ENGELLİ İÇİN 14 MAYIS SEÇİMİ UYARISI

ENGELLİLERİN YAŞADIĞI SORUNLAR, ENGELLİLERE BİR TAKIM ÖZEL OLANAKLAR YARATMAKLA ÇÖZÜLEMEZ!

Bursa Barosu Engelli Hakları Komisyonu Başkanı Av. İdil Değirmencioğlu, 2011 yılından bu yana engelli nüfusuna yönelik bir araştırma olmadığına dikkat çekti ve bugüne kadar siyasi iktidarların engelli sorununu; engellilere bir takım özel olanaklar yaratma meselesi olarak algıladığını söyledi. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimde engellilerin haklarına yönelik hatırlatma da yapan Değirmencioğlu, “Engelli insanların hakları konusunda asıl yapılması gereken engellilerin ayrımcılığa maruz kalmadan siyasal, kültürel, ekonomik ve sosyal haklardan eşit bir şekilde yaralanmalarının sağlanmasıdır” dedi.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Bursa Barosu Başkanlığı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamaya Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Aslı Evke Yetkin, Sayman Av. Özge Yılmaz Türker ve yönetim kurulu üyesi Av. Erhan Yaşbey, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Kemal Özgür Yetkin ve komisyon üyesi avukatlar katıldı.

Engelli Hakları Komisyonu Başkanı Av. İdil Değirmencioğlu, engelliğin çok çeşitli olduğunu, net bir tanım yapılamayacağını, kimi engellerin gözle görülemeyeceğini ifade etti.

AYRIŞTIRICI DİLDEN VAZGEÇİN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 Nisan 2023 tarihinde gerçekleşen engelli öğretmen ataması sırasında elini kaldıran bir öğretmene, “Ama sen pek engelliye benzemiyorsun. Engelli misin?” diye sormasını eleştiren Değirmencioğlu “Bu davranış vatandaş olarak bizleri ve engelli camiasını derinden sarsmıştır. Bir kısım vatandaşa göre engelliye benzemeyen bireylerin de engelli olabileceğinin farkına varmamız ve duyarlı olmamız gerekmektedir. Sayın cumhurbaşkanının ayrıştırıcı bir dil kullanmasını kınıyor, birleştirici ve şiddetsiz bir iletişim dili kullanmaya davet ediyoruz” dedi.

Değirmencioğlu şunları söyledi:

“Ülkemizde engellilerin en çok sorun ile karşılaştıkları hususlar; fiziksel çevre, eğitim, istihdam ve sağlıktır. 6 Şubat tarihinde gerçekleşen ve birçok ili etkileyen deprem felaketinde yıkılan yerleşim yerleri herkes için erişilemez hale gelmişken engelli bireylerimiz için bu durum çok daha zorlayıcı bir hal almıştır. Bunun yanı sıra enkazdan sağ olarak çıkarılan birçok vatandaşımız uzuv kayıpları yaşamış, bunun tespitine ilişkin hiçbir çalışma yapılmamıştır. Acil müdahale planlarında engellilerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapsamlı çalışmaların yürütülmesi gerekmektedir. Özellikle deprem sonrasında açığa çıkan ihtiyaç nedeniyle çalışamayacak kişilere insan onuruna yaraşır yaşam sürdürebilecekleri istihdam alanları yaratılması, sosyal yardımların arttırılması sosyal devlet ilkesi gereğidir.”

ENGELLİ SAYISI BİLİNMİYOR

2011 yılından beri engelli nüfusuna yönelik bir araştırma veya çalışma yapılmadığını, Türkiye’de en az 8,5 milyon engelli vatandaş olduğunun tahmin edildiğini kaydeden Değirmecioğlu “14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecek genel seçimlerde, seçim kabininde oy verecek kişinin yalnız olması asıl iken 3 grup engelli vatandaşlarımız için istisna getirilmiştir. Bu gruplar; görme engelli vatandaşlarımız, felçli vatandaşlarımız ve iki kolunu da kullanamayan vatandaşlarımızdır. Bu vatandaşlarımız, kendi belirleyecekleri bir refakatçiyle oylarını kullanabileceklerdir. Görme engelli vatandaşlarımıza özel olarak hazırlanmış olan oy pusulası ile tek başına seçim kabinine girebilme hakları olduğunu da hatırlatmak isteriz” dedi.

Değirmencioğlu şunları söyledi:

“Bugüne kadar siyasi iktidarlarca engelli sorunu; engellilere birtakım özel olanaklar yaratma meselesi olarak algılanmış ve bu yönde yasal düzenlemeler yapılmıştır. Birçok hükümet engelli bireylerin konumunu güçlendirecek kararlı adımları atmamıştır.

Engelsiz bir birey için evinden çıkıp, kaldırımlarda, sokaklarda yürüyüp, trafik ışıklarından karşıdan karşıya geçmek, toplu taşıma araçlarını kullanarak işyerine gitmek ne kadar kolaysa, engelli bireyler için de bu kolaylığı sağlamak ve engelli bireyler için hayatı sıradanlaştırmak gerekmektedir.

Farklılıklara hoşgörülü olabildiğimiz, engelli, engelsiz hep birlikte, sağduyu ve saygı ile eşit şartlarda yaşayabildiğimiz, sosyal hayat ve çalışma hayatında birlikte var olabildiğimiz bir hayat hayal ediyoruz. Bu hayatı yaratmak hepimizin elinde… Engelli haftası aracılığıyla tüm meslektaşlarımızı ve vatandaşlarımızı farkındalığa davet ediyoruz. Tüm engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin yaşam kalitesinin yükseldiği günlerin umuduyla Engelliler Haftası’nı kutlarız.”

Etiketler

mustafakemalpasagzt