Bursa Barosu’ndan avukatlara seçim hukuku ve sandık eğitimi

Öztosun: “Ülkemiz gerçekten yaşanır hale gelsin, evlatlarımız bu ülkeden gitmesin diye sandıklara sahip çıkalım.”

Bursa Barosu Seçim Hukuku ve Güvenliği Merkezi’nce düzenlenen eğitimin ilki BAOB Oditoryum’da gerçekleştirildi. Eğitimin açılış konuşmasını yapan Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, meslektaşlarına “Ülkemiz gerçekten yaşanır hale gelsin, evlatlarınız bu ülkeden gitmesin diye, tarihin sizin iradeniz dışında yazılmasına karşı durmak için, tarihin bizzat sizin ve evlatlarınız tarafından yazılması için sandıklara bizlerle beraber sahip çıkın” çağrısı yaptı.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

“Bursa Barosu Görevde, Sandıklar Güvende” başlığı altında yapılan eğitim serisinin ilkinde Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, yönetim kurulu üyeleri Av. Nilay Parlar ve Av. Umut Mısır ile yönetim kurulu genç temsilcisi Av. Enes Burhan, sandık bölgelerinde görev alacak meslektaşlarına yasa ve yönetmelikler doğrultusunda seçim öncesi, seçim sırası ve sonrasındaki hukuki gereklilikleri anlattılar.

İlk dersi iletişim konusunda veren Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, açış konuşmasında şunları söyledi:

“Cumhuriyet kazanımlarının, laik demokratik hukuk devletinin temelleri aşındırılarak kullanılmaz hale getirilmek istendiği. Demokrasinin temeli olan; demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların, meslek örgütlerinin, bilimin, aklın ve adaletin sesi olarak bulundukları beyanlar ve itirazlar sebebiyle yürütme tarafından kriminalize edildiği ve düşmanlaştırıldığı.

Hukuk güvenliğinin kalmadığı, AİHM kararlarının tanınmadığı, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığının tartışılmaya açıldığı, hatta mahkemenin kapatılmasının dahi dillendirildiği…

Tüm bunları üreten mevcut anayasal sistemin hukuki, sosyal ve ekonomik krize yol açtığı bir ortamda tüm bu sonuçları yaratan sisteme ve kişilere karşı güçlü itiraz koyan Bursa Barosu’nca, seçim kararı alınmasından sonra kurulan seçim hukuku ve güvenliği merkezince, seçimlerde görev almak isteyen avukatlara ilk eğitimlerini vermek ve böylece seçimlerin demokratik, adil, şeffaf, hukuka uygun gerçekleşmesine katkı koymak için bugün burada toplanmış bulunuyoruz.

Bu eğitimler sadece avukatlara yönelik olarak verilmeyecektir. Akademik odalara, STK’lara ve vatandaşlarımıza yönelik yapacağımız ilk eğitim 28 Nisan Cuma günü yine BAOB’da yapılacaktır. Ayrıca bugün bu eğitime katılamayan ancak katılmak isteyen avukatlarımıza da ayrıca eğitimler verilecek olup planlı en son eğitim 09 Mayıs tarihinde yapılacaktır. Talep halinde ayrıca isteyen herkese de bu eğitimleri vermeye hazırız.

Bu vesileyle tüm akademik oda üyelerine, STK üyelerine ve vatandaşlarımıza buradan seslenmek ve çağrıda bulunmak istiyorum. Sandık demokrasinin vazgeçilmezidir ancak sadece sandık kuruluyor diye, siyasi partiler var diye orada demokrasiden söz edilemez.

Sadece gidip oy kullanılarak da demokrasiye sahip çıkılamaz.

Sadece avukatların veya siyasi partilerin sandıklara sahip çıkması da demokrasi için yeterli değildir.

Demokrasi sivil toplumdur, demokrasi hakkına sahip çıkan gerekirse anayasal protesto hakkını kullanan, itiraz edenlerdir, STK’lardır, sendikalardır. Demokrasi, sandığının başında bir oy dahi ziyan olmasın diye nöbet tutanlardır.; O sebeple tüm seçmenlerimizi bu seçimlerde sandıklardan başlayarak tüm demokratik haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Vatandaşlara da seslenen Öztosun, “Kendiniz sandıklara sahip çıkarken sizinle beraber yetişkin olan tüm evlatlarınızı da sandıklarda müşahit olmaya yönlendirin. Ülkemiz gerçekten yaşanır hale gelsin, evlatlarınız bu ülkeden gitmesin diye, tarihin sizin iradeniz dışında yazılmasına karşı durmak için, tarihin bizzat sizin ve evlatlarınız tarafından yazılması için sandıklara bizlerle beraber sahip çıkın.

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu yılda yapılacak olan seçimlerin; ayrışmanın son bulacağı, birbirimize daha çok sarılacağımız, hak edenin hak ettiğini aldığı, gençlerin umudunun arttığı; kadınların, çocukların, adalet arayanların gözyaşlarının dindiği ; doğanın, katledilmediği; insan haklarına dayalı demokratik laik sosyal hukuk devletinin artık gerçekleşeceği bir sonuç yaratmasını diliyorum” dedi.

Seçim hukuku ve andık eğitimleri, 28 Nisan Cuma günü akademik meslek odaları, stk’lar ve vatandaşlara ve 9 Mayıs Salı günü de ikinci grup avukat grubuna yönelik tekrarlanacak.

Etiketler

mustafakemalpasagzt