ÜRETİMİ ARTIRAN YAĞLI TOĞUMLAR KOOPERATİFİ’NDE KONGRE ZAMANI

Mustafakemalpaşa S.S. 280 Sayılı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Bilbey, kooperatifin Kasım ayında yapılacak birleştirilmiş kongresinde aday olduğunu açıkladı.

Türkiye’nin yüzde 17 ile en büyük yemeklik ayçiçeği yağını üreten Trakya Birlik’e bağlı olarak 1967 yılından beri Mustafakemalpaşa’da faaliyet gösteren kooperatifin yağlık ayçiçeği üretiminde ortaklarına öncülük ettiğini belirten Bilbey, özellikle son 5 yılda ayçiçeği üretiminin tekrar canlandığını, 90’lı yıllardaki yoğun üretime geri dönüş sinyalleri aldıklarını dile getirdi.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Ayçiçeğin stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan Bekir Bilbey; “Aliseydi, Demirli, Adaköy ve Güllüce gibi kırsal mahallelerde 4 bin dönüm alanda yıllık bin tona yakın üretim yapılıyor. Hedefimiz, kooperatifimiz öncülüğünde bu üretimi daha fazla arttırmak” dedi.

S.S. 280 Sayılı Mustafakemalpaşa Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi’nin birleştirilerek yapılacak olan 2020/2021 ve 2021/2022 İş Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, 12 Kasım Cumartesi günü saat 10.30’da, Hamzabey Mahallesi Seyit Ahmet Sokak’ta bulunan kooperatif hizmet binası salonunda gerçekleştirilecek.

‘AYÇİÇEK ÜRETİMİ HER YIL ARTIYOR’

S.S. 280 Sayılı Mustafakemalpaşa Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Bilbey, 23 maddelik gündemle toplanacak olan genel kurul öncesi açıklamalarda bulundu.

1990 yılında yönetimine girdiği kooperatifin 1996 yılından beri başkanlığını yapan Bilbey, 4 yıl daha bu göreve talip olduğunu söyledi.

Mustafakemalpaşa’daki yağlık ayçiçek yetiştiriciliği hakkında bilgiler veren duayen Başkan Bekir Bilbey; “Kooperatifimiz, 55 yıllık bir kuruluş olarak Trakya Birlik’in bünyesinde ortaklarına hizmet ediyor. Bizim misyonumuz, ortaklarından ayçiçek alıp işleyerek en kaliteli ve ekonomik yağı üretmek. Yağın kaynağından tüketiciye ulaşmayı hedefliyoruz. 90’lı yıllarda Mustafakemalpaşa’da bir sezonda 11 ton civarında yüksek ayçiçek üretimi elde ediliyordu. Tabi ki çiftçilerimiz yıllar içerisinde alternatif ürünlere yöneldi. Son 5 yılda ise tekrar bu üretim kırsalda revaç buluyor. Bunda kooperatifimizin önemli bir payı var. Başta Aliseydi olmak üzere Adaköy, Demireli ve Güllüce mahalleleri üretimin başını çekiyor. 4 bin dönüm civarında ekilen alandan,  900 ila 1000 tona varan kaliteli ürün elde ediliyor. Kooperatifiz, ayçiçek üretimini ayakta tutuyor” dedi.

‘KOOPERATİF, EKONOMİK BİR DEĞER’

Trakya Birlik’in Türkiye genelinde 48 kooperatifinden birinin Mustafakemalpaşa’da bulunmasının ekonomik bir değer olduğunun altını çizen Bilbey; “Trakya Birlik, ay çiçeği üretiminde çiftçinin gücünü tüketiciye ulaştıran lokomotif bir kurumdur. Türkiye’de yılda 450-500 bin ton civarında ayçiçek üretimi yapılır. Bunun 350 bin tonunu Trakya Birlik almaktadır. İşlenen bu ürün, rafine yağ ve margarin olarak satılır. Bunun küspesinden de yem yapılır. 48 kooperatifte 36 bin ortak vardır. Mustafakemalpaşa’da da bu sayı 150’dir. Hizmet binamızda başta ortaklarımızın; yağ, yem, gübre, ayçiçek ve mısır tohumu ihtiyacını vadeli olarak karşılıyoruz. 2000’li yılların başında zor günler geçiren kooperatifimiz artık kendi kendine yeten bir kuruluş olarak ortaklarına katma değer sağlıyor” ifadelerini kullandı.

‘ÇİFTÇİ, AYÇİÇEĞE YÖNELMELİ’

Ayçiçeği üretimine verilen destekle Mustafakemalpaşa’da ekim alanlarının her yıl arttığını kaydeden Bekir Bilbey; “Pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı ayçiçek üretimini tekrar Türkiye’nin gündemine taşıdı. Bu yıl ülkemizde ayçiçeği ekim alanlarında yaklaşık yüzde 10 civarında artış var. Bu ürün artık, stratejik olarak görülüyor. Bununla birlikte Mustafakemalpaşa’da ayçiçek üretimini daha da arttırmak için yapılabilecek çalışmaları kooperatif olarak konuşuyoruz. Bu anlamda çiftçimizin en büyük korkusu domuz tehdidi, yoksa ayçiçek daha fazla yaygınlaşabilir. Bu ürünün önemini çiftçilerimize anlatıyoruz. Muhakkak ki üretimde istikrar yakalamak önemli. Trakya Birlik bu anlamda ortaklarını her anlamda destekliyor” dedi.

‘HEDEFİMİZ, DAHA FAZLA ÜRETİM’

S.S. 280 Sayılı Mustafakemalpaşa Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Bilbey son olarak, 12 Kasım’daki Genel Kurul’a tüm ortakları davet ederken, yeni dönemde 2 olan satış deposu sayısını arttırmayı ve en önemlisi de ayçiçeği daha fazla çiftçi ve üretim alanıyla buluşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

Etiketler

mustafakemalpasagzt