FİLİSTİN’E YARDIM ÇAĞRISI

TÜRK KIZILAY ŞUBE BAŞKANI EREN, KAMPANYA BAŞLATTIKLARINI DUYURDU

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına sessiz kalmayan Türk Kızılay Mustafakemalpaşa Şubesi, mazlumların yararlarını sarmak için harekete geçti.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Kaymakam Ahmet Altıntaş ve Belediye Başkanı Mehmet Kanar’ı makamında ziyaret eden Türk Kızılay Şubesi yöneticileri, Genel Merkez’in açtığı kampanyaya destek olmak ve Filistin’de devam eden drama seyirci kalmamak adına geniş çaplı bir yardım kampanyası başlattı.

Şube Başkanı Mustafa Eren; “Yardım sever halkımızı kampanyamıza katılmaya ve destek olmaya davet ediyoruz” diyerek İsrail işgali altındaki Filistin’e destek çağrısında bulundu.

Türk Kızılay Mustafakemalpaşa Şube Başkanı Mustafa Eren yaptığı açıklamada, ‘Filistin İnsani Yardım Operasyonu / Filistin Yaralı Uzat Elini Mustafakemalpaşa’ konulu yardım kampanyası hakkında bilgiler verdi.

Eren; “ Kudüs’te son yılların en büyük şiddet olayları yaşanıyor.İsrailli sivil toplum örgütleri bu yıl 10 Mayıs’a denk gelen Kudüs Günü’nde Mescid-i Aksa’ya yürüyeceklerini duyurmuştu. Sosyal medyadan yayılan mesajların ardından Ramazan ayının 28’inde yapacakları yürüyüşe üyelerinin aileleriyle katılmaları çağrısında bulunuldu. Bunun üzerine Cuma günü namaz kılmak üzere Mescid-i Aksa’ya giden on binlerce Filistinli, planlanan yürüyüşte Harem-üş Şerif’e girilmemesi için üç günlük bir nöbete başladı. İsrail polisinin sert bir şekilde müdahale etmesiyle bölgedeki olaylar büyüdü. Bugüne kadar devam eden olaylarda onlarca kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı.

Kızılay, Filistin’de gelişen olaylara kayıtsız kalmayarak Filistin Kızılayı’nın destek talebi üzerine bölgede bulunan daimi delegasyonunu harekete geçirdi. İlk etapta Filistin Kızılayı’na ilaç ve tıbbi sarf malzemesi desteği verilirken, Kudüs’ün ara sokaklarında kullanılmak üzere ihtiyaç olan küçük ambulansları temin etmek için de çalışma başlatıldı.Kızılay, kendisine yapılan ‘biz de destek olmak istiyoruz’ yönündeki çok sayıda başvuru üzerine Filistin ile dayanışma adına yardım kampanyası da başlattı” dedi. 

‘FİLİSTİN YARALI, UZAT ELİNİ’

Yardım çalışmasına yapılacak bağışların Filistin halkının bildirdiği ihtiyaçlar için kullanılacağını bildiren Mustafa Eren; “ Kızılay Filistin’de yaşanan insani krize müdahale kapsamında desteklerini 1995 yılından bu yana sürdürüyor. Bölgeye başta gıda, barınma, eğitim, su/sanitasyon, sağlık olmak üzere çeşitli altyapı ve geçim kaynağı yardımları yapılıyor. Bunun yanı sıra rehabilitasyon ve kalkınma projeleri ile bölgesel kalkınmaya destek veriliyor. 2008 yılından bu yana Kızılay, insani yardım operasyonlarını Gazze Şeridi’nde kurulduğu Filistin Daimi Delegasyon Başkanlığı üzerinden yürütüyor.

Kızılay’ın Filistin Daimi Delegasyon Başkanlığı hali hazırda Gazze Merkez Ofisi ve Kudüs İrtibat Ofisi aracılığıyla 2 kurum personeli ve 3 yerel personel ile faaliyetlerini sürdürüyor. Kızılay, Filistin İnsani Yardım Operasyonu kapsamında Türkiye’den denizyolu ile sevkiyatlar, yerelden tedarik edilen insani yardım malzemeleri, yapı ve kalkınma projeleri ile bugüne kadar yaklaşık 105 milyon dolar değerinde insani yardım faaliyeti gerçekleştirdi.İsrail’in düzenlediği saldırılarda 66’i çocuk 248 kişi hayatını kaybetti, en az 1.948 kişi yaralandıOlaylarda 10 İsrailli öldü. 880 bina tamamen yıkıldı, 5.000 bina hasar gördü. 36 okul, 30 mescit ve 23 sağlık merkezi saldırılarda zarar gördü. 40.000 kişi yerlerinden edildi. Kızılay, Filistin Kızılayı’na anında destek veren ilk yardım kuruluşu oldu. Kızılay, en ön safta cesur bir şekilde yardıma koşan Filistin Kızılayı ile dayanışmasını ve sağlam desteğini gösteren adımlar atıyor. İlgili makamlarla yapılan görüşmelerin ardından bölgedeki ihtiyaçları tespit ederek hızlıca harekete geçen Kızılay, Filistin Kızılayı’na bölgedeki delegasyonu aracılığıyla omuz veren ilk yardım kuruluşu oldu.

Kudüs ve Gazze’de yaralanan Filistinlilere tıbbi yardım ulaştırmaya devam ediyoruz. Kızılay ile Filistin Sağlık Bakanlığı ve Filistin Kızılayı arasında yaralıların tüm ihtiyacının giderilmesi için bir eylem planı hazırlandı. Kızılay’ın tedarik ettiği 500 bin TL’lik ilaç ve acil tıbbi sarf malzemesi Filistin Kızılayı ile iş birliği halinde saldırılarda yaralanan Filistinlilerin tedavisinde kullanılıyor.

Kızılay, evinden edilerek okullara sığınmak zorunda Gazzelilere günde iki öğün sıcak yemek ve barınma kiti tedarik ediyor. Gazze genelinde, Kuzey bölgede 14, Gazze merkezinde 11 ve Refah’ta 1 adet olmak üzere 26 okulda evlerini kaybeden 40.150 kişinin konakladığı rapor ediliyor. İlk etapta Kurumumuz tarafından Cebelya Çarşı İlkokulunda barınan 1.200 kişiye sıcak yemek dağıtımına başladı. 19 Mayıs 2021itibariyle başlayan dağıtımlar günde iki öğün olmak üzere 14 gün boyunca devam edecek. Ayrıca okullara sığınan ailelere yatak, yastık ve battaniyeden oluşan 2500 adet barınma kiti tedarik edildi.Kızılay, Filistin Kızılayı’na ambulans desteği veriyor. Filistin Kızılayı, ilaç ve sarf malzemelerinin yanı sıra Kudüs’ün ara sokaklarında ve Mescid-i Aksa bölgesinde kullanabilmek için küçük ambulanslara ihtiyaçlarının olduğunu Kızılay’a bildirdi. Bunun üzerine Kızılay bu ambulanslardan ve ayrıca tam donanımlı ambulanslardan temin etmek için çalışmalarına başladı. En kısa zamanda Filistin halkının ihtiyaç duyduğu ambulansların teslimi için planlamalara başlandı.

Kızılay, saldırılardan etkilenen 20.000 aileye insani yardım, evleri yıkılan ailelere kira ve ev eşyası desteği yapacak. İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden hava saldırıları nedeniyle evleri zarar gören ve yaralanan Filistinlilere yönelik hazırlanan 20.000 adet acil gıda kolisinin dağıtımları sürüyor. Ayrıca evleri yıkılan ihtiyaç sahiplerine yönelik hane başına 5.000 dolar (42.500-TL) olmak üzere nakit yardım gerçekleştirilecek. Nakit yardımlar ile zarar gören evlerin tadilatı, yeni ev eşyası ve giyecek temini yapılacak Ayrıca ateşkes döneminde saldırılardan dolayı evleri yıkılan 300 aileye bir yıllık kira desteği gerçekleştirilmesi planlanıyor” dedi.

‘ÇOK SAYIDA BAŞVURU VAR’

Kızılay’ın gıda ve tıbbi malzeme tedariki yanında Filistin’deki kamu kurumlarına akaryakıt tedariki de sağladığını ifade eden Eren şöyle konuştu; “ Yapılan planlamaya göre Gazze Şeridi’nde faaliyet gösteren Filistin Sağlık Bakanlığı bağlısı hastanelere 30.000 litre (45.000 USD tutarında),

Gazze ve BeytHanun Belediyelerine 75.000 litre (110.000 USD tutarında) akaryakıt tedarik edilecek.

Kızılay yoğun talep üzerine bağış kampanyası başlattı. Çağrı merkezi, sosyal medya ve diğer iletişim mecralarından Kızılay’a ulaşan ‘biz de destek olmak istiyoruz’ yönündeki çok sayıda başvuru üzerine Filistin ile dayanışma adına yardım kampanyası başlatıldı. ‘Filistin Yaralı Uzat Elini’ sloganı ile başlatılan yardım çalışmasına yapılacak bağışlar Filistin halkının bildirdiği ihtiyaçlar için kullanılacaktır.

Kızılay mevcut şartlarda bağışçılarından ayni yardım kabul etmeyecek. Gazze Şeridi’nin İsrail tarafından abluka altında olması, Kudüs’ün ise işgal altında olması nedeniyle ayni olarak yapılacak yardımların bölgeye ulaştırılması bu aşamada mümkün değil. Kampanya kapsamında Kızılay, şimdilik ayni bağış kabul etmiyor.Kızılay’ın bağış kanalları yoluyla desteklerinizi Filistin halkına ulaştırabilirsiniz. Filistin halkına destek olmak için, www.kizilay.org.tr web adresinden, 168 Türk Kızılay ücretsiz danışma ve bağış hattından, mobil uygulamadan, bankalarda bulunan Türk Kızılay bağış hesapları ile internet bankacılığından ve SMS yöntemiyle 2868’e FİLİSTİN yazıp göndererek mesaj başına 10 TL ile destek olabilirsiniz.Bağışlarınız için doğrudan Kızılay yetkilileri ile temasa geçerek de bağış yapabilirsiniz. Filistin’in yaralarını sarmak için bağış yapmak isteyen hayırseverlerin doğrudan temasa geçebilecekleri Kurumumuz yetkili personelinin irtibat bilgileri aşağıdaki şekilde:

Kızılay’a yurt dışından da bağış yapabilirsiniz. Aşağıdaki hesap numaralarına yapılacak eft yoluyla Filistin halkına el uzatabilirsiniz. Kızılay Filistin halkının yanında durmaya devam edecek. Bölgenin ihtiyacı olan yaklaşık 50 milyon dolar tutarındaki yardım kalemlerinin tedariki için çalışmalarımız sürüyor. Devam eden bağış kampanyası kapsamında Kızılay tıbbi malzeme, ambulans, acil gıda yardımı tedariki ve nakdi yardımlarına devam edecek. Filistin’de ihtiyaçlar ve bağış aranan faaliyetler aşağıdaki şekildedir.

Genel Bağış Genel Bağış 6.000.000 TL, Filistin Sağlık Yardımı Bağışı Ambulans Tedariki Tıbbi Malzeme Tedariki Hastane Yakıt Desteği Nakdi Yardım 8.624.000 TL, Filistin Barınma ve Gıda Yardımı Bağışı Temel Gıda-Hijyen Yardımı Sıcak Yemek (Aşevi) Tadilat, Kıyafet ve Ev Eşyası Nakdi Yardım Kira Desteği 23.654.961 TL, Filistin Yetim ve Yetimhane Bağışı Yetimlere Temel Gıda-Hijyen Yardımı Yetimlere Giyim Yardımı Yetimlere Nakdi Yardım Yetimhane Tamirat-Tadilat İnşaat Yardımı Yetimhane Yakıt Desteği Yetimhane Tefrişat Desteği 8.563.000 TL, Gazze’nin Yeniden İnşası ve İyileştirilmesi Bina Altyapı Yapım, Onarım Yardımı Su Sanitasyon Sistemleri Yapım, Onarım Yardımı Rehabilitasyon (meslek edindirme, girişimcilik vb.) 12.250.000 TL. Toplam; 59.091.961 TL.”

‘DRAMA SEYİRCİ KALAMAYIZ’

Türk Kızılay Mustafakemalpaşa Şubesi olarak Genel Merkez’inaçtığı kampanyaya destek olmak için harekete geçtiklerini belirten Eren, “ Filistin’de devam eden dramaseyirci kalmamak, insani vicdani ve dini sorumluluklarımızı yerine getirmek adına geniş çaplı bir kampanya başlatıyoruz.

Kaymakamımız Ahmet Altıntaş ve Belediye Başkanımız Mehmet Kanar’ı ziyaret ederek bilgi verilmiş ve istişareler yapılarak destekleri alınmıştır. Yardım sever halkımızı kampanyamıza katılmaya ve destek olmaya davet ediyoruz. İster Genel Merkez hesaplarımıza ister ise açıklama bölümüne

‘FİLİSTİN-KUDÜS’ yazarak Şubemizin Mustafakemalpaşa Ziraat Bankası’ndaki hesabına bağışlarını yapabilirler. Kampanyamızın başında bağış yaparak desteklerini açıklayan Ticaret Borsası’na ve her türlü desteği veren Kaymakamımız ve Belediye Başkanımıza teşekkürlerimizi arz ederiz” dedi.

Etiketler

mustafakemalpasagzt