TEMA VAKFI 2023-2024 FAALİYET RAPORU
Tema vakfı Mustafakemalpaşa İlçe Temsilciliği tarafından 2023-2024 Faaliyet raporu Kamuoyu ile paylaşıldı.
Geçen 1 yılın içine birçok proje uygulaması sığdıran Tema Vakfı’nın faaliyet raporunda aşağıdaki faaliyetler yer aldı.
TEMA Vakfı Mustafakemalpaşa İlçe ve Yüzbaşı Sabribey Mahalle Sorumluluğu olarak İlçemizde, yıl süresince: Öğrencilerimize, başta toprak ve su olmak üzere tüm doğal varlıkları koruma, çevre ve tükenebilir varlıkların bilinçli kullanılması konularında edinilen bilgilerin hayata geçirilmesini sağlama ve ekolojik okuryazarlık bilincinin artırılması; Doğada zaman geçirmeleri, bol bol gözlem yapmaları, doğayı tanımaları ve keşfetmeleri amacıyla:
9 okulda 244 öğrenci ile Minik TEMA,
7 okulda 268 öğrenci ile Yavru TEMA,
5 okulda 109 öğrenci ile Orta TEMA,
2 okulda 122 öğrenci ile Lise TEMA, etkinlikleri gönüllü öğretmenlerimiz tarafından uygulandı.
2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında öğretmenlerimizin başvurusu ile onaylanan projeler kapsamında proje sahibi öğretmenlerimizin sınıflarına gidilerek TEMA sorumluları Rasim Balaban ile Ezel Tuna tarafından sunumlar yapıldı.
Çocukların evlerinde, sınıflarında ve günlük yaşamlarında uygulayabilecekleri sürdürülebilir yaşam becerileri ile ilgili farkındalık kazanmalarını sağlamayı amaçlayan Evimiz Dünya Projesi,
5 okulda 214 öğrenci ile Su varlığının yaşam için önemi, su ekosistemi, su kirliliği, su tasarrufu, su verimliliği, suyun sürdürülebilirliği konularında bilgi edinmeleri ve su ayak izi konusunda farkındalık geliştirmelerini amaçlayan Su Kardeşliği Projesi,
2 okulda 44 öğrenci ile ‘’Sıfır atık” kavramının tanıtılması, bu kapsamda çocukların günlük yaşamlarında atıkları nasıl azaltacakları, nasıl daha az tüketecekleri ve farklı şekillerde nasıl değerlendirebilecekleri konusunda farkındalık sağlanması hedeflenen, doğal varlıkların doğru kullanılması ve israfın önlenmesi konularını da kapsayan 5D modeli ile; “Düşün, Gerekli Değilse Tüketme”, “Daha Az Tüket”, “Değerlendir, Yeniden Kullan”, “Değiştir, Farklı Amaçla Kullan” “Dönüştür, Doğa Kazansın” prensiplerinin anlatıldığı Sıfır Atık Projesi; 7 okulda 413 öğrenci ile Çocukların, hava durumu, iklim ve iklim değişikliği hakkında bilgi edinmeleri hakkında bilgi edinmelerini, iklim sisteminin insan faaliyetleri sonucunda nasıl etkilendiği üzerine düşünmelerini amaçlayan İklim Değişikliği projesi, 4 okulda 115 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Projeler kapsamında TEMA Vakfı tarafından gönderilen materyaller öğrenciler teslim edilmiştir.
Yaşamamız için biyoçeşitliliğin korunması gerekir. Biyolojik çeşitlilik gelecek nesillere bırakacağımız en önemli mirastır. Bu anlamda Mustafakemalpaşa Belediyesi Adnan Menderes Meydanı’nda Biyoçeşitlilik standı tarafımızca açılmıştır.
İlçemiz Orman Müdürlüğü tarafından 11 Kasım Milli Ağaç Bayramı ve 21 Mart Orman Haftası fidan dikim etkinlilerine, 3 Mayıs 2024 Cuma günü Tarım ve Orman Bakanlığınca orman yangınlarının önlenmesi ve toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla düzenlenen Muradiyesarnıç’ta düzenlenen “Orman Benim” etkililiğine katıldık.
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Balibey İlkokulu bahçesinde Sıfır Atık Projesi uygulanan okulların katılımı ile “Sıfır Atık” sergisi açıldı.
Devecikonağı, Sincansarnıç, Karaorman ve İlk-Ortaokulları ziyaret edilerek “Su Varlıkları” ve “Biyolojik Çeşitlilik” sunumları yapılarak öğrencilerimiz bilgilendirilmiştir.
2023-2024 Eğitim-öğretim yılında 24 okulda toplam 1720 öğrenciye çevre bilinci kazandırılmıştır.
TEMA Vakfı Sorumluları Rasim Balaban ve Ezel Tuna olarak Mustafakemalpaşa Kaymakamı Sayın Ahmet Altıntaş, Belediye Başkanı Sayın Şükrü Erdem, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Veysel Çalık, Orman İşletme Müdürü Sayın Bünyamin Arslan, okul müdürleri ve projelerimize destek ve katılım sağlayan öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. Denildi.