ŞEHİR DEĞİŞTİREN KARYAĞMAZ’DA TAPU SEVİNCİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa mitinginde açılışını duyurduğu 127 yatırım arasında bulunan Mustafakemalpaşa’nın Karyağmaz konutlarında hak sahiplerine tapuları teslim edildi.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Üst düzey katılımın gerçekleştirildiği iftar programında, 404 konut ve 100 ahırın sahipleri tapularını alırken, köyün taşınması projesinin 2004 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda başlatıldığına dikkat çekildi.

Yeniden kalkınması mümkün görülmeyen köylerin taşınmasına ilişkin 2010 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı kapsamında Balıkesir’e bağlı Dursunbey’den Mustafakemalpaşa’nın Yalıntaş Mahallesi’ne taşınan Karyağmaz köylüleri, tapularına kavuştu.

DEV PROJEDE İNŞAAT 4 YIL SÜRDÜ

Türkiye’de bir ilke imza atılan taşınma kararı sonrası, 4 yıllık inşaat çalışmalarının ardından 700 dönümlük arazide yeni nesil yerleşim modeli ortaya çıktı. Proje kapsamında, 404 konut, 1 köy konağı, iki tip olmak üzere 100 ahır, okul, cami, yol, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatı tamamlandı. 4 yılın sonunda proje kapsamında yapılan 164 metrekarelik 2 katlı 3+1 bahçeli konutlar, Ekim 2021’de yapılan kura çekimi sonrası hak sahiplerine teslim edildi.

ERDOĞAN BURSA’DA AÇIKLADI, TAPULAR TESLİM EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 21 Ocak’taki Bursa mitinginde resmi açılışını yaptığı Karyağmaz konutlarında hak sahibi olan vatandaşlara tapuları, düzenlenen iftar programında dağıtıldı.

Karyağmaz Cami ve Külliyesi’ndeki tapu törenine; Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan, Kaymakam Ahmet Altıntaş, Hazine ve Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu Başkanı Dr. Ali Osman Sali, Çevre-Şehircilik ve İklim Değişikliği Bursa Müdürü Mehmet Ersan Aytaç, Tapu ve Kadastro Bursa Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Atilla Eren, Mustafakemalpaşa Jandarma Komutanı Ütğm. Emre Kavak, Bursa Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli Araştırmacı Milli Eğitim Müdürü Mustafa Efe, AK Parti Dursunbey Başkanı Üzeyir Sali, Tapu Müdürlüğü yetkileri, tapu ve kadastro birim memurları ve iskân sahipleri katıldı.

TALİMATI ERDOĞAN VERDİ, YENİ BİR MEVZUAT HAZIRLANDI

KARDAV Mütevelli Heyeti Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu Başkanı Dr. Ali Osman Sali, tapu dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, geçmişi 600 yıl geriye dayanan ve 1940’lı yıllarda bağlı olduğu Mustafakemalpaşa’dan Balıkesir Dursunbey’e nakledilen Karğamaz’ın, Türkiye’de tarihinde bir ilk olarak tekrar Mustafakemalpaşa’ya taşındığını hatırlattı.

  1. ve 23. Dönem AK Parti Balıkesir Milletvekili olarak parlamentoda görev alan Dr. Sali, değer- takas sistemiyle gerçekleşen taşınma işlemi projesinin 2004 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda başlatıldığını, ilk uygulama olması dolayısıyla mevzuattan kaynaklanan hazırlık işlemlerinin uzun sürdüğünü belirtti.

KIRSAL DÖNÜŞÜMDE TÜRKİYE MODELİ’

Orman Kanunu kapsamında bir ilkin gerçekleştirildiği uygulamayı kırsal dönüşümde ‘Türkiye Modeli’ olarak gördüklerini vurgulayan Dr. Sali; “Karyağmaz’daki 6 bin 500 dönümlük bina ve arazi Orman Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldı. Kurulan yeni yerleşke sonrası hukuken Balıkesir Dursunbey’e bağlı bir yerleşim yeri kalmadı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘yatay mimari’ vizyonuna uygun olarak yeni Karyağmaz ortaya çıktı. Buraya sadece köyde kalanların nakledilmediğini hatırlatmak gerekir. Daha önceden göç edenlerde mülkiyet sahibi olmak kaydıyla hak sahipliği kazandı. Terkedilen köydeki doğal habitatın korunması ve geliştirilmesinin de önü açıldı. Uygulamadan vatandaşlarımız oldukça memnun. Önümüzdeki yıllarda birçok köyün bu şekilde nakli gündeme gelebilir. Yeni nesil yerleşim modeli olarak planlanan Karyağmaz, sadece bir iskân yeri olmayıp kültür vadisidir. Bu hedefle vakıf ve dernekler kuruldu, mahalle sakinlerinin desteği ile de 40 milyon TL’lik maliyetle bir külliye inşa edildi. Külliye aracılığıyla gençlerin yetişmesi ve kültür aktarımı için bir vasat oluşturulacak. Gayrimenkullerin bedeli, değer takası sistemine göre mahsup edilecek. Anahtar tesliminden itibaren 20 yılda eşit taksitler halinde devlete ödenecek. Tapu sahiplerine yeni konutları hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Gündoğan, Kaymakam Ahmet Altıntaş ve Çevre-Şehircilik ve İklim Değişikliği Bursa Müdürü Mehmet Ersan Aytaç’ın konuşmalarının ardından bin kişilik iftar programında Karyağmaz’da hak sahiplerine tapuları verildi.

Etiketler

mustafakemalpasagzt