DUAYEN ECZACI ÖZŞEKERCİ’YE VEDA
Mustafakemalpaşa’nın köklü eczacılarından ve hayırsever iş insanlarından Şifa Eczanesi sahibi Halil İbrahim Özşekerci, 73 yaşında hakka yürüdü.
Bir süredir rahatsızlığı sebebiyle tedavi gören evli ve 2 çocuk babası duayen eczacının vefatı, Mustafakemalpaşa’da derin bir üzüntü yaşattı. Şeyh Müftü Mahallesi’nden, merhum Osman Özşekerci’nin oğlu, Gülden Özşekerci’nin eşi, Bahadır ve Elif Özşekerci’nin babası, Hüseyin Özşekerci’nin abisi, Gökçen Şengirgin ve merhum Birsen Can’ın kardeşi Halil İbrahim Özşekerci, bugün Şeyh Müftü Cami’nde kılınan öğle namazının ardından dualarla Adile Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı.
GÖK KUBBEDE HOŞ BİR SEDA BIRAKTI
Şekercilik ve süt imalatı yapan köklü bir ailenin 4 çocuğundan biri olarak 1951 yılında Mustafakemalpaşa’da doğan Halil İbrahim Özşekerci, Öğretmen Davut İlkokulu ve Sanat Enstitüsü orta kısmının ardından orta öğrenimini Bursa Erkek Lisesi’nde tamamladı.
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Mustafakemalpaşa’ya dönerek Şifa Eczanesi’ni açan Özşekerci, 45 yıldır eczacılık sektöründe hizmet verdi. 73 yıllık yaşamında bir çok STK ve hayır cemiyetlerinde öncülük eden çalışmalarla gönüller kazanan Halil İbrahim Özşekerci, Bursa Eczacılar Odası Temsilciliği ve Kızılay Şube Başkanlığı’nın yanı sıra Aydınlar Ocağı ve Milli Eğitim Müdürlüğü Dernek Başkanlığı’nda bulundu. Özşekerci aynı zamanda 1999-2004 ve 2009-2014 yılları arasında iki dönem belediye meclis üyeliği yaptı.
Mustafakemalpaşa’ya değer katan Halil İbrahim Özşekerci’yi öne çıkaran özelliği mesleğine olan bağlılığıydı. Uzun yıllar hastaların ve ihtiyacı olanların yaralarını saran, dertlerini dinleyen, 7’den 70’e herkese yardımcı olan duayen eczacı, ‘Mustafakemalpaşa’ya Değer Katanlar-1’ anı kitabında, iyiliğe adanmış ömrünü kısaca şöyle anlatmıştı;
“Eczacılık mesleği herkese nasip olmayacak bir meslektir. Mustafakemalpaşa’da yaklaşık olarak 30 arkadaşımız bu mesleği yapıyor. 15 yıl İlçe Temsilciliği yaptım. Daha sonra Bursa’da Eczacı Odası yönetim kurulunda, onur kurulunda, denetleme kurulunda görev aldım. Halen bu görevime devam etmekteyim. Bu mesleği seçecek arkadaşlara, daha lise seviyelerindeyken bu mesleğe kendilerine adapte ederek, özellikle bunu seçerek başlamalarını tavsiye ederim. Bu mesleğe isteyerek girmeleri gerekiyor. Türkiye’de Ziraat ve Eczacılık Fakülteleri ciddi anlamda çoğaldı. Bu mesleğe tesadüfen girmemeleri, mesleğe girdikten sonra da mesleğin etik kurallarını kesinlikle uygulamalılar. Mustafakemalpaşa’da daha çok yerleşim yerlerine göre iş yerleri açılmıştır. Dolayısıyla en muteber iki cadde üzerindeki dükkânlar daha çok çalışıyor. Mesela adliye bölgesine doktor, avukat ve o bölgede çalışabilecek bazı kimseler gidebilir. Ama doktorlara yakın bölgelerde, reçetenin yazıldığı bölgelerde ise daha çok eczacının olması gerekiyor. O zaman eczanelerin de o bölgelerde kurulması lazım. Mustafakemalpaşa’da 30 tane eczane vardır. Çok güzel bir yayılım var şu anda. Bazen ilaçların bizde olmadığını bildikleri halde gece nöbetlerinde gelip illaki o ilacı istiyorlar. İlaç elimizde var ise veriyoruz. Yoksa veremiyoruz. Tabi, ilaç darlığının pek çok sebebi var. Onu vatandaşın takdir edemediği zamanlar olabilir. Zaten canı burnuna gelmiş, kimseye mana bulamayız. Öyle birkaç anımız olmuştu. Ama çok şükür, herkese yardımcı olmaya çalışıyoruz. Eczacılık herkesin dükkân açabileceği bir meslek değil. Kendine has bir hukuk düzeni var. Özellikle son yasaya göre eczane sayısında asgari bir rakam belirlendi. Mustafakemalpaşa’nın kapasitesi dolu durumdadır. Bir Eczane kapanmadan, başka bir eczane açmak mümkün değil. Eczacı arkadaşların da sadece bu ilçede değil, farklı il ve ilçelerde hizmet vermeleri daha uygun olabilir. Gençlere tavsiyem, bu mesleğe başlamadan önce eczacılığı benimsemeye çalışsınlar. Her mesleğin kendi odası vardır. Halkıyla bütünleşip, insanları ön plana alıp, yaptıkları hizmeti başkalarının hizmeti olarak görürlerse, o şekilde davranırlarsa, para kazanmayı amaçlamadan insanlara hizmet etmeyi düşünürlerse hem daha çok başarılı hem daha mutlu olacaklardır.”