MÜJDEDEN MAĞDURİYETE

Zafer Partisi Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Göksel Şenkuyumcu Toki konutları ile ilgili yaptığı açıklamalarda

Mustafakemalpaşa ilçemizde 694 hak sahibi vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren bir mağduriyet yaşanmaktadır. 12 Aralık 2019 tarihinde bir tören yapılarak, Sn. Cumhurbaşkanı dar gelirli vatandaşlarımız için tam 100 bin sosyal konut yapılacağını vaat etmişti.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Proje kapsamında;  Yıllık 100 bin konut, İki yıl içinde tamamlama, 240 ay vade, 0,49 faiz oranı ile (Kredi Ziraat Bankasından karşılanacak) İsteyen TEFE-TÜFE’ye göre artış sağlayacak, Aylık taksit tutarı 894 tl. ve 140 bin -250 bin tl. Aralığında fiyatla satılacaktı. 2019 yılında yukarıda belirtilen koşullardaki ihale bilinmeyen bir nedenle iptal edilmiş, söz konusu proje 2022 yılında ikinci bir ihale ile başlatılmıştır. Projenin bitimine 6 ay kala kuralar çekilmiş, müteakiben de hak sahiplerine güncel fiyat açıklaması yapılmıştır. Buna göre;

Blok ve kata göre değişen taksitler 2+1 konutlarda en düşük ödeme %%10  128 bin tl. peşinat ve aylık ödeme olarak 6415 tl. olduğu, 2+1 dairelerde en yüksek tutar olarak %10 157.252 tl., aylık taksit olarak 7862 tl. olduğu, 3+1 daireler, için en düşük ödeme %10 160.835 tl. Aylık taksit olarak en düşük 8000 tl. olduğu, KDV oranının %1 den, %10’a çıktığı, Ayrıca, daire kura çekilişinden sonra hak sahiplerinin %10’luk peşinatı hemen ödeneceği bildirilerek hak sahiplerine sözleşme yamak için bir aylık kısa bir süre tanınmıştır.

Gelinen noktada, hak sahipleri yeni koşullar nedeniyle mağdur duruma düşmüşlerdir. Süreç müjdeden mağduriyete dönüşmüştür. Ak müjdelerin yerinin karabasanlar almıştır. Bu bir dayatma olduğu gibi aynı zamanda bir hak gaspıdır. Maalesef vatandaşımızın devlete karşı olan güveni de sarsılmıştır.

2019 yılında açıklanan proje için ödenecek aylık 864 tl. o dönemki asgari ücretin ortalama 1/3’üne tekabül etmekteydi. Şimdi ise asgari ücret 11.500 tl. dir. Ödenecek aylık tutar ise dairesine göre asgari ücretin yüzde 70 ila 100’üne tekabül etmektedir. Mevcut ödeme şartları dar gelirli insanlara kesinlikle hitap etmemektedir. Dar gelirli bir ailenin bu taksitlere ilaveten elektrik, su, doğalgaz, telefon, çocuklarının eğitim, giyim ve beslenme giderleri göz önüne alındığında bu taksitlerin ödenmesi mümkün değildir.

Göksel  Şenkuyumcu sözlerine şöyle devam etti  Zafer Partisi olarak; %10’a çıkarılan KDV oranının tekrar %1’e çekilmesinin, Ödeme şartlarının 2019 yılında açıklanan ödeme koşullarına döndürülmesinin, %10’luk peşinat talebinin sözleşme ile birlikte en az 3 ay ertelenmesinin uygun olacağını değerlendirmekteyiz. Yaşanan sorun hak sahiplerinden kaynaklanan bir sorun değildir. Aynı koşullarda başlatılan Orhaneli ve Susurluk’ta ki projeler tamamlanmıştır. Ancak, Mustafakemalpaşa’da proje kabusa dönüşmüş, yönetenlerin hatalarının faturası hak sahibi gariban insanlara kesilmiştir. Sonuç olarak; anılan projede de artan maliyet farkının devletimiz tarafından karşılanması adalet ve toplum huzuru açısından en uygun ve hakkaniyetli hareket tarzı olacağını düşünmekteyiz. Konu ile ilgili olarak, Zafer Partisi Genel Başkanı Sn. Pro. Dr. Ümit Özdağ’ın Bursa programı kapsamında,  Toki mağdurlarından secilen temsilci bir grubun Zafer Partisi Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Sn. Göksel Şenkoyuncu’nun girişimi ile Prof. Dr. Ümit Özdağ ile görüşmeleri sağlanmış ve yaşanan mağduriyet hakkında bilgi vermişlerdir. Sorunları dinleyen Prof. Dr. Ümit Özdağ konunun takipçisi olacağını ve sorunların çözülmesi için mücadele edeceğini ifade etmiştir. Bizde ilçe başkanlığı olarak sorun çözülene kadar her daim mağdur hemşerilerimizin yanında ve konunun takipçisi olacağız.

 

 

 

 

 

Etiketler

mustafakemalpasagzt