Ticaret Borsası’ndan Büyük Hedef: Tarım Ticaret Merkezi Geliyor

Mustafakemalpaşa Ticaret Borsası Başkanı Saadettin Akkoyunlu, borsanın son yıllardaki büyümesini rakamlarla açıkladı. 2025’te 8,7 milyar TL’ye ulaşan işlem hacmi, 2026’nın ilk 6 ayında 5 milyar 519 milyon TL oldu. Borsanın yeni hedefi ise soğuk hava deposu, modern depo ve dükkânlar, lojistik alanlar, GES ve elektrikli araç şarj istasyonlarını kapsayan Tarım Ticaret Merkezi Projesi.

Mustafakemalpaşa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Akkoyunlu, düzenlediği basın toplantısında borsanın son yıllardaki ekonomik büyümesini, 2026 yılının ilk 6 aylık verilerini ve hayata geçirilmesi planlanan Tarım Ticaret Merkezi Projesi’ni kamuoyuyla paylaştı.



Burak Gayrimenkul Danışmanı Mustafakemalpaşa

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Toplantıya Başkanvekili Ömürlü Barut, Meclis Başkanı Mustafa Tokçalar, Yönetim Kurulu Üyesi Hüsmen Küçükkünçü ile Meclis Üyeleri Mustafa Özcan, Fehmi Akyıldız, Erol Yavuz ve Erol Ünal katıldı.

İşlem hacmi 8,7 milyar TL’ye ulaştı

1995 yılında kurulan Mustafakemalpaşa Ticaret Borsası’nın 31. yılına ulaştığını belirten Akkoyunlu, borsanın temel amacının üreticinin emeğinin gerçek değerini bulmasını sağlamak ve üyelerin alım-satım işlemlerini güvenli, şeffaf ve kayıtlı bir sistem içerisinde gerçekleştirmesine katkı sunmak olduğunu söyledi.

Borsanın son yıllardaki büyümesine ilişkin rakamları paylaşan Akkoyunlu, 2023 yılında 4 milyar 100 milyon TL olan işlem hacminin 2024’te 5 milyar 400 milyon TL’ye, 2025’te ise 8 milyar 700 milyon TL’ye yükseldiğini açıkladı.

Akkoyunlu, son iki yılda işlem hacminin yüzde 112 arttığını belirterek, 2026 yılının ilk 6 ayında ise 5 milyar 519 milyon TL’lik işlem hacmine ulaşıldığını kaydetti.

“Bizler, göreve geldiğimiz 2018 yılından beri günü kurtaran değil, geleceği planlayan bir yönetim anlayışıyla hareket ediyoruz” diyen Akkoyunlu, bu rakamların yalnızca borsanın değil, Mustafakemalpaşa’nın üretim gücünün ve tarımsal ticaret potansiyelinin de göstergesi olduğunu vurguladı.

200’e yakın ürün işlem gördü

Borsada yılın ilk yarısında yaklaşık 200 farklı ürün çeşidinin işlem gördüğünü belirten Akkoyunlu; canlı hayvan, et ürünleri, süt ve süt ürünleri, hububat, domates ve yaş sebzenin işlem hacminde öne çıktığını söyledi.

Mustafakemalpaşa Ticaret Borsası’nın TÜRİB, ÜPAK ve MÜPAK’ın kurucu üyesi ve ortağı olduğunu hatırlatan Akkoyunlu, borsanın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin orta ölçekli borsalar sıralamasında ilk 10 içerisinde yer aldığını da açıkladı.

TMO alımlarında dikkat çeken artış

Borsanın üretici odaklı çalışmalarından biri olan TMO hububat alımlarına da değinen Akkoyunlu, borsa yerleşkesinin TMO ve üreticilerin kullanımına açıldığını ifade etti.

Verilere göre 2024 yılında 1.140 ton buğday ve 40 ton arpa alımı yapılırken, 2025 yılında bu rakam 2.054 ton buğday ve 70 ton arpaya yükseldi. 2026 yılında ise 5.078 ton buğday ve 191 ton arpa alımı gerçekleştirildi.

Akkoyunlu, son iki yılda buğday alımlarının yaklaşık yüzde 345, arpa alımlarının ise yaklaşık yüzde 198 arttığını belirterek, artışın üreticilerin sisteme duyduğu güveni gösterdiğini söyledi.

20 bin 500 metrekarelik alana Tarım Ticaret Merkezi

Toplantının en dikkat çekici başlıklarından biri ise Tarım Ticaret Merkezi Projesi oldu.

Akkoyunlu, Hazine mülkiyetindeki 20 bin 500 metrekarelik alanın projeye kazandırılması için gerekli başvuruların yapıldığını açıkladı. 182 ada 1 parselde bulunan alanla ilgili sürecin Hazine yetkilileriyle iş birliği içerisinde sürdüğünü belirten Akkoyunlu, ilk aşamada idari ve teknik yerleşkenin tapuya kaydının gerçekleştirildiğini ve alanın borsanın kullanımına alındığını söyledi.

Projenin önündeki en önemli aşamanın imar planı değişikliklerinin tamamlanması olduğunu belirten Akkoyunlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Mustafakemalpaşa Belediyesi ile yapılacak çalışmaların ardından yeniden Hazine ile görüşmeler gerçekleştirileceğini ifade etti.

Soğuk hava deposu, yeni dükkânlar ve lojistik alan

Tarım Ticaret Merkezi Projesi kapsamında mevcut idari bina ve tır kantarının korunacağını belirten Akkoyunlu, projenin etaplar halinde hayata geçirilmesinin planlandığını açıkladı.

İlk etapta mevcut tahıl pazarının kaldırılarak arka bölümde 6 ila 8 yeni depo ve dükkân yapılması hedefleniyor. Mevcut depoların da modernize edilerek kapasitelerinin artırılması planlanıyor.

Projenin önemli unsurlarından biri ise yaklaşık 1.000 ton kapasiteli modern soğuk hava deposu olacak. 7 veya 8 odadan oluşması planlanan deponun güneş enerjisiyle desteklenmesi hedefleniyor.

Yerleşkenin güney bölümünde de 6 ila 8 adet yeni depo ve dükkân yapılması, tır ve kamyonların rahatlıkla manevra yapabileceği geniş bir lojistik alan oluşturulması planlanıyor.

Sosyal alan da olacak

Proje kapsamında sadece ticari alanların değil, sosyal yaşam alanlarının da oluşturulması hedefleniyor.

Yerleşkenin giriş bölümünde yeşil alanlarla çevrili bir kafeterya veya restoran ile rekreasyon alanı oluşturulması planlanırken, bunun yanında tüccar üyelerin kullanımına sunulmak üzere 4 veya 5 adet çok amaçlı ofis ve dükkân yapılması öngörülüyor.

Çatılar GES olacak, elektrikli araç şarj istasyonları kurulacak

Tarım Ticaret Merkezi’nin sürdürülebilir bir tesis olarak tasarlanacağını vurgulayan Akkoyunlu, tüm depo ve yapıların çatılarına güneş enerji sistemi kurulmasının planlandığını söyledi.

Ayrıca yerleşke içerisinde 2 veya 3 elektrikli araç şarj ünitesi kurulması hedefleniyor.

Akkoyunlu, “Tarım Ticaret Merkezi Projemizi adım adım hayata geçireceğiz” diyerek projenin Mustafakemalpaşa’nın tarım ve ticaret altyapısına önemli katkı sağlayacağını ifade etti.

Bakanlık denetiminden başarıyla geçildi

Mustafakemalpaşa Ticaret Borsası’nın tarihinde ilk kez Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından kapsamlı bir denetime tabi tutulduğunu belirten Akkoyunlu, tüm süreçlerin başarıyla tamamlandığını açıkladı.

Akkoyunlu, bu sonucun borsanın şeffaf, hesap verebilir ve mevzuata uygun yönetim anlayışının göstergesi olduğunu söyledi.

Üyelere ve öğrencilere destek

Borsanın sosyal sorumluluk çalışmalarına da değinen Akkoyunlu; ihtiyaç sahibi öğrencilere kıyafet ve kırtasiye desteği verildiğini, Ramazan aylarında yüzlerce aileye alışveriş kartı ulaştırıldığını, Meslek Yüksekokulu öğrencilerine ise burs ve staj imkânı sağlandığını belirtti.

Üyelere sunulan hizmetlerin daha hızlı ve erişilebilir hale getirilmesi amacıyla borsanın internet sitesinin tamamen yenilendiğini ve dijital altyapının güçlendirildiğini ifade eden Akkoyunlu, üyelerin bilgi ve hizmetlere daha kolay ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.

“Mustafakemalpaşa’ya değer katmaya devam edeceğiz”

Açıklamasının sonunda borsanın başarısında üreticilerin, üyelerin, meclisin, yönetim kurulunun ve personelin ortak emeğinin bulunduğunu belirten Saadettin Akkoyunlu, çalışmaların aynı anlayışla sürdürüleceğini söyledi.

Akkoyunlu, “Şeffaf, güvenilir ve çözüm odaklı yönetim anlayışımızdan taviz vermeden; üretmeye, geliştirmeye ve Mustafakemalpaşa’ya değer katmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Etiketler

mustafakemalpasagzt