ULAŞIM SEKTÖRÜ VİZYON DEĞİŞTİRİYOR

Mustafakemalpaşa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ş. Vahit Girgin, ulaşım sektörüne vizyon kazandıracak yeni gelişmeler hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Bursa Esnaf Odaları Birliği ile Bursa Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenledikleri çalıştayda Bursa’daki tüm meslek odalarının sorunları, çözüm yolları, yeni teknoloji ve dijitalleşmeye uyum yolları değerlendirildi.



 Zen Kuaför Mustafakemalpaşa

‘ELEMAN SIKINTISI VAR’

Çalıştaya katılan Mustafakemalpaşa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ş. Vahit Girgin, görev alanındaki meslek odası ile ilgili bilgileri paylaştı. “Şoförlük mesleğinde eleman sıkıntısı var” diye konuşan Girgin,  çıraklıktan ve muavinlikten gelen elemanın çok az olduğunu, emekliliğini değerlendiren ehliyet sahiplerinden faydalanılmasına rağmen bunun da intibakta zorlanmalar yarattığını söyledi.  Vahit Girgin; “Eskisi gibi odalara şoför üye yapılamıyor bu da ilişki ve eğitim zorluğu yaratıyor. Yeni trafik kuralları, araçlarda ve şoförlerde istenilen belgeler, yeni teknoloji ile üretilen araçlar bunlar da intibakta zaman ve eğitim gerektiriyor. Trafikte can taşıyorsunuz riski yüksek. Bununla ilgili BESOB, üniversite ile iş birliği yaptı. BESOB bünyesinde Dijital Dönüşüm Ofisi kuruluyor. Bu memnuniyet verici bir girişim” diye konuştu.

‘KADINLARIN ŞOFÖRLÜK MESLEĞİNE YÖNELMESİ MEMNUNİYET VERİCİ’

Memnuniyet verici bir diğer durumunda, erkek egemen meslek olan şoförlüğün artık kadınlar tarafından da yapılması olduğuna dikkat çeken Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ş. Vahit Girgin; “Ülkemizde şuan kayıtlı 226 bayan şoför çalışmakta. Bunların 46 tanesi şehirlerarası kamyonlarda tır şoförlüğü yapmakta. Birçok belediye kadın şoför çalıştırıyor, kadınlarımız şehir içi otobüs şoförü ve servis aracı şoförü olarak da görev yapıyor. Üstelik kadın şoför çalıştıranların SGK’sını devlet ödüyor” dedi.

BARKOT SİSTEMİ GELECEK’

2024 yılından itibaren araçlar plakalarında ‘barkot’ sistemi uygulamasının başlayacağını kaydeden Vahit Girgin, hırsızlık, kaçakçılık, köprü ve otoyol geçişlerinde sahte plaka kullanılması gibi trafik denetimlerindeki kontrol zorluklarına karşı artık denetimlerde plakaların sahte olup olmadığının anında belirleneceğini vurguladı.

TOPLU TAŞIMA VE OTOPARK KULLANIMI ÇAĞRISI

Vahit Girgin ayrıca, şehir içinde zorda olmadıkça özel araç kullanmak yerine şehir içi toplu taşım araçlarının tercih edilmesini, mümkün oldukça da otoparkların kullanılması gerektiğini ifade etti. Girgin, vatandaşlara yaptığı çağrıda korsan taksilere binilmemesini de istedi.

TAKSİMETRE AYARLARINDA YENİ GELİŞME

Şehir içi ve taksi taşımacılığında yapılan fiyat güncellemesinin yenilendikçe duyurulduğunu belirten Girgin; “Aynı zamanda tarifeleri araçta bulundurmak zorunludur.  Taksici üyelerimizin tarife değişikliğinde en çok zorlandıkları başlıca konu, taksimetre ayarlarının Bursa’da yapılmasıdır.  Üyelerimiz, zaman kaybı ve ayar masrafı yaşadıkları bu uygulamadan yakında kurtulacak. Taksimetre ayarları, dijital ortamda kayıtlı olduğu merkezde otomatik olarak programlanarak yenilenecek” diye konuştu.

ARAÇ TAKİP SİSTEMİ KURULACAK, KREDİ KARTI ZORUNLU OLACAK

Taksiler için merkezi araç takip sisteminin ilçeleri de kapsayacak şekilde kurulacağını söyleyen Mustafakemalpaşa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Vahit Girgin; “Taksilerde kredi kartı kullanım sistemi zorunlu hale getirilecek. Merkezi çağırma sistemi kurulacak. Araç içi görüntü sistemi yasal olarak çözülmemiş olması nedeniyle beklemeye bırakmıştır” dedi.

 

Etiketler

mustafakemalpasagzt