VELİ DEDE TÜRBESİ’NE KÖYLÜLER SAHİP ÇIKTI

Mustafakemalpaşa’nın 700 yıllık geçmişe sahip kırsal Çamlıca Mahallesi’ndeki Veli Dede Türbesi, virane görüntüsünden kurtarıldı.

Mahallelinin yardımıyla yenilenerek ayağa kaldırılan türbe koruma altına alınırken, çevrede bulunan tarihi mezar taşları da temizlendi.

 Şükrü Erdem

 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa’ya 20 kilometre uzaklıktaki 148 nüfuslu Çamlıca Mahallesi’nde bulunan Veli Dede (Çamlı Dede) Türbesi’nin virane görüntüsü mahalle sakinlerini ve yoldan geçenleri rahatsız ederken, yapılan çalışma ile türbe tadilat edildi ve koruma altına alındı.

KÖTÜ GÖRÜNÜMDEN KURTARILDI

Çamlıca’nın kurulduğu ilk günden itibaren bölgede olduğu belirtilen Veli Dede Türbesi, kötü görünümünden kurtarıldığı gibi manevi değerine de kavuştu. Türbe etrafındaki ‘Ya Allah, Ya Muhammed, Ya Ali, Ya Veli, Pirimiz, Sultanımız Hacı Bektaşi Veli, Merhum Halife Mehmet Dede Ruhu İçin (1212)’ yazılı mezar taşının çevresi de temizlendi.

İMECE USULÜ ONARIM

Çamlıca Mahalle Muhtarı Hüseyin Yılmaz; “Türbe tamamen virane bir şekildeydi. 20 yıl önce tadilat kararı aldık. Mahallemiz imece usulü tamir masraflarını karşıladı. Şimdi sırada türbenin çevre düzenlemesinin yapılması ve duvarların çekilmesi var. Amacımız, türbeye yabani hayvanların girmesini önlemek ve çevrenin daha güzel olmasını sağlamak. Geçmişimize sahip çıkmalı, bu manevi değeri geleceğe iyi bir şekilde bırakmalıyız. Mahallemizde su kuyusuna ihtiyaç olduğu için kuyu açtırma kararı alındı. Şu anda mahallede 2 adet su kuyusu var. İlk olanı İl Özel İdaresi desteği ile açıldı. İkincisi ise Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ desteği ile yapıldı. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

ŞEHİTLİK VE ŞİFALI ÇEŞME

Yaklaşık 700 yıllık geçmişe sahip Çamlıca Mahallesi’nde, merhum iş insanı İrfan Çakmak’ın destekleriyle Çanakkale Savaşı’nda şehadet şerbetini için 25 şehidin anısı için yapılan bir şehitlikte bulunuyor. Ayrıca, 150 yıldır kullanılan çeşmenin de çeşitli hastalıklara şifa olduğuna inanılıyor.

 

 

 

Etiketler

mustafakemalpasagzt