ŞEHRİMAN’DA ‘ALABAŞ’ GÖSTERİSİ
Mustafakemalpaşa’nın kırsal Şehriman Mahallesi’nde her Kurban Bayramı’nda yaşatılan ‘Alabaş’ geleneği, bu yıl da ürkütücü olduğu kadar ilginç kostümlerle canlandırıldı.
Osmanlı Devleti’nin akıncı birliklerinin ön kolu olan ‘Deliler’ adlı süvarilere dayanan tarihi ile kadim gelenek, Şehriman Mahallesi’nde kurban derilerinin kostüme dönüştürülerek giyilmesiyle sürdürülüyor.
Etli yemeklerin ikram edildiği şenlikte gençler, kurban derisinden oluşturulan özel kıyafetleri giyerek gösteri yaptı. Mustafakemalpaşa’ya 40 km uzaklıkta bulunan kırsal Şehriman Mahallesi’nde, ata yadigârı yöresel bir gelenek olan ‘Alabaşlar’, korkutucu kostümleriyle bu yılda meydana indi.
Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne TÜBİTAK’ta bu yıl Türkiye Birinciliği getiren projeye konu olan 200 yıllık ‘Şehriman Alabaşlar Geleneği’ gösterisi, Kurban Bayramı’nın 3. gününde gerçekleştirildi.
ÜRKÜTÜCÜ KIYAFETLERLE KORKUTTULAR
250 kişinin yaşadığı 80 hanelik mahallede, ‘Birlik Festivali’ kapsamında düzenlenen geniş katılımlı etkinlikte, yılda sadece bir kez Kurban Bayramı’nda kesilen hayvanlardan çıkan atık deri, kelle, kuyruk, boynuz ve kemikler kostüme dönüştürüldü. Gençlerin öncü olduğu mahalle sakinleri, kesilen hayvan atıklarının dönüştürüldüğü kostümleri giyerek Alabaş kılığına girdi. Herkesi korkutmalarıyla ün yapan Alabaşlar, yüzlerine geçirdikleri maskeler ve ellerine aldıkları baltalarla korkutucu olduğu kadar ilginç bir görselliğe imza attı.
‘KAHRAMANLARIMIZI ANIYORUZ’
Şehriman Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Bilal Aydemir, gösteriyi izlemek için çok sayıda insanın mahalle meydanına toplandığı etkinliğe ilişkin yaptığı açıklamada, bu geleneği, tarihte yer edinen kahramanları anmak için yaptıklarını söyledi.
Osmanlı döneminde, kara ordusunda görevli ‘Deli’ adı verilen süvarilerden oluşan ve üstün cesaret göstermeleriyle, farklı giyinme şekilleriyle dikkati çeken birliği, ‘Alabaş Geleneği’ adı altında yaklaşık 200 yıldır andıklarını kaydeden Aydemir; “Mahallemiz 1300’lü yıllarda kuruldu, eski bir tarihimiz var. Mustafakemalpaşa’da türbesi bulunan ve ‘Delibaş’ olarak bilinen akıncı beyi Lalaşahin Paşa,
800 kişilik atlı birlikleriyle 70 bin Sırp ordusunu yerle yeksan etmiş. Bu da bizim övünç kaynağımız. Festivale ilgi çok güzel ve yoğun. Biz de tarihimizi ve bu kahramanlarımızı tanıtmaya çalışıyoruz” diye konuştu.