DOĞADAKİ GİZEM ELEKTRİK’

Mustafakemalpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı öğrencileri, Sünlük Mahallesi’ndeki Güneş Enerji Santrali (GES) ve Kent Solar Suuçtu Hidroelektrik Santrali’nde (HES) incelemelerde bulundu.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

MTAL Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı Öğretmeni Alim Ölmez’in öncülüğünde gerçekleştirilen teknik gezide öğrenciler, elektrik enerjisine dönüştürülebilen kaynakları tanırken elektrik üretim aşamalarını gözlemledi.

Mustafakemalpaşa MTAL, elektrik enerjisinin öneminin her geçen gün arttırdığı günümüzde Elektrik-Elektronik Teknolojileri Alanı öğrencilerinin doğadaki canlıların elektrik ile ilişkilerini kavramaları amacıyla Sünlük HES ve Suuçtu GES’e teknik bir gezi gerçekleştirdi.

Alan Öğretmeni Alim Ölmez’in hazırladığı ‘Doğadaki Gizem Elektrik’ projesi kapsamında öğrenciler Mustafakemalpaşa Belediyesi Güneş Enerji Sistemi (GES) ve Kent Solar Suuçtu Hidroelektrik Santrali’ni (HES) ziyaret etti.

SUUÇTU HES VE SÜNLÜK GES’TE ÜRETİM SÜRECİ ANLATILDI

Öğrencilerin ilk durağı, 2010 yılında hizmete açılan 2,4MVA kurulu güce sahip Suuçtu Hidroelektrik Santrali (HES) oldu. İşletme Şefi Kadir Seymen tarafından gezi heyetine, hidro enerjinin elektrik enerjisine dönüşümü, alternatörler, türbinler, soğutma sistemleri, enerji izleme panoları ve enterkonnekte şebeke hakkında bilgiler aktarılırken, canlı üretim süreci gösterildi. MTAL öğrencileri, gezinin ikinci etabında Elektrik Elektronik Mühendisi Furkan Oğul koordinatörlüğünde Sünlük Mahallesi’nde 20 bin metrekarelik alanda kurulu olan 1MVA gücündeki GES’i ziyaret etti. GES ve yenilenebilir enerji konusunda öğrencilere

EKOTURİZM PARKURU’NDA İLGİNÇ BİLGİLER

Gezinin son bölümünde ise Mustafakemalpaşa Ekoturizm Parkuru’nda yürüyüş yapıldı.

Rehber Alim Ölmez, gezi esnasında öğrencilere doğanın gizemlerini barındıran ilgi çekici bilgiler verdi.

Örümcek ağlarının sahip olduğu elektrostatik etkiyle avlarını yakaladıklarını, bal arılarının kanatlarını çırparken 200 volta kadar elektrik yükü oluşturduklarını ve bu sayede negatif yüklü çiçeklerden polen çekebildiklerini söyleyen Ölmez,  hardal bitkisinin temiz enerji elde edebilmede kullanıldığını, balıkların ise elektrik enerjisini yaşamsal faaliyetlerinde kullandığını anlattı.

Proje kapsamında ilerleyen süreçte, barajlı hidroelektrik üretimi ve rüzgar enerji santrallerine de (RES) geziler düzenlenecek.

Etiketler

mustafakemalpasagzt