in kültürel miras alanında hazırladıkları proje, Hükümet Binası’nda açılan sergiyle tanıtıldı. Projenin tanıtımına yönelik görsellerin sergilendiği programa Kaymakam Mehmet Okur,nMilli Eğitim Müdürü Veysel Çalık, Okul Müdürü Ahmet Deniz, Kestel Muhtarı Kemal Doğru ve mahalle sakinlerini yanı sıra öğretmen ve öğrenciler katıldı.

TARİHİ KALE GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Proje ekibi, prototip hazırladıkları Kestelek Kalesi ile ilgili katılımcılara bilgiler verdi. Kale hakkında literatürde eksik olan verileri tarih ekosistemine dahil eden araştırma ekibi, toplumda kültürel farkındalığı artırmayı, kültürel mirasın turizme katılmasını ve nihayet bu eşsiz eserin gelecek nesillere aktarılmasını hedefliyor. Savunma kalesi olarak inşa edilen ve çay yatağından 480 metre yükseklikteki Kestelek Kalesi’nin 11. yüzyıl Bizans eseri olduğunu ifade eden ekip, tarihte var olan antik yolun kanıtlarını da adeta dedektif gibi çalışarak ortaya çıkarıyor. Kalenin batı burcu ve tarihi surları hala ayakta dururken, diğer bölümler ise ormanların içinde toprak altında bulunuyor. Tarihi kaleyi her yönüyle gün yüzüne çıkarmaya dönük çalışmalar kapsamında hazırlanan sergi, ziyaretçilerden tam not aldı.

TÜBİTAK’TA BURSA’NIN İNCİSİ KIZ İMAM HATİP

TÜBİTAK Araştırma Projesi yarışmalarında, 2021 yılında ‘Mustafakemalpaşa’nın Unutulan Tarihi Çeşmeleri’ projesiyle bölge birinciliği, 2022 yılında ‘Ömeraltı Köyü Geleneksel Çatma Tomruk Evleri’ projesi ile Türkiye 2’nciliği kazanan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi,  Şehriman Mahallesi’ndeki 200 yıllık ‘Alabaşlar Geleneği’ ile de 2023’te Türkiye 1’incisi oldu.

 

Etiketler

mustafakemalpasagzt