“Okumanın Gücü” ile Hatlara Dokunuyor

Mustafakemalpaşa’ya ataması gerçekleştikten sonra Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumlarla ortak proje ve etkinlikler gerçekleştiren Mustafakemalpaşa Kaymakamı Ahmet Altıntaş, ilçede pek çok gencin okumaya başlamasına vesile oldu. Mustafakemalpaşa’da okuma kültürünün yaygınlaşması ve kitaplara dost nesiller yetiştirmek amacıyla okullarda yürütülen çalışmalar meyvelerini vermeye başlarken Kaymakam Ahmet Altıntaş ile hem kitaplarından hem de Mustafakemalpaşa’dan konuştuk.

Manisa’nın Soma ilçesinde 5. yılımı doldurduktan sonra bir atama yapılması gerekiyordu. Bir yerde en fazla 5 yıl kalabiliyoruz. Çocuğum Bursa TOFAŞ Fen Lisesi’nde eğitim görüyordu. Bu yüzden ailece Bursa’ya gelmeyi istedik. Mustafakemalpaşa kaymakamının emekli olmasıyla birlikte burada görev almamız uygun görüldü. Biz de ailece buraya geldik, ilçeyi tanıdık ve çok sevdik. 2 yıldır Mustafakemalpaşa’dayız. Daha önce de Bursa ve ilçelerini biliyordum. İlçemiz çok güzel ve ailece burada olmaktan dolayı mutluyuz.

 Şükrü Erdem

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Kaymakam olarak yaptığınız başarılı çalışmaların yanı sıra bir de edebi yönünüz var. Sizi kitap yazmaya yönlendiren ana etken ne oldu?

Okullara giderek öğrencilerle buluşuyorduk. Bu buluşmalarda öğrencilere okumanın gücünü anlatan sunumlar yapıyordum. Tabi oradaki uygulamalarımız içerisinde sadece konunun önemini anlatmak yeterli olmuyor, uygulama yapmak da gerekiyor. Kütüphanesi olmayan tüm okullarımıza kütüphaneler yaptık. Yeni ve yararlı kitaplarla bu kütüphanelerimizi donattık. Bu vesile ile değişik yayın evleri ve temsilcileri ile tanışma fırsatımız oldu. Bu sohbet sırasında “Kaymakam Bey, bu anlattıklarınızı bir kitaba dönüştürebilirseniz çok yararlı olur. Daha fazla öğrenci ve çocuğa ulaşabiliriz” şeklinde bir fikir gelince ben de neden olmasın dedim. Aslında kitap yazma gibi bir düşüncem yoktu. Sonrasında notları toparlamaya başlayarak Okumanın Gücü adlı kitabımız da ortaya çıktı. Kitap sadece öğrenciler için değil herkes için de çok yararlı bilgiler sunuyor. Çocuklara her zaman kitap oku diyoruz ancak neden okuması gerektiğini net olarak anlatmıyoruz. Kitap okuyunca ne olacak, kitap okuma başarıyı nasıl etkiliyor? Bunları anlatmak gerekiyor. Kitap okumak, kişilerin okuduğunu anlamasında büyük yardımcı oluyor. Tüm derslerin ve öğrenmelerin temeli okuduğunu anlamayan dayanıyor. Çocuklara bu önemli detayları aktardığımızda onların kitap okuma alışkanlığı kazanması daha kolay ve hızlı oluyor. Bir de çocuklarımızın ilgi ve zevkine uygun kitapların en iyileri ile buluşturulması gerekiyor. Pandemi dönemi araya girince projeyi internet üzerinden de başlattık.

Bu projedeki hedefler neler?

Online proje olarak okumaya yönelik paylaşımlarda buluna bilmek için Okumanın Gücü adlı bir YouTube kanalı oluşturduk. Kitap okumanın gücünü aşılama çabasındayız. Okumanın önemini pandemi döneminde birebir öğrenciler aktaramadık. Çocuklara Milli Eğitim Müdürümüzün desteği ile video sunumlarla ulaşmaya çalıştık Projede tek hedefimiz geniş kitlelere ve özellikle çocuklara ulaşmak. Ülkemiz açısından okumak çok önemli. PISA Dünya ortalamasında istenen seviyede değiliz. Bu seviyeyi ancak daha fazla okuyarak arttırabiliriz. Eğitim önce ailede başlıyor. Bu yüzden çocukların ilk yıllar itibariyle kitaplarla tanışarak onlarla barışık bir hayat sürmesi gerekiyor. Kendimiz de okuyarak çocuklarımıza örnek olmalıyız.2019 Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı ABİDE araştırmasında öğrencilerin %66’sı okuduğunu anlamıyor. Bizimde bu anlamda bir şeyler yapmamız lazım. Okuduğunu anlayamayan gençlerimizin başarılı olması oldukça zor. Bu yönde gençleri teşvik etmek adına etkinlikler yapıyoruz ve yazarlarla öğrencileri buluşturuyoruz.

Okumak isteyenler için kitaplarınızdan bahsedebilir miyiz?

Şu ana kadar 2 kitap yazdım. “Okumanın Gücü “ ve “Kişiye Özel Öğrenme “ kişiye özel öğrenme kitabında doğru ders çalışma yöntemlerini anlatıyorum. Yaptığımız görev kapsamında başarılı pek çok öğrenci ile tanışma fırsatı buldum. Başarılı öğrencilerin aileleri ile tanışıp öğrencilerin başarılarının yolunu araştırıyorum. Böylece başarılı olmak isteyen öğrenci ve gençler için de nelerin yapılması ya da yapılmamsı gerektiği ortaya çıkıyor. Okumanın gücü kitabımızda da okuduğunu daha iyi anlayabilmek için nasıl okumalıyız her alandaki en başarılı insanların okumaya yönelik tutumları okumanın bize kazandırdıkları gibi konuları incelemeye çalıştım

Ahmet Altıntaş kimdir?

Ahmet Altıntaş 03.03.1969 Fethiye doğumludur. İlkokulu Bekçiler Köyü’nde, orta ve lise öğrenimini Fethiye’de tamamladı. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. 1994 yılında Kaymakamlık sınavını kazanarak Eskişehir Kaymakam adayı olarak atandı. Hadim Kaymakam vekilliği, Niğde – Çiftlik Kaymakamlığı, Van – Çatak Kaymakamlığı, Hakkâri Vali Yardımcılığı ve Rize Vali Yardımcılığı, Elbistan Kaymakamlığı, Yalvaç Kaymakamlığı görevlerinde bulundu. İçişleri Bakanlığı’nca Mustafakemalpaşa Kaymakamı olarak atandı. Ahmet Altıntaş, evli ve 2 çocuk babasıdır. 

Ahmet Altıntaş’ın yazdığı kitaplar Okumanın Gücü,Kişiye Özel Öğrenme

Etiketler

mustafakemalpasagzt