SGK ÖNÜNDE EYT KUYRUĞU

EYT’yi tamamlamak ve bilgi almak isteyen vatandaşlar, kuyruklar oluşturdu.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yapılan açıklama sonrası vatandaşlar, borçlanma ve prim gün sayısı hesaplaması için sabah erken saatlerde Mustafakemalpaşa Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) akın etti.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Prim günlerini hesaplatmak, askerlik ve doğum borçlanması için dilekçe vermek ve hizmet döküm güncellemesi yapmak isteyen vatandaşlar, SGK önünde sıraya girdi. EYT’de yaş şartı olmayacağının açıklamasının ardından vatandaşlar büyük sevinç yaşadı. SGK’dan yapılan açıklamada ise düzenlemenin yasalaşma sürecine dikkat çekilirken, taleplerin düzenlemenin yasalaşmasının ardından sonuçlandırılabileceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeyi açıklamasının ardından borçlanmalarını mevcut asgari ücretle yaparak, 1 Ocak’ta gelecek artıştan etkilenmek istemeyenler yılın son günlerinde SGK’ya gelerek işlemlerini gerçekleştiriyor.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ayrımı olmayacak şartları sağlayanların emeklilik hakkından faydalanabileceğini duymasının ardından SGK Müdürlüğü önünde yoğunluk oluştu. Bunun üzerine SGK’dan yapılan açıklamada, söz konusu düzenlemenin yasalaşma sürecini tamamlamadığı hatırlatıldı.

SGK’DAN AÇIKLAMA

Açıklamada; “28/12/2022 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında açıklamalarda bulunulmuş ve bu kapsamdakiler için yaş şartı aranmayacağı belirtilmiştir. Söz konusu düzenleme henüz yasalaşma sürecini tamamlamadığı halde çok sayıda vatandaşımız gerek e-Devlet gerekse doğrudan başvuru yolu ile Kurumumuzdan aylık talebinde bulunmaktadır. Konuya ilişkin kanun yürürlüğe girmeden yapılan bu taleplere istinaden Kurumumuzca Aylık Bağlama işlemi yapılması yasal olarak mümkün değildir. İlgili düzenleme yürürlüğe girdikten sonra Kurumumuzdan aylık talebinde bulunulması halinde aylık bağlama işlemleri en kısa sürede sonuçlandırılacaktır. Ayrıca yazılı ve görsel medyada kendisini uzman olarak tanımlayan kişilerin açıklamalarına itibar edilmemesi, sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamalara göre hareket edilmesi sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır” denildi.

SGK ayrıca sosyal medya hesabından EYT ile ilgili işlemlerin e-Devlet üzerinden de yapılabileceğini anlatan bir video yayınladı. Videoda SGK’ya gelmeden 7/24, e-Devlet’ten emeklilik işlemlerinin yapılabileceği aktarıldı. Vatandaşların e-Devlet’te hizmet sürelerini görebileceği bildirilirken, eksik günler için borçlanma, başvuru ve işlem takibi yapılabileceği açıklandı.

DÜZENLEMENİN AYRINTILARI NETLEŞİYOR

Milyonlarca kişinin beklediği emeklilikte yaşa takılanlar, düzenlemesinin ayrıntıları da ortaya çıktı.

EYT KİMLERİ KAPSAYACAK?

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanlar EYT kapsamına giriyor. Bu tarihten sonra hizmet başlangıcı olanlar ise düzenlemeden yararlanamayacak.

EYT ŞARTLARI NELER?

8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak.

EYT’DE PRİM GÜNÜ EKSİK OLANLAR NE YAPACAK?

Prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler de askerlik borçlanması yapabiliyor. Bu sayede eksik günler tamamlanabiliyor. Prim şartını tamamlayan ancak sigortalılık süresini doldurmayanlar kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 bitince emeklilik hakkı kazanacak.

EYT’DEN KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkına kavuşacak. Prim ve sigortalılık süresini tamamlayanlarla birlikte bu sayı her yıl artacak.

EYT DÜZENLEMESİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Düzenlemenin Meclis’e sunulmasının ardından ocak ayında görüşülmesi bekleniyor. Yürürlük tarihinin ise 1 Ocak 2023 olması bekleniyor.

EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLAR NE YAPACAK?

Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sigorta prim teşviki getirilecek. Böylece emekli olanlar için şirketlerin ödeyeceği primlerde düşüş olacak. Normal çalışanla emekli çalışan arasında prim farkı kalmayacak.

KIDEM TAZMİNATI DESTEĞİ OLACAK MI?

Emekli olacakların hak kazandığı kıdem tazminatları için destek verilecek. Bu kapsamda Kredi Garanti Fonu desteğiyle işverenlere kredi imkanı sağlanacak.

EYT’DE PATRONLARA DESTEK VAR MI?

İşverenlere kıdem tazminatı ödemede güçlük çekmemeleri için Hazine ve Maliye Bakanlığı Kredi Garanti Fonu destekli bir kredi paketini devreye alacak.

 

 

 

Etiketler

mustafakemalpasagzt