MUSTAFAKEMALPAŞA’DAKİ OKULLARDA ‘DEPREM’ SEFERBERLİĞİ

Mustafakemalpaşa’da son 3 yılda tehlike arz eden 4 okulun deprem güçlendirmesi tamamlanarak eğitime devam edilirken, 7’sinde ise güçlendirme ve yeniden yapım çalışmaları hızla sürüyor.

Bursa’da 1. derece deprem bölgesinde bulunan Mustafakemalpaşa’da, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda depreme karşı güçlendirme çalışmaları hızlanırken, 3 okulun daha güncel depremsellik durumu için teknik rapor talep edildi.

 Şükrü Erdem

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

ÖĞRETMEN DAVUT YIKILABİLİR

Okullarda olası bir depremin etkilerinin sıfıra indirilmesi amacıyla Balibey İlkokulu, Atatürk Ortaokulu ve İbn-i Sina Özel Eğitim Meslek Okulu’nda planlı bir şekilde yürütülen güçlendirme çalışmaları sürerken, ikinci bir teknik rapor istenilen Mustafakemalpaşa’nın köklü okullarından Öğretmen Davut İlkokulu’nda ise durduruldu. Nilüfer Hatun MTAL ve Mustafakemalpaşa MTAL A-Blok içinde depremsellik risk raporu hazırlanılacak.

İBN-İ SİNA ÖZEL EĞİTİM MESLEK OKULU

Kahramanmaraş merkezli ‘yüzyıllık felaket’ niteliğindeki büyük depremlerin ardından yaraların sarılması için yardım seferberliğinin sürdüğü Mustafakemalpaşa’da, eğitim kurumlarının olası bir depreme karşı dayanıklı hale getirilebilmesi için bir süredir planlı ve programlı şekilde güçlendirme çalışmaları gerçekleştiriliyor.

BALİBEY İLKOKULU

OKULLARDA DEPREMİN ETKİLERİ SIFIRA İNDİRİLİYOR

Bursa’da 1’inci derece deprem bölgesinde bulunan Mustafakemalpaşa’da geçtiğimiz yıllarda Sedat Karan Anadolu Lisesi, İsmail Hakkı Şenpamukçu Halk Eğitim Merkezi, Hasan Celal Güzel MTAL ve Yunus Emre İlkokulu’nda güçlendirme çalışması yapıldı.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı öncesinde ise toplamda 1300 öğrencinin eğitim gördüğü Öğretmen Davut İlkokulu, Balibey İlkokulu, Atatürk Ortaokulu ve İbn-i Sina Özel Eğitim Meslek Okulu güçlendirme kapsamına alındı.

Okullar için yapılan güçlendirme çalışmaları çerçevesinde, inceleme ve testler sonucunda binanın deprem güvenliğinin hedeflenen performans düzeyine yükseltilmesi için deprem güvenliğini arttırmaya yönelik binanın taşıyıcı sistemine yeni elemanlar eklenerek, yapının esnekliğini ve kuvvetlere karşı dayanımını arttırıcı önlemler alınıyor. Bunun için mantolama veya perde duvar uygulaması gibi çalışmalar yapılıyor.

ATATÜRK ORTAOKULU

GELECEK YILA YETİŞECEK

Mustafakemalpaşa’da riskli görünerek güçlendirme kapsamına dâhil edilen bu 4 okulda binaların güvenli hale getirilmesi için çalışmalar sürerken, öğrenciler yakın okullarda eğitime devam ediyor.

Balibey İlkokulu’nda tamamlanma noktasına gelen güçlendirme işlemleri, Atatürk Ortaokulu ve İbn-i Sina Özel Eğitim Meslek Okulu’nda da hızlandırıldı. Yıkılarak aynı yerinde tekrar yapılan 18 derslikli Yalıntaş Ortaokulu’nda ise kalebodur ve ince işçilik çalışmalarına geçildi. Yalıntaş ile birlikte deprem güçlendirmesine elverişli görülmeyerek yeniden yapılmasına karar verilen 32 derslikli Mustafakemalpaşa Anadolu Lisesi’nde de yapım çalışmaları, bu okulların gelecek eğitim yılına yetiştirilmesi için aralıksız devam ediyor.

ÖĞRETMEN DAVUT İÇİN EK TALEP

Güçlendirme kapsamındaki bir diğer okul olan Vıraca Mahallesi’ndeki Öğretmen Davut İlkokulu’nda ise yarıyıl tatili öncesi çalışmalar durduruldu.

15 derslikli okul için ikinci bir teknik rapor istendi. Uzmanlardan gelecek rapor doğrultusunda Öğretmen Davut İlkokulu’nun yıkımına veya güçlendirme çalışmalarının devamına karar verilecek. Bu okulun öğrencileri, 14 Eylül İlkokulu ve Taş Mektep’te eğitimine devam ediyor.

Ayrıca Nilüfer Hatun MTAL ve Mustafakemalpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi A-Blok içinde depreme karşı teknik rapor hazırlanması istendi.

YALINTAŞ ORTAOKULU

 

Etiketler

mustafakemalpasagzt