TEMA Vakfı “Biyolojik Çeşitlilik” standı açtı
TEMA Vakfı tarafından 1 – 4 Haziran 2023 tarihleri arasında, “Ali Nihat Gökyiğit Biyolojik Çeşitlilik Projesi” kapsamında “Biyolojik Çeşitlilik” temasıyla farkındalık etkinliği düzenledi. “Ali Nihat Gökyiğit Biyolojik Çeşitlilik Projesi 2023 Yılı Farkındalık Etkinlikleri” çerçevesinde biyolojik çeşitliliğin korunması için yapılabileceklere dikkat çekmek amacıyla TEMA Vakfı Sorumluluğu olarak TEMA Vakfı sorumluları Rasim Balaban, Ezel Tuna ve gönüllülerin katılımıyla 02.06.2023 Cuma günü Mustafakemalpaşa Belediyesi Adnan Menderes Meydanı’nda “Biyolojik Çeşitlilik” standı açtı.
Etkinlik sırasında ziyaretçilere Biyolojik çeşitlilik hakkında aşağıdaki bilgiler verildi. “Yaşamamız için gerekli tüm besinler bize doğadan geliyor. Biyolojik çeşitlilik bizim iklimimiz, şifamız, gıdamız, mirasımız.”Biyolojik çeşitlilik gelecek nesillere bırakacağımız en önemli miras olacak. Biyolojik çeşitliliğimizin azalması iklimimizi, iklim krizi ise biyolojik çeşitliliği etkiliyor. Farkına varalım, biyolojik çeşitliliği koruyalım. Birçok canlı türü insan faaliyetleri nedeniyle doğal yaşam alanları dışına taşınıyor. Taşındıkları ortamda hızla çoğalarak diğer türlerin yaşam alanlarını işgal eden hatta bazı türleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya getiren bu türlere “İŞGALCİ TÜRLER” deniyor. Örneğin; Doğal yayılış alanı Pasifik Okyanusu, Hint Okyanusu ve Karayip Denizi’nin tropikal suları olan ve gemilerle Akdeniz’e kadar ulaşan “katil yosun”, Akdeniz’de oksijeni zenginleştiren deniz çayırları ile alglerin gelişmesini engelliyor.
1955 yılında Eğirdir ve Beyşehir Gölleri’ ne balıkçılık amacıyla bırakılan ve yırtıcı bir tür olan Sudak balığı, Eğirdir Gölü’nde bulunan endemik Kavinne balığı ile Beyşehir Gölü’ndeki endemik Gövce balığının neslinin tükenmesine sebep oldu.
ABD’de doğal türlerin %42’sinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olma nedeninin işgalci türler olduğu bildirilmektedir. İşgalci türlerin yayılmasına neden olan bir diğer sebep ise; iklim değişikliği. Biyolojik çeşitlilik kaybına yol açan işgalci tür sorunu ile karşılaşmamak için anahtar kural; doğaya orada olmayan yabancı türlerin getirilmemesi ve iklim değişikliğine karşı önlemler alınmasıdır. Projenin Standını Mustafakemalpaşa Kaymakamı Ahmet Altıntaş, Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar, vatandaşlar, okul çıkışı öğrenciler ziyaret ettiler. Tema Vakfı sorumluları Rasim Balaban ile Ezel Tuna, programa katılan İlçe Protokolüne, vatandaşlara, TEMA gönüllülerine ve öğrencilere teşekkür ettiler.