KEKLİK AVI YASAKLANDI

Mustafakemalpaşa Tatkavaklı Avcılar Kulübü Başkanı Zafer Efe, Bursa’da tüm keklik türlerinin avının yasaklandığını açıkladı.

Merkez Av Komisyonu’nun (MAK) 2023-2024 av sezonu için Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren listesinde, avlanmasına izin verilen 31 kuş ve 4 memeli türünün yer aldığını belirten Efe; “Listede avlanmasına izin verilen bazı türler için iller bazında yasak getirildi. Listede, 69 kuş ve 6 memeli türü de koruma altına alınan, avı yasak türler olarak belirlendi. Marmara Bölgesi’nde Bursa’nın içinde yer aldığı grupta tüm keklik türlerinin avı yasaklandı” dedi.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Tatkavaklı Avcılar Kulübü Başkanı Zafer Efe, Merkez Av Komisyonu’nun 2023-2024 av sezonuna yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı’nın AVBİS sistemi üzerinden avlak haritalarının illere göre belirlendiği söyledi.

MAK LİSTESİNDEKİ TÜRLER

81 il için ayrı ayrı hazırlanan haritalarda, korunan ve av yasağı olan alanlarla, izne tabi avcılığın serbest olduğu alanlara yer verildiğini kaydeden Efe, karar göre Bursa’da tüm keklik türlerinin avlanmasının yasaklandığının altını çizdi.

Zafer Efe; “Avına izin verilen yaban hayvanlarının içindeki birçok tür için tamamen av yasağı bulunan iller de bulunuyor.  MAK kararlarında dört gruba ayrılan kuşlarda bıldırcın, üveyik, kum kekliği, kınalı keklik, çil keklik, sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, boz ördek, fiyu, çamurcun, Macar ördeği, tepeli patka, kılkuyruk, kaşıkgaga, elmabaş patka, çıkrıkçın, su çulluğu, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, öter ardıç ve çulluk, alakarga, küçük karga, ekin kargası, leş kargası, karabatak, saksağan, serçe ve kızıl sırtlı örümcek kuşu yer alıyor. Listede avlanmasına izin verilen 4 memeli türü ise yaban tavşanı, çakal, tilki ve yaban domuzu” diye konuştu.

AVLANMA SÜRELERİ

Av hayvanlarının gruplarına göre avlanması süreleri ve limitleri hakkında bilgiler veren Zafer Efe; “1. grup kuşlar (bıldırcın ve üveyik) için avlanma süreleri 26 Ağustos-12 Kasım, 2. grup kuşlar için (kum kekliği ve kınalı keklik) 14 Ekim-7 Ocak, 3. grup kuşlar için (sakarmeke, sakarca, yeşilbaş, bozördek, fiyu, çamurcun, Macar ördeği, tepeli patka, çıkrıkçın, suçulluğu, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, öter sardıç, çulluk) 14 Ekim-3 Mart ve 4. grup kuşlar için ise (alakarga, küçük karga, ekin kargası, leş kargası, karabatak, saksağan) 26 Ağustos-3 Mart’tır.  1. grup memeliler (yaban tavşanı, tilki) için avlanma süreleri 14 Eylül-7 Ocak, 2. grup memeliler (yaban domuzu, çakal) için ise 26 Ağustos-2 Şubat tarihleri arasıdır” ifadelerini kullandı.

AVI TAMAMEN YASAK OLAN TÜRLER

Tatkavaklı Avcılar Kulübü Başkanı Zafer Efe, tüm Türkiye genelinde avı tamamen yasak ve koruma altına alınan türleri ise şöyle sıraladı; “Memeli türlerden gelincik, kokarca, porsuk, kaya sansarı, kuyruksüren, ada tavşanı, kurt ve ayı. Kuş türlerinden ise gri balıkçıl, tayga kazı, boz kaz, küçük tarla kazı, tarakdiş, büyük tarakdiş, sülün, su kılavuzu, su tavuğu, poyraz kuşu, altın yağmurcun, gümüş yağmurcun, büyük kızkuşu, ak kuyruklu kızkuşu, döğüşkenkuş, küçük su çulluğu, çamur çulluğu, sürmeli kervan çulluğu, kervan çulluğu, kara kızılbacak, kızılbacak, yeşilbacak, terek düdükçünü, küt kuyruklu korsan martı, korsan martı, uzun kuyruklu korsan martı, büyük korsan martı, büyük karabaş martı, karabaş martı, küçük gümüş martı, kara sırtlı martı, Van Gölü martısı, gümüş martı, Hazar martısı, büyük kara sırtlı martı, kara ayaklı martı, bağırtlak, kılkuyruk bağırtlak, gökçe güvercin, kumru, küçük kumru, çöl toygarı, tepeli toygar, orman toygarı, tarla kuşu, çöl kuyrukkakanı, kara sırtlı kuyrukkakan, tarla ardıcı, kızıl ardıç, ökse ardıcı, kuzgun, sığırcık, söğüt serçesi, küçük serçe, ağaç serçesi, sarı boğazlı serçe, ispinoz, dağ ispinozu, alamecek, boz alamecek, şakrak, kiraz kuşu, Doğu kiraz kuşu, kızıl başlı çinte ve tarla çintesi.”

Etiketler

mustafakemalpasagzt