BÜKKÖY MADEN ŞEHİTLERİNE ANMA

Mustafakemalpaşa’da 2009 yılında yaşanan maden ocağı patlamasında hayatını kaybeden kömür ocağı işçileri, Türkiye’yi yasa boğan facianın 14. yıldönümünde dualarla anıldı.

14 yıl önce Bükköy’deki bir kömür ocağı işletmesinde meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren 19 işçinin yakınları, Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Genel Başkan Nihat Hanay öncülüğünde bir araya geldi.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Genel Merkezi Mustafakemalpaşa’da bulunan Türkiye Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği tarafından, Mustafakemalpaşa-Bükköy’de 14 yıl önce meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden 19 işçi için anma programı düzenlendi.

Dernek binasında buluşan işçi aileleri ile birlikte bir basın açıklaması yapan Türkiye Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Nihat Hanay; “2009 Aralık ayında meydana gelen elim faciada 19 maden şehidimizin 14. ölüm yıldönümü münasebeti ile ailelerimiz ile toplandık. Maden şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, geride kalanlara sabırlar diliyoruz” dedi.

‘BÜYÜK ACILAR YAŞANDI’

Geride kalan ailelerin 14 yıl boyunca büyük acılar yaşadığını kaydeden Hanay; “Bazı acılar bazı kişilerin faydalı işler yapmasına vesile oldu. Örneğin 2014 yılında maden şehitleri eşlerine 400 TL maaş verilirken TBMM’de bir yasayla asgari ücret statüsüne çıkartıldı. Ayrıca Türkiye’nin her tarafında maden şehitlerinin ailelerinden bir ferdine devlet işinde çalışma garantisi sağlandı” diye konuştu.

‘YENİ BİR MEVZUATA İHTİYAÇ VAR’

Bir kardeşini de faciada kaybeden Nihat Hanay, Türkiye Maden Şehitleri Aileleri Dayanışma Derneği’ni ülke genelindeki maden kazalarında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine destek olmak için kurduklarını söylerken; “14 yıl önce otopsiye girdiğimde bu insanlara, ‘sizleri bırakmayacağım’ demiştim ama artık yoruldum ve yalnız kaldığımı hissediyorum. Birazda çocuklarımızın burslarından bahsedelim. Nurullah Ercan 2012 yılında yaptığı açıklamada, ‘devlet ne verirse ben iki katını vereceğim’ demişti ama ne yazık ki yüksekokul okuyan öğrencilere bile 400 TL ancak burs yatırıyor. Defalarca tekrar ettiğimiz gibi Türkiye’de Maden Yasası’nın değişmesini istiyoruz. İş ve işçi güvenliğinin maksimumum seviyeye çıkarıldığı bir mevzuata ihtiyacımız var. Emeğin ve alın terinin gasp edilmediği bir kanun beklentimiz var.  Bu hassasiyetle ölüm ile yaşam arasındaki ince çizgide bir avuç kömür için canını veren ülkemiz genelindeki tüm madencilerimizi bir kez daha saygıyla anıyorum” ifadelerini kullandı.

Etiketler

mustafakemalpasagzt