Uludağ imara, Gemlik Körfezi müsilaja, meralar talana açılıyor

Milli Park olan Uludağ’ın imara açılmak istendiğini kaydeden CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Gemlik Körfezi’nde bir firmaya verilen derin deniz deşarj izni ile Marmara Denizi’nin müsilaj sorunun ağırlaşacağını aktardı. Son olarak Mustafakemalpaşa’da amacı dışında kullanılmak istenen meralar ile ilgili açıklamalarda bulunan Sarıbal, “Uludağ’dan, Gemlik’ten, meralardan elinizi çekin” diye seslendi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Bursa’da yaşanan üç önemli soruna değindi. Yeni alınan bir karar ile Uludağ Milli Parkının, Alan Başkanlığının denetimine sokularak Sayıştay denetiminden çıkartılacağını belirten Sarıbal, karar ile Uludağ’ın tahrip edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Sarıbal, şöyle devam etti:

 Şükrü Erdem

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Uludağ için ölüm fermanı

“1961 yılında Milli Park ilan edilen Uludağ Milli Parkı, yaklaşık 13 bin hektar alanı kaplıyor. 174 endemik bitki türüne sahip ve bunun 34’ü Uludağ’a özgü. Aynı zamanda “Sakallı Akbaba” ve “Kaya Kartalı”nın önemli üreme noktasıdır. Uludağ şimdi imara açılmak isteniyor. Çünkü, bugüne kadar Alan Başkanlığı’na geçtikten sonra turistik yerler, maden ve su kaynakları, koruma alanında olan yerler için çok sayıda maden ruhsatı veridi. Maden ruhsatı verilen yerlerde sular kirleniyor, endemik bitkiler yok ediliyor. Kısacası doğa tahribatı oluşturuluyor. Sadece Bursa ve ülkemiz için değil dünya için büyük bir değer olan Uludağ’ın ölüm fermanı olacak olan bu karardan dönülmelidir.”

Gemlik Körfezi müsilaj tehdidi altında

CHP’li Sarıbal, Bursa’nın Gemlik ilçesinde deniz kıyısında faaliyet gösteren MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi A.Ş. adlı firmanın, kapasite artırımı talebinde bulunduğunu ve bu talebin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kabul edildiğini ifade ederek, alınan kararla Gemlik Körfezinin müsilaj riski altına sokulduğunu kaydetti. Sarıbal, “Firmanın derin deniz deşarj projesi, Gemlik halkının ve Bursa’daki çevreye duyarlı sivil toplum örgütlerinin bütün tepkilerine rağmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kabul edildi. Bakanlığın ÇED olumlu kararı, proje onayı ve imar planı teklif onayı vermesiyle Gemlik Körfezinde müsilaj riskini büyüttü” dedi.

Söz konusu proje ile adı geçen firma 5 bin 500 metreküp deniz suyunu soğutma amaçlı olarak kullanılacağını ve bu sıcak suyun Körfeze aktarılacağını ifade eden Sarıbal, “Uzmanlar işlem sonrası deniz suyu sıcaklığının kışın 1, yazın 2 dereceye kadar arttırabileceğini, bunun da müsilaj riskini arttıracağını ifade ediyorlar. Daha bir yıl olmadı Meclis müsilaj ile ilgili komisyon kurarak durumu raporlaştırdı. Madem uymayacaksınız niye bu kadar uğraşıp da raporlar hazırlıyorsunuz? Alınan karar Gemlik Körfezi’nin daha da kirlenmesi anlamına gelmektedir. Çok geç olmadan, geri dönüşü olmayacak zararlar oluşmadan bu karar iptal edilmelidir” görüşünü dile getirdi.

Mustafakemalpaşa merası

Sarıbal, konuşmasının son bölümünde ise Mustafakemalpaşa’da Üçbeyli, Aralık ve Orta Mahallelerinin ortak kullanımında olan meranın 1600 dönümünün Jandarma Genel Komutanlığına verilmek istenmesini eleştirdi. Söz konusu meraların ilin en önemli meralarından olduğunu belirten Sarıbal, “Hayvancılığın temel sorunu yemdir. Yemin de iki kaynağı vardır. Biri tarım topraklarına ekilen yem bitkileri biri de mera. Mera olmadan hayvancılığı sürdüremezsiniz. Mera olmadan et, süt ve ona bağlı gıda ürünlerini ucuzlatamazsınız. Mera olmadan toplumun gıda egemenliğini ve gıda güvenliğini sağlayamazsınız. Ama ısrarla mera alanları talan ediliyor. Mustafakemalpaşa’da Üçbeyli, Aralık ve Orta Mahallelerinin ortak kullanımında olan yaklaşık 3 bin dekarlık mera alanın yarısından fazlası Jandarma Genel Komutanlığı’na verilmek isteniyor. Jandarma Genel Komutanlığının projesi çok iyi olabilir ama başka yer mi yok? 3 mahalle yararlanıyor. Bölgenin en iyi merası. Otlatmaya açık. Nitelikli. Yıllık 2 bin 500 – 3 bin civarında büyükbaş ve 7 bin küçükbaş hayvan otlatılıyor” diye konuştu.

Elinizi çekin

Dünyada hiçbir ülkenin varlıklarını devlet eliyle yok etmediğini ifade eden Sarıbal, sözlerini “Bursa’nın Uludağ’ından, Bursa’nın Gemlik Körfezinden, Bursa’nın meralarından elinizi çekin! Onlar babalarınızdan miras kalmadı. Onlar bu ülkenin kurucuları tarafından, bu ülkenin insanları insanca yaşasın, mutlu yaşasın, temiz havaya, temiz gıdaya ulaşsın diye bize emanet edildi. Emanete ihanet iktidar ve yandaşları tarafından tarihin en büyük ve en çok dönemini yaşamaktadır. Derhal seçim. İktidar gidecek bu ülke rahat nefes alacak!” diye bitirdi.

 

Etiketler

mustafakemalpasagzt