ESKİKIZILELMA EKMEĞİNE ÖZEL PROJE

Mustafakemalpaşa’da ekmek israfına dikkat çekmek amacıyla Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğrencileri Fatmanur Aydoğan ve Mehmet Enes Zengin’in hazırladığı ‘Eskikızılelma Geleneksel Taş Fırın Ekmeği’ projesi Adnan Menderes Meydanı’nda tanıtıldı.

Tarih boyunca sofralık ekmeklerin, kullanıldıkları aletlere yerel isimler verilerek işlendiği Eskikızılelma’ya has ekşi mayalı ekmek, Eskikızılelma Derneği’nin desteği ile açılan stantta tanıtıldı.

 Şükrü Erdem

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa’nın ekmeği ile meşhur kırsal mahallelerinden olan Eskikızılelma Mahallesi’nin ekşi mayalı ekmeği, Mustafakemalpaşa Kız İmam Hatip Lisesi öğrencileri için yeni proje konusu oldu.

Öğrenciler, mahallelerinin tanıtımını yapmak ve ekmek israfının önlenmesini sağlamak amacıyla uzun bir çalışma gerçekleştirdi.

VATANDAŞLARA İKRAM EDİLDİ

Mahalleye has ekşi mayalı ekmeğin farkını, özelliklerini ve tarihini ortaya çıkaran öğrenciler, Adnan Menderes Meydan’ında açtıkları stant ile bu lezzeti tüm vatandaşlara tanıttı. Üzerine salça sürülerek ikram edilen ekmeğin tanıtımına; Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Milli Eğitim Müdürü Veysel Çalık,  Eskikızılelma Mahallesi Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Hüseyin Aydoğan, Eskikızılelma Mahalle Muhtarı Bilgin Ulu’da katıldı.

EKMEĞİN ANALİZLERİ YAPILDI

Etkinlik hakkında verilen bilgilerde, projenin Türkiye’de yaşanan ekmek israfına dikkat çekmek için gerçekleştirildiği ifade edilirken; “Ekmek israfına bir çözüm yolu olarak daha dayanıklı olan ata yadigârı kültürel mirasımız ekşi mayalı köy ekmekleri hakkında Mustafakemalpaşa’da farkındalık oluşturmak hedeflenmiştir. Bu ekmekleri temsilen Eskikızılelma’da öteden beri yapılagelen geleneksel köy ekmeği üzerinde çalışılmıştır. Bu bağlamda ekmeğin laboratuvar analizleri, gözlem deneyleri ve kimyasal açıklaması yapılmıştır. Ayrıca kurulan stant ile de farkındalık artırılmaya çalışılmıştır” denildi.

‘DAYANIKLILIK ÜST SEVİYEDE’

Eskikızılelma Derneği Başkanı Hüseyin Aydoğan ise projeyi; “Ekmek israfını son vermek önemli, bu hedefle dayanıklılıkta üst seviyede olan ekmeğimiz diğer ekmeklere göre 4 kat daha fazladır. Herkes bir gün bizim ekmeğimizi mutlaka tadacaktır” sözleriyle değerlendirdi.

Belediye Başkanı Mehmet Kanar ise vatandaşlara ekşi mayalı taş fırın ekmeğinin tadına bakmalarını tavsiye etti.

Etiketler

mustafakemalpasagzt