UYUŞTURUCUYA KARŞI ‘UYUMA!’

Devlet ve sivil irade, başta uyuşturucu olmak üzere her türlü madde bağımlığına karşı çağrıda bulundu. Mustafakemalpaşa’da son dönemde satış ve kullanım oranında artış gösteren uyuşturucu madde bağımlılığına karşı mahalle STK’ları harekete geçti.

Kaymakam Ahmet Altıntaş başkanlığında bir toplantı yapan heyet, madde bağımlılığının kırsal bölgelere de yayıldığına dikkat çekerek, 9 maddelik acil eylem planı önerisinde bulundu.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

MUSTAFAKEMALPAŞA ‘UYUMA’

Kaymakam Ahmet Altıntaş toplantıda yaptığı konuşmada, uyuşturucu ile mücadele için her tülü çabayı desteklediklerini söylerken, toplumunda üzerine sorumluklar düştüğünü vurguladı.

Toplantıda, her türlü teknolojik imkânlar aracılığıyla uyuşturucu ile mücadelede vatandaş duyarlılığını oluşturmak ve toplumsal sorumluluk bilinci sağlamak amacıyla İçişleri Bakanlığı öncülüğünde uygulamaya konulan ‘UYUMA’ projesi tanıtıldı. Mustafakemalpaşa’da son 2 yıl içinde polis bölgesinde 930, jandarma bölgesinde ise uyuşturucu bağlantılı 32 olayın yaşandığı bilgisini veren yetkilikler, cep telefonlarına ücretsiz indirilen ve bildirim yapanın kimlik bilgilerinin kesinlikle gizli kaldığı ‘UYUMA’ uygulamasının kullanımın öneminin altını çizdi.

30 STK, 45 MUHTARDAN ÇAĞRI

Eski Kızılelma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde yapılan basın açıklamasında ise kırsalda devriye uygulaması ve taşımalı eğitim sisteminin gözden geçirilmesi istenirken; “Başka Osman’lar ölmesin. Uyuşturucuya karşı birlikte mücadele verelim” çağrısında bulunuldu.

Mustafakemalpaşa’da özellikle kırsal bölgelerde uyuşturucu kullanımının artması ve olumsuz olayların yaşanmasının ardından Eski Kızılelma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği öncülüğünde bir araya gelen 30 STK ve 45 muhtar, özel olarak hazırladıkları çalışma planını ilgililere sundu.

Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda bir araya gelen STK temsilcileri, Kaymakam Ahmet Altıntaş, Belediye Başkanı Mehmet Kanar, Emniyet Müdürü Rıza Dinç, Jandarma Komutanı Üsteğmen Emre Kavak, Milli Eğitim Müdürü Veysel Çalık ve kurum müdürleriyle bir toplantı gerçekleştirdi.

BU DUYARLILIK YAYGINLAŞMALI’

Gündem maddesi ‘uyuşturucu ile mücadele’ olan koordinasyon toplantısında konuşan Kaymakam Ahmet Altıntaş, bu konuda herkese sorumluk düştüğünü dile getirdi.

Madde bağımlılığının dünyanın en büyük sorunlarından biri olduğunu belirten Kaymakam Altıntaş; “Geçtiğimiz hafta Eskikızılema Mahallesi’nde 1 kişinin ölümü, 2 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan üzücü bir olay yaşadık. Bu bölgelerdeki muhtarlarımız ve derneklerimizin talebi doğrultusunda bir araya geldik. Bu olumsuzluklarla mücadele için sadece devlet kurumlarına değil, hepimize görevler düşüyor. İki parmağımız başkasını gösteriyorsa, üç parmağımızda kendimizi gösteriyor. Bu işler olmadan önce yapmamız gereken önemli konular var. Çocuklarımızla ne kadar ilgiliyiz, okuduklarını, yediklerini, içtiklerini ne kadar takip ediyoruz? Çocuklarımıza sevgimizi gösteriyor muyuz? Bunlar başta ailelere düşen görevler. Biz her türlü çabayı destekliyoruz. Bizim amacımız, kanunsuzlukların tespitini yapmak ve suçluları adalete teslim etmektir. Kırsal bölgelerde muhtarlarımız ve azalarımız bizim yardımcılarımızdır. STK’lara bu duyarlılıkları ve işbirlikleri için teşekkür ediyorum” dedi.

2 YILDA BİNE YAKIN OLAY

Mustafakemalpaşa’daki uyuşturucu olaylarının rakamsal haritasını çıkaran Emniyet ve Jandarma kaynakları ise madde kullanımın arttığına işaret etti.

Narkotik Şube Grup Amirliği’nin toplantıda verdiği bilgilere göre, Mustafakemalpaşa’da geçtiğimiz yıl uyuşturucu ticareti ve kullanımı kaynaklı 471, bu yıl ise 450 olay yaşandı. 4 yıl içinde 86 kişinin tutuklandığı bilgisi verilirken, uyuşturucu suçlarına daha seri müdahale imkânı sağlayan ‘UYUMA’ projesi tanıtıldı.

SORUMLULUK İÇİN ‘UYUMA’

Uyuşturucu ile etkin mücadelede kolluğun suç ile mücadelesi kadar, toplumunda bu konuda bilinçlendirilmesinin hedeflendiği ‘UYUMA’ uygulamasının, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tamamen yerli ve milli bir yazılımla gerçekleştirdiği, akıllı telefonlardan Google Play Store ve Apple sanal mağazalarından ücretsiz olarak aktif hale getirilebileceğine dikkat çekildi.

Uygulamanın önemli özelliklerinden birinin ise bildirim yapanın kimlik bilgilerinin kesinlikle gizli kaldığı, bildirim yapanın numarasının görünmediği ve soruşturmanın hiçbir aşamasında üçüncü kişiler tarafından kesinlikle bilinmediği vurgulandı.

Mustafakemalpaşa’da 4 karakolda hizmet veren Jandarma bölgesinde ise geçtiğimiz yıl 18, bu yıl da 14 olayın meydana geldiği bildirilirken, 5 yıl sonunda uyuşturucu bağlantılı olaylarda 63 kişinin yakalandığı kaydedildi.

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü ve Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’de madde bağımlılığı ile mücadele konusunda kurum olarak yaptıkları çalışmaları paylaşırken, STK temsilcileri de 9 maddelik acil eylem planının devreye alınmasını isteyen bir basın açıklaması yaptı.

‘BAŞKA OSMANLAR ÖLMESİN’

Adnan Menderes Meydanı’ndaki basın açıklamasına Muhtarlar Derneği Başkanı İlhan Ökdem, PAŞADER Başkanı Mustafa Gümüş ve mahalle STK temsilcileri katıldı.

Eskikızılelma’daki olayda hayatını kaybeden evli ve 2 çocuk babası Osman Kılıç’ın (28) anıldığı basın açıklamasında; “Başka Osmanlar Ölmesin. Çocuklar Yetim Kalmasın. Uyuşturucuya Hayır. Hep Birlikte El Ele Mücadele Edelim’ pankartı açıldı.

TALEPLER SIRALANDI

Eski Kızılelma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Aydoğan yaptığı açıklamada, kırsal mahallelerde güvenlik zafiyeti oluştuğunu, bunun için başta için köy koruculuğu sisteminin oluşturularak, nüfusu kalabalık köylerde jandarmamızın devriye gezmesini istediklerini kaydetti.

Aydoğan; “STK’lar, bölge muhtarları ve ilçe yetkililerinin kuracağı bir heyet uyuşturucu ile mücadele konusunda ortak toplantılar yapmalı, istek ve talepler giderilmelidir. Jandarma, Emniyet ve GADEM işbirliği ile eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapılmalı, merkezi Bursa’da bulunan GADEM’in bir ofisi veya rehabilitasyon merkezi Mustafakemalpaşa’ya kurulmalıdır. Köylerimizde bu yöndeki gençlerimizin aileleriyle irtibat sağlanmalı ve ilgili merkezlere yönlendirilmelidir. Kaymakamlık nezdinde öncelikle nüfusu büyük mahallerimizin giriş ve çıkışlarına MOBESE sistemleri kurulmalıdır. Kaymakamlık, Belediye, Emniyet ve Jandarma ile entegre çalışılması için acil telefon hattı oluşturulmalıdır. Tüm mahalle ve köylerimizdeki kahvehane ve kalabalık yerlere, broşür ve afişler asılmalı, tam donanımlı bir ambulans acil müdahale için bölgeye yakın bir noktada bekletilmelidir. Okullara taşımalı sistem uygulaması gözden geçirilmeli ve bu sistem okul tatillerinde sportif aktiviteler içinde uygulanmalıdır. Bölge köylerimizde gençlik kulüpleri açılmalı, gençlerimiz bu merkezlere yönlendirilmelidir” dedi.

 

Etiketler

mustafakemalpasagzt