154 Yıllık Gelenek Devam Ediyor.
BİRLİK FESTİVALİ, ÇALTILIBÜK DEVE OYUNU İLE ŞENLENDİ
Mustafakemalpaşa Çaltılıbük Mahallesi’nde düzenlenen ‘3. Birlik Festivali’ bu yılda şenlik havasında geçti. 154 yıldan beri büyük bir katılımla gerçekleştirilen geleneksel tarihi deve oyunu eğlencesinde renkli görüntüler yaşanırken, festival halk konserleri ve yarışmalarla renklendi.
Mustafakemalpaşa’nın kırsal Çaltılıbük Mahallesi’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mustafakemalpaşa Belediyesi’nin katkıları ve 11 mahalle derneğinin katılımıyla yapılan Birlik Festivali’nin bu yıl 3.’sü Kurban Bayramı’nda düzenlendi.
Dopdolu bir festivale ev sahipliği yapan Çaltılıbük’te şenlik yürüyüşü ile başlayan etkinlikte özel kıyafetlerle gösterilerini sergileyen ekipler büyük alkış alırken, sahnelenen skeç ve yöresel oyunlar ilgiyle izlendi.
FESTİVALİN GÖZDESİ, TARİHİ DEVE OYUNU OLDU
Katılımcılara yöresel lezzetlerden keşkek ikramının yapıldığı festivalin gözdesi, bu yıl 154.’sü gerçekleştirilen deve eğlencesi oldu. Müzisyenlerin eşliğinde şenlik karakteri olan iki deve, ayı, çelenk, hayalet, gelin-damat, kızlar ve korumaları giydikleri özel giysiler ile meydanda gösterilerini sergiledi.
Eski adetlerin canlandırıldığı festivalde mahallenin tarihi kadar eski çınar meydanında yöresel oyunlar ve skeçler sahnelendi. 3. Birlik Festivali’nin finali ise mevlid programı, panayır eğlencesi, kortej yürüyüşü ve halk konseri ile yapıldı. Sanatçılar Ramazan Çelik ve İpek Ildız, sahne aldıkları Çaltıtıbük’te müzik severleri en güzel şarkılarıyla coşturdu.
GELENEKLERİMİZİ YAŞATIYORUZ’
Çaltılıbük Kültür- Sosyal Yardımlaşma- Dayanışma ve Gençlik Derneği Başkanı Fikri Çakır, kırsal mahalleler arasındaki birlikteliği en güzel şekilde sağladıkları bire organizasyonu geride bıraktıklarını söyledi.
Bizim hedefimiz gençlere geleneklerini hatırlatmak ve yaşatmaktır” diyen Çakır; “11 komşu mahallenin birlikteliği ile festivalimizi gerçekleştirdik. Tüm sponsorlarımıza, gençlerimize, komşu mahallelerimize teşekkür ediyorum. Sponsorlara plaket yerine vermek yerine TEMA Vakfı’na Çaltılıbük Derneği tarafından sponsorlar adına bağışta bulunarak Türkiye’mizin dört bir yanına fidan dikilmesine öncülük ettik. Öğrencilerimiz ve mahallemiz yararına kadınlarımız stantlar açarak yöresel ürünlerimizin satışını sağladı” dedi.
Çaltılıbük’ün geleneksel değerlerine sıkı sıkıya bağlı bir topluluk olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Fikri Çakır; “Eski adetlerimizi yaşatmayı önemsiyor ve genç nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Yemeklerimiz, el işleri, müzik ve dans gibi kültürel etkinliklerimizle Çalıtılıbük’ün zengin kültürel mirasını koruyoruz. Misafirperverlik, dayanışma ve saygı gibi değerler, bizlerin yaşamının temel taşıdır” ifadelerini kullandı.