OSB, DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN ÜRETİYOR

Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kalın, MKP OSB’deki doluluk oranının %72’ye ulaştığını söylerken; “Daha iyi bir gelecek için üretiyoruz” dedi.

Arsa tahsis satış prensiplerinin belirlendiği toplantıda, sürdürülebilir Yeşil OSB projesinden geri adım atılmayacağı vurgulandı.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

Türkiye’nin tüketen değil üreten bir ülke olmasını sağlayan yapılardan biri olan, 2024 yılı itibariyle de kuruluşunun 34. yılını kutlayan Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (MKP OSB), 15. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi.

Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda 8 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00’da yapılan genel kurula Kaymakam Ahmet Altıntaş, Belediye Başkanı Şükrü Erdem, MKP OSB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kalın, MKP OSB Müdürü Alaatin Üçok, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Uzkınay, Uludağ Üniversitesi MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öz, Bursa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü M.Latif Deniz, Jandarma Komutanı Ütğm. Emre Kavak, OSB yönetimi, yatırımcılar ve kurum müdürleri katıldı.

Gündemdeki 15 maddenin görüşüldüğü toplantı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Divan Başkanlığını Cevdet Çağal, üyeliğini ise İlker Özaslan’ın yaptığı genel kurulda Bakanlık temsilcileri İbrahim Karlıtepe ve Kenan Toksarı da hazır bulundu. MKP OSB’nin 2023 yılı faaliyetlerinin görüşülerek, 2024 yılı çalışma programı ile bütçesinin oy birliği ile kabul edildiği toplantıda, OSB’nin 2024 yılı gelir-gider bütçesi toplamı 717 milyon 593 bin TL olarak belirlendi.

45 FİRMADA 2600 ÇALIŞAN

Genel kurula hitap eden MKP OSB Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kalın, OSB’nin kuruluşunda emekleri geçen Belediye Başkanı Şükrü Erdem ve Kadir Hoşgör’ün toplantıya katılmasında duyduğu memnuiyeti dile getirdi. Kalın, 1990 yılında 60 hektar alanda kurulan OSB’nin 2024 yılı itibariyle 307 hektar alana ulaştığını, mevcut alanda bulunan 62 parselde 45 firmanın faal, 15’inin inşaat halinde, 2’sinin de üzerinde hukuki işlem olduğunu ve 2.600 kişiye istihdam sağladığını söyledi.

MKP OSB ENERJİ YATIRIMINA YÖNELDİ

Kamulaştırması ve planlaması devam eden 137 hektarlık alanla birlikte MKP OSB’nin toplam büyüklüğünün yakın zamanda 444 hektara ulaşacağını belirten Kalın; “2023 yılında yaptığımız 34 yönetim kurulu toplantısında 119 adet karar aldık. OSB yönetimi olarak bugüne kadar ödenmemiş herhangi bir borcumuz yoktur. 2021 yılında elektrik enerjisi sistemimizi yenilemeye başladık. 3 yıl geride kaldı. Bunun toplam bedeli 4,5 milyon dolar olarak tahmin ediliyordu. Her etapta 500 bin dolarlık bir maliyet seviyesinde devam ediyoruz. 3 yılın ardından 1,5 milyon dolarlık bir harcama yapıldı. Arıza sayısı azaldı, çokta iyi giden bu süreci önümüzdeki 5-6 yıl içinde tamamlayacağız. OSB’nin büyümesi neticesinde önümüzdeki 2 yıl içerisinde enerji nakil hatları kapasitesinin yetersiz kalacağı öngörülüyor. Bunun içinde ilgili kurumlara başvurular yapıldı. Mevcut 2×25 megawatlık (MW) enerji nakil hattı 4×25 MW’ye çıkarılacak. Ayrıca OSB’de Güneş Enerji Sistemi (GES) yatımları da arttı, şuanda 17 MW’ye gelmiş durumda. OSB’mizin toplam enerji yükü 20 MW’nin hemen altında. Şuan kullandığımız Mustafakemalpaşa’daki trafo 50 MW gücünde, bunun da 100 MW’ye çıkarılması içinde gerekli girişimler yapıldı” dedi.

ARITMA TESİSİ’NİN KAPASİTESİ ARTIRILACAK

Marmara Denizi Havzası’nda geçtiğimiz yıllarda yaşanan müsilaj kirliliği ve deşarj standartlarına getirilen kısıtlamaları da gündemine alan Levent Kalın; “OSB’nin büyümesi, yeni yatırımların devreye girmesi ve gelecek dönemler göz önüne alındığında mevcut arıtma tesisimiz yetersiz olduğundan kapasite artışı zaruri hale geldi. Yeni yapılacak tesis kapasitesi 4000 m3/gün+4000 m3 gün olarak projelendirildi, su geri kazanım ve çamur kurutma faaliyetlerini de kapsayacak. Proje için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na fizibilite çalışması gönderildi ve 2023 yılı programına girmeye hak kazandı. Kredi başvurumuzu yaptık, 3 yılı ödemesiz 10 yıl ödemeli olacak şekilde 200 milyon TL’lik hakkımızı geçen sene aldık. Ayrıca kamulaştırma çalışmaları da devam ediyor takiben tasarım çalışması yaparak uygulamaya geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

OSB’NİN YANINDAYIM’

Toplantıda söz alan Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem ise OSB’nin kuruluşunda emeği geçenler ve kendisinin siyasetçi olarak yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Erdem, “Belediye olarak üzerime düşen vazife olması halinde yapmaktan gurur duyarım, her konuda sizlerin yanındayım” dedi.

ÇEVRE VE EĞİTİM DUYARLILIĞI

OSB Bölge Müdürü Alaattin Üçok da yapılan ve yapılması planlanan yatırımlar ile ilgili genel kurul katılımcılarına detaylı bilgiler verdi.

2024 yılı yatırım programında bölgede, enerji nakil hatlarının etaplar halinde yeraltına alınmasına devam edilecek. OSB’nin ihtiyacı olan elektrik enerjisinin temini, bölge içi yolların yapılması, su ihtiyacının karşılanabilmesi için ilave su kuyusu açılması ve su hattının yapılması konularında da kararlar alındı. Arsa tahsisi satış prensiplerine ilişkin ise Mustafakemalpaşalı yatırımcıların yanı sıra OSB’de faaliyet gösteren firmaların büyüme ihtiyaçlarının gözetilmesine ve özellikle çevre ile ilgili OSB’de kurulması sakıncalı olmayan firmalara öncelik verilmesi kararlaştırıldı.

OSB yönetim ve denetim kurulundaki üyelerin huzur hakları ise toplantı başına 3 bin 400 TL olarak belirlenirken, bugüne kadar hiçbir üyenin almadığı ücretlerin her zaman olduğu gibi üniversite eğitimi alan Mustafakemalpaşalı başarılı öğrencilere sağlanmasına oy birliği ile karar verildi.

Etiketler

mustafakemalpasagzt