KABA YEM İHTİYACINA SORGUM OTU DESTEĞİ

Mustafakemalpaşa’daki üretici çiftçilere Sorgum-Sudan Otu Tohumları teslim edildi

Tarım  ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında Mustafakemalpaşa’da toplam 28 çiftçiye sorgum-sudan otu tohumu dağıtıldı.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Bakanlık tarafından tohum maliyetinin yüzde 75 hibe ile desteklendiği ‘Kuraklığa Karşı İklim Dostu Yem Bitkileri Üretimi Projesi’ ile çiftçilerin kaba yem ihtiyacının karşılanacağını söyleyen Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül; “Sulamaya ihtiyaç duymadan yetiştiriciliği mümkün olan sorgum ekilişi yapılarak silajlık sorgum çeşitlerinin Bursa’da yaygınlaştırılması ve mevcut üretim desenine alınması amaçlanıyor” diye  konuştu.

Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü’nün ortak paydaşlarla yürüttüğü proje ile Bursa’da toplam 156 çiftçiye bin 310 da alanda 6 bin 550 kg sorgum-sudan otu dağıtımına Mustafakemalpaşa’da başlandı.

Tohum dağıtımı programına Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ile birlikte Müdür Yardımcısı Erdoğan Ceylan, Mustafakemalpaşa Emniyet Müdürü Rıza Dinç, Mustafakemalpaşa Tarım ve Orman Müdür Vekili Kamil Dinçer Usul, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ahmet Beyhan ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kadir Kumsar ve çiftçiler katıldı.

ÜRETİCİLERE EKONOMİK KATKI

Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül tohum dağıtım programındaki konuşmasında, sorgum-sudan otu ekilişini destekleyerek kaba yem ihtiyacını karşılamanın mümkün olabileceğini belirtti. Aygül, atıl tarım arazilerinin ülke tarımına kazandırılması, yem maliyetlerinin düşürülmesi ve suyun yetersiz olduğu bölgelerde yetiştirilmesi sıkıntılı olan mısır bitkisinin yerine sorgum bitkisinin yetiştirilmesinin üreticilere ekonomik katkı sağlayacağının altını çizdi.

MERA ISLAH ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Bursa Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül; “Çiftçilik zor iş. Hayvancılığın temel maddesi olan yem ihtiyacının karşılanmasına destek olması amacıyla sizlere sorgum sudan otu tohumu getirdik. Bakanlığımız, çiftçilerimizin üretimlerinin hakkıyla karşılığını alabilmesi için ithalata bazı sınırlamalar getirdi, verilen destek miktarlarını artırmaya başladı böyle çiftçilerimizin bu işi sürdürmesi, bıkmadan, yorulmadan emeklerinizin karşılığını bularak sürdürmeniz için bir çaba içerisindeyiz. Geçtiğimiz yıl Mustafakemalpaşa’da yaklaşık 6 tane mera ıslahı çalışmamız oldu. Bu sene de çalışmalarımız devam edecek. Amacımız hem yem bitkisi üretiminin daha iyi hale gelmesi hem de meraların kalitesinin, verimliliğinin artırılması suretiyle üreticilerimizin temel girdisi olan ve toplam maliyetin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan yem bitkisinin ucuza sağlanarak hayvancılığın daha verimli hale getirilmesidir” dedi.

3 BİN TONUNUN ÜZERİNDE ÜRETİM BEKLENİYOR

Mustafakemalpaşa’da 28 çiftçiye bin 310 kg sudan otu tohumu verileceğini kaydeden Aygül; “Böylece 262 da alanda ekim yapılacak. Bununla birlikte toplamda 3 bin tonun üzerinde bir silaj üretimini beklemekteyiz. Bu tabi tüm ihtiyacınızı karşılayacak bir şey değil ama üretim faaliyetinize destek vermiş oluyoruz. Çiftçilerimizin ektiği yem bitkilerine dekar başına destek de veriyoruz. Bu destekler de yıldan yıla artıyor. Bu projeyle yeni bir ürünle sizleri tanıştırmış olacağız. Projenin hayvancılığımıza ve çiftçilerimizin bütçesine olumlu katkı sağlamasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Etiketler

mustafakemalpasagzt