TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER, PADİŞAH 4. MURAT ANLAYIŞIYLA YASAKLANAMAZ!
BURSA BAROSU İNSAN HAKLARI KOMİSYONU: “SİGARA VE ALKOLLÜ İÇKİDEKİ ÖTV ZAMMI İLE EK MTV DERHAL İPTAL EDİLMELİDİR.”
-“ÖTV KAPSAMINDA ÖZELLİKLE ALKOLLÜ İÇKİ VE TÜTÜN MAMULLERİNE SÜREKLİ OLARAK YAPILAN ZAMLARLA ADETA BİR YAŞAM ŞEKLİ HEDEF ALINMAKTADIR.”
Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu, ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ile MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi)’ne ilişkin son kararların derhal geri alınmasını istedi. Özellikle sigara ve alkollü içkilerdeki artışın, bir yaşam şeklini hedef aldığı, ek MTV akaryakıt zamları ile vatandaşın seyahat özgürlüğünün kısıtlandığı öne sürüldü.
Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Aslı Evke Yetkin, Genel Sekreter Yener Poroy ile avukatların katıldığı basın açıklamasını İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Kemal Özgür Yetkin okudu. Açıklamada şöyle denildi: “TÜİK tarafından enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından alkollü içki ve sigaraya gelecek ÖTV zam oranları da belirlendi. Yurtiçi ÜFE’ye göre belirlenen alkollü içki ve sigaradaki ÖTV zam oranı da buna göre % 14,81 olarak oldu.
Yine 2023 yılı için tüm araçlara ek Motorlu Taşıtlar Vergisi getirilmiş, böylece Motorlu Taşıtlar Vergisi 2 katına çıkarılmıştır. Siyasal iktidar tarafından haksız bir vergi düzenlemesi olarak gördüğümüz ÖTV kapsamında özellikle alkollü içki ve tütün mamullerine sürekli olarak yapılan zamlarla adeta bir yaşam şekli hedef alınmakta, toplumun belirli bir kesiminin özgürlük alanlarına ve yaşam tarzına müdahale edilmektedir.
Alkollü içki ve tütün mamullerine sürekli olarak yapılan zam ve ÖTV düzenlemesi nedeniyle bu ürünlerin fiyatları tüketicilerin karşılayamayacağı bir noktaya gelmiştir. Artan fiyatlar nedeniyle yurttaşlar daha uygun fiyatlı kaçak/sahte alkol tüketimini tercih etmekte, bu da, kamuoyuna yansıdığı üzere çok sayıda zehirlenme ve ölümlere neden olmaktadır.
Alkollü içki ve tütün mamullerinin sağlığa zararlı olduğu izahtan varestedir. Bununla birlikte yetişkin yurttaşların zararlı da olsa satışı yasak olmayan bu ürünleri kullanıp kullanmamalarının kendi tercihlerine bağlı olduğu ve demokratik laik sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti‘nde temel hak ve özgürlükler kapsamında olduğu açıktır. Ancak yapılan bu fahiş zamlar ve siyasilerin ‘zam yapıyoruz yine içiyorlar, onlar içtikçe biz de zam yapmaya devam edeceğiz’ benzeri açıklamaları da alkol ve tütün mamullerinin tüketiminin adeta fiili olarak yasaklanmaya çalışıldığını ortaya koymaktadır. Temel hak ve özgürlüklerin Padişah 4. Murat anlayışıyla yasaklanması kabul edilemez. Nitekim tarihte yasaklama girişimleri sonuçsuz kalmıştır.
Yine MTV düzenlemesi adı altında 2023 yılı için ek vergi alınması, benzin ve motorine getirilen vergi ve zamlar ile Anayasal bir hak olan seyahat özgürlüğü de sınırlandırılmaktadır. Bugün ülkemizde seyahat etmek bile ciddi mali külfete yol açmaktadır. İktidarın 5‘li müteahhitlerine aktarılacak payın, zararına faaliyetine devam eden köprü otoyol, havalimanları giderlerinin, yandaş kesimlere aktarılacak para kaynağının yükümlüsü vatandaşlarımız değildir. Haksız, yersiz, adaletsiz, belli bir yaşam şeklini hedef alan her tür vergi düzenlemesi derhal kaldırılmalıdır. Temel hak ve özgürlüklerle bağdaşmayan her tür hukuki düzenleme iptal edilmedir.”