ÜRETKEN YAZARDAN ÇOCUKLARA YENİ KİTAP

Adıyaman’da birleştirilmiş sınıflı bir köy okulunda başladığı öğretmenlik mesleğini Mustafakemalpaşa’da sürdüren Eğitimci-Yazar Dr. Yıldıray Aydın’ın, yeni çocuk kitabı ‘Minik Dostum’, okurlarla buluştu.

Üretken yazarın 15. kitabı olan ‘Minik Dostum’, ilkokul 2. sınıftan itibaren tüm okurlara hitap eden bir içerik ve olay örgüsüne sahip.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa’da çocuklar ve eğitim bilimlerine üzerine yazdığı kitaplarla Bursa’nın yayın ve kültür dünyasına değer katan Eğitimci-Yazar Dr. Yıldıray Aydın’ın yeni kitabı ‘Minik Dostum’, Çınaraltı Çocuk yayınları etiketiyle okurlarıyla buluşmak için raflardaki yerini aldı.

Kitabın kahramanları, okurların ‘Limon Ağacı ve Zeybek Dedem’ kitabından hatırlayacağı Zeybek Dede ve Aybüke. Kitapseverler, Aybüke’nin iki çok yakın arkadaşı Aslı ve Necmettin ile birlikte macera dolu ve eğlenceli bir hikâyeye eşlik edecek.

ÇOCUKLARA DÜŞÜNME BECERİSİ KATACAK

Yazar Dr. Yıldıray Aydın’ın kitabı ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ taslak programında yer alan kültür, sanat ve bilgi okuryazarlığına temas ediyor.

Her şeyden önemlisi çocuklar bu kitabı okuduğunda önemli değerler kazanacak. Bilindiği üzere yakın zamanda Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ taslak öğretim programları açıklandı. Özellikle bu modelin bütünleşik yapısını oluşturan becerilerden kültür okuryazarlığına, sanat okuryazarlığına, bilgi okuryazarlığına, sosyal bilimler alan becerilerinden mekânsal düşünme becerisine, öğrenci profilinde yer alan özelliklerden merhametli olmaya tatlı, duygusal ve heyecan dolu bir hikâye ile katkı verilmeye çalışıldı. Kitabı okuyan öğrenci, kitabın içinde geçen kültüre ait olan ögeleri fark edecek, hatırlayacak ve öğrenecek.  Ayrıca çocuk okurlar, hikâyenin geçtiği mekânı hayal ederek resmini yapabilecek, bilgi okuryazarlığı kapsamında doğal yaşama dair yeni bilgiler edinecek.

EXLİBRİS’Lİ KİTAP

Metnin sonuna eklenen ‘exlibris’ ise kitabın ayırt edici özelliği. Okurlar, hikâyede geçen ‘exlibris’ tasarımı çalışmasını yapabilecek. Exlibris, edebiyat alanında yaklaşık bin yıldır varlığını sürdüren bir estetik kültür öğesi. Kitabın sahibini  gösteren, kitabın tapusu anlamına gelen damga, mühür demek. Kitabın sahibini en iyi anlatan bir görsel ve sahibinin isminin olduğu bir etiket.

Kitap okuma kültürünün yaygınlaşmasında değiş tokuşu anlatan bir simge olan exlibrisi şöyle örneklendirmek mümkün; Diyelim ki bir öğretmen kütüphanesinden öğrencilerine okuması için kitaplar verdi. Öğrencilerden biri kitabı okudu. Geri vermeyi unuttu. Öğrenci kitabı görünce kapağını açtı ve mührü gördü. Bu mühür öğrenciye ‘Bu kitap öğretmen Ferhat’a ait’  mesajını veriyor, ‘Onu sahibi ver’ diyor.”

Yıldıray Aydın, Minik Dostum da bu konuyu işlediği gibi kendi exlibrisini de yaptırdı. Bireysel olarak 6., ortak yazarlı akademik-eğitim- çocuk  kitabı olarak ta 15. kitabını kaleme alan yazar, örnek olması açısında metnin sonuna kendi exlibrisini koydu.

Birçok seçkin satış noktasında okurun ilgisine sunulan Minik Dostum kitabının tanıtımında “Gök mavisi mi, süt beyazı mı? Sen olsan hangisini seçerdin? Ama Aybüke’nin seçme şansı olmadı. Kucağında gök mavisini gördü. Sahi Gök kucağa sığar mıydı? Aybüke sığdırdı işte. Nasıl sığdırdığını merak ediyor musun? Hadi o zaman Aybüke’nin hikâyesine sen de katıl” sözlerine yer verildi.

Etiketler

mustafakemalpasagzt