MUSTAFAKEMALPAŞA’DA YERLİ BUĞDAY HASADI

Mustafakemalpaşa’da ilk kez denemesi yapılan yeni buğday çeşitleri hasat edildi.

bu



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde, ‘Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın’ sloganıyla Bursa’da yürütülen proje kapsamında buğday çeşitlerinin hasat dönemi geldi. Yerli tohumların yaygınlaştırılması çalışmalarının sürdürüldüğü Mustafakemalpaşa’nın kırsal Demireli Mahallesi’nde toplam 10 bin 340 da alanda uygulanan 7 çeşit buğday demonstrasyonu kuruldu.

Buğday üreticisi olan Demireli Mahalle Muhtarı İsmet Turan’ın tarlasında, mevcut buğday çeşitleri olan Kaynarca, Arifbey, Mirsa, Anafarta, Toprak, Saban ve Yüksel’in yanı sıra tarla sahibinin kendi çeşidi Falado, şahit çeşit olarak demonstrasyon çalışmasına dahil edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) arasında imzalanan protokolle yerli tohumların yaygınlaştırılması çalışması başlatıldı.

Mustafakemalpaşa’da denemesi yapılan buğday tohum çeşitlerinin hasat programına, Kaymakam Ahmet Altıntaş, Bursa Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Akif Şenyürek, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürü Bülent Cengiz, Belediye Başkan Yardımcısı Erol Pektez, Mustafakemalpaşa Tarım ve Orman Müdürü Dursun Demirci, Ticaret Borsası Başkanı Sadettin Akkoyunlu, daire müdürlerinin yanı sıra muhtarlar ve üreticiler katıldı.

KURAKLIK, ARTAN NÜFUS VE SAVAŞLAR BUĞDAY ÜRETİMİNİ TEHDİT EDİYOR’

Demireli Mahallesi’ndeki yeni buğday çeşitlerinin hasat programında konuşan Bursa Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Akif Şenyürek, tahılların, insanlığın yerleşik hayata geçip geleneksel tarıma başlamasından bu yana en çok üretilen ve tüketilen tarımsal ürün gruplarından biri olduğunu söyledi.

Buğdayın insan yaşamında çok önemli bir yer tutmasının yanı sıra yerel ve küresel olaylardan oldukça fazla etkilenmesini de beraberinde getirdiğini kaydeden Şenyürek, yaşanılan kuraklık, savaşlar, ekonomik kriz, pandemi ve artan nüfus gibi etkenlerin buğday üretimini ve arz güvenliğini tehdit ettiğine dikkat çekti.

TÜRKİYE, BUĞDAYIN ANAVATANIDIR’

Şenyürek; “Türkiye buğdayın önemli gen merkezlerinden biridir ve aynı zamanda anavatanı konumundadır. Anadolu’da 10 bin yıllık tarihi olan buğday stratejik bir ürün olmasının yanı sıra kültürel bir mirastır” diye konuştu.

BURSA’DA BUĞDAY ÜRETİMİNDE YÜZDE 15 ARTIŞ BEKLENİYOR

Mehmet Akif Şenyürek; “Ülkemizde geçtiğimiz yıl, durum buğdayı hariç 54 milyon 237 bin 790 da alanda 16 milyon ton buğday üretimi gerçekleşmiştir. Bursa’da ise 526 bin 810 da, 198 bin 666 ton üretim miktarı olmuştur. Bu yıl yağışların düzensiz olması sebebiyle hastalık etmenleri artma potansiyeli göstermiş olsa da yapılan etkin mücadele ile verim kaybı beklenmemektedir. Bursa’da 2023 yılı içinde yüzde 15 artışla üretimin 229 bin 400 ton olması tahmin edilmektedir” dedi.

YERLİ VE MİLLİ TOHUMLARIMIZIN ULAŞMADIĞI ÇİFTÇİ KALMASIN’

Bursa Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Akif Şenyürek, buğday üretim artışını sağlayabilmek için yüksek verimli, yetiştirme şartlarına uygun, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’de genel olarak arazilerin parçalı oluşu, kültürel uygulama eksiklikleri, bilinçsiz gübreleme ile uygun olmayan çeşit seçimi gibi etkenler nedeniyle buğday veriminde düşme görülebildiğini belirten Şenyürek; “Üretim artışını sağlayabilmek için yüksek verimli, yetiştirme şartlarına uygun, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı kullanılan tohumların yerlilik oranın artırılması ve tarıma elverişli olup kullanılmayan tarım arazilerinin üretime kazandırılması amacıyla bir dizi projeler hayata geçirmiştir” dedi.

DEMİRELİ’DE 7 ÇEŞİT BUĞDAY

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) arasında imzalanan protokol kapsamında ‘Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın’ sloganıyla hayata geçirilen bir projenin Bursa’da yürütüldüğünü söyleyen Şenyürek; “Proje kapsamında Bursa Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü koordinatörlüğünde Mustafakemalpaşa’nın Demireli Mahallesi’nde 7 çeşit buğday demonstrasyonu 18 Aralık 2022 tarihinde üreticimiz İsmet Turan’ın tarlasında toplam 10 bin 340 da alanda kurulmuştur. Mevcut buğday çeşitlerimiz ‘Kaynarca, Arifbey, Mirsa, Anafarta, Toprak, Saban ve Yüksel’in yanı sıra üreticimizin kendi çeşidi Falado, şahit çeşit olarak demonstrasyon çalışmasına dahil edilmiştir. Toprakla buluşturduğumuz tohumların emekle büyütmüş ve hasat dönemine gelmiş bulunmaktayız. Denemesi yapılan tohum çeşitlerimizin ülkemiz genelinde yaygınlaşacağına inanıyor, hasadın öncelikle üreticimiz olmak üzere Bursa’mıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Etiketler

mustafakemalpasagzt